Реклама / Ads
1| 6269 |22.10.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Банките ще бъдат задължени да заменят увредените банкноти безплатно

.
От 1 януари 2020 г. банките ще бъдат задължени да заменят повредени български банкноти, без да събират такси и комисиони. Това предвижда нова наредба за контрол върху качеството на банкнотите и монетите в обращение, която прие Българската народна банка.
 

Според статистика на БНБ над 17 милиарда лева са в обращение у нас. Броят на банкнотите, които използваме всеки ден, е 465 милиона. Статистика към края на юни 2019 г. от общия брой 29% са банкнотите от 20 лв., а едва 2% - от 2 лв.

 

За април – юни 2019 г. фалшивите банкноти са 230 броя. Най-голям дял от тях са тези от 20 лв. – 69%.

 

Най-изтърканите банкноти са от 5 лева и 10 лева. Затова хората смятат, че трябва да се изтеглят от обращение. Много често обаче това създава притеснения в работата на боравещите с пари, съобщи bTV.

 

Над 400 милиона банкноти са в обращение всеки ден. Колкото и добре да пазим парите си, част от тях стават негодни или спешно трябва да бъдат заменени. По сега действащите правила банките трябва да ни сменят негодните пари безплатно, но много често се налагат комисионни, от които хората недоволстват. След множество сигнали за т.нар "възпиращи такси" БНБ прие нова наредба, която задължава банките да правят замяната абсолютно безплатно. Най-често обаче банкнотите попадат в пералнята, забравени по джобовете и буквално се изпират, но и увреждат.

 

Надписани, изгорени или дори скъсани на малки парченца, ако парите са в нужната си цялост, ще бъдат възстановени. Важно условие е да имате 75% от площта на банкнотата. Ако с рестото са ви върнали само половинката на петолевка, например, то отново ще бъдете компенсирани, но само наполовина. При по-малки повреди замяната ще ви отнеме не повече от няколко минути, но в други случаи само касиерът няма да ви е от полза.

 

Ако вследствие на наводнения или пожари имате силно увредени банкноти, тогава процедурата за замяна е доста по-дълга и изисква определени документи. „Първо трябва да се сложат в пакет или в плик, за да може да се запази тяхната цялост. След това трябва да бъде придружена от документ - от държавен или общински орган. Това може да бъде полиция, кмет, откъдето ясно да кажат какво събитие е настъпило, че да бъде точно по този начин увредена”, обяснява пред медията Стефан Цветков, главен касиер на БНБ.

 

Важно е да знаете, че БНБ не приема чужда валута и ако имате увредени или захабени банкноти в евро, например, трябва да потърсите съдействие от друга финансова институция.

 

„В годините има много оплаквания от потребители, които отиват в дадена банка с увредена банкнота. Банката или отказва, или начислява такса за услугата. За радост това вече ще бъде наказуемо”, коментира Богомил Николов от асоциация „Активни потребители”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4729 |12.10.2019 Предлагат: Който има задължения към хазната, да не изнася големи суми зад граница . 7| 6748 |03.09.2019 Банките вдигат таксите за обслужване . 3| 5365 |20.08.2019 Левон Хампарцумян: „Черният” списък предпазва банките от нарастването на необслужваните кредити . 2| 7699 |13.08.2019 Емил Хърсев: Превръщат банките в полицейски участъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads