Реклама / Ads
Frognews
9| 5307 |07.04.2010

Банкер купи 50% от тв мрежата на "Виваком"

.
Цветан Василев, собственик на "Корпоративна търговска банка" и съсобственик на медийната група на Ирена Кръстева се уреди с апетитна част от цифровизацията.

“Виваком“ (Българска телекомуникационна компания АД) е подписала споразумение за продажба на 50% от Националното управление “Радио и телевизионни станции” (НУРТС) с инвеститора Mancelord Limited.

В България инвеститорът се представлява от фирмата “Бромак“, а нейн едноличен собственик е Цветан Василев, който притежава чрез дружеството и основния капитал на “Корпоративна търговска банка“ АД.

Дружеството участва и в собствеността на медийната група, издаваща вестниците “Монитор“, “Телеграф“, “Политика“ и др. и оглавявана от екс шефката на тотто Ирена Кръстева и синът й Делян Пеевски, депутат от ДПС.

Имената на Василев, Кръстева и Пеевски са спрягани като основни претенденти да се заемат с цифровизацията на радиоразпръскването, която трябва да приключи до края на 2012 г.

С отмяната на Закона за публичното радиоразпръскване, цифровизацията на “Българската национална телевизия“ и “Българското национално радио“ ще се прави от частна фирма, която ще бъде избрана с конкурс за изграждането на обществения мултиплекс. В платформата за разпространение на цифровите държавни медии ще бъдат включени и части от съществуващата мрежа за разпръскване на НУРТС.

Сделката с инвеститора Mancelord Limited, за който липсва информация в публичното пространство, става въпреки че “Виваком“ подписа в края на 2008 г. подобно споразумение с австрийската компания Oesterreichische Rundfunksender (ORS). Сделката бе за 94 % от НУРТС и по неофициални информации стойността й е била 80 млн. евро. Месеци по-късно обаче документите за концентрацията бяха оттеглени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а през ноември 2009 г. ORS дадоха нова оферта на “Виваком“.

Явно обаче е била предпочетена тази на представлявания от “Бромак“ инвеститор.
Документите по новото споразумение, чиято цена официално не се споменава, но се твърди, че е за 100 млн. Евро ( по информация на econ.bg), вече са внесени в КЗК. Одобрение трябва да даде и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Консултант на "Виваком" (Vivacom) по сделката е международната инвестиционна банка Lazard.

“Основен приоритет на новия джойнт венчър ще бъде развитието на телевизионно и радио предавателна мрежа на компанията, която да я превърне в конкурентен играч на пазара на дигиталното разпръскване в България. НУРТС ще се възползва от допълнителната финансова подкрепа за разработване на съвременни нововъведения в своята цифрова инфраструктура“, се посочва в съобщението.

Дружеството има над 800 стратегически разположени обекта, обхващащи почти 100% от българската територия. От 2006 г. насам компанията развива в София експериментална мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване по стандарта DVB-T.
В момента НУРТС е подразделение в рамките на групата на телекома. След получаване на одобрения от КРС и КЗС, дружеството ще стане част от джойнт венчъра, в който “Виваком“ и Mancelord Limited ще държат равни дялове от 50%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Не бягай от банкер, за да не срещнеш съдия-изпълнител 1| 4129 |12.01.2010 . Икономиката е на път да се стабилизира, смятат банкери 1| 4180 |08.06.2009 . Слагат таван на банкерските премии 0| 4018 |02.04.2009 . Мария Илиева стана „Банкер на годината 2008” 12| 7812 |03.12.2008

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ