Реклама / Ads
15| 5720 |11.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Белене" ни трябва, заради бизнеса и старите централи

.
АЕЦ “Белене“ е необходима на България заради въглищните централи, които ще бъдат спрени догодина, заради покриването на потреблението при икономически ръст, както и заради навлизането на електромобилите у нас. Това становище изказа в петък бившият изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй“ и ексдепутат от НДСВ Йордан Костадинов пред бТВ.
 
“Ние се нуждаем изключително много от една нова ядрена мощност, и то на една нормална цена, каквато предлага АЕЦ "Белене". Това е около 5 цента, или около 10 стотинки“, каза Костадинов. По думите му без нова ядрена мощност, при затварянето на въглищни централи, които не отговарят на екоизискванията на ЕС и нарастването на дела на произведената скъпа енергия от възобновяеми източници, наистина е възможно крайната цена на тока за потребителите да скочи 18 пъти, както прогнозира преди време премиерът Бойко Борисов.

Костадинов обясни, че в момента електроенергията от 1 мегават от АЕЦ "Козлодуй" е в порядъка от 50-60 лв., от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" - около 70 лв., от ТЕЦ-овете "Марица Изток “ 1 и 3 на американската AES и на италианската “Енел“ - около 130 лв., от вятъра струва 170-190 лв. и от слънцето е някъде в порядъка на 780- 800 лв.

Преди дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обясни, че цената на тока от АЕЦ “Белене“ е над три пъти по-скъпа. Костадинов също посочи, че повишаването на цената на тока е неминуемо, но с втората атомна централа това поскъпване ще става по-бавно и с по-малък размер..

Бившият шеф на АЕЦ “Козлодуй“ посочи още, че осигуряването на един процент ръст на икономиката означава ръст на енергийното потребление с 0.7 на сто. Той цитира също така изказвания на шефа на “Електроенергийния системен оператор“, че с предстоящото през следващата година спиране на ТЕЦ “Бобовдол“ и ТЕЦ “Варна“ ще се стигне до минимума електроенергия, с която може страната ни да задоволява собствените си нужди.

“Какво правим нататък? Ако имаме икономически ръст... Не забравяйте, че следващите 10-15 години голяма част от колите ще бъдат заменени с електромобили. Само 10 процента от този парк, ако се замени, това значи 30 допълнителни мегавата“, каза още Костадинов.

Той прогнозира, че до 2015 г. дефицитът на електроенергия ще стане много голям и заради това, че като член на Европейския съюз и неразделна част от европейската енергийна система страната ни трябва да поддържа и резерв 20 процента.

Според Костадинов през следващите години страната ни ще има нужда от около 35-40 процента нови енергийни мощности.

Относно твърденията на правителството, че предложената от руснаците крайна цена за АЕЦ “Белене“ от 6.298 млрд. евро е твърде висока, той коментира, че тя е постигната благодарение на непремерени изказвания от българска страна и даде за пример строяща се в САЩ ядрена централа със същата мощност като “Белене“, чиято стойност е 26 млрд. долара.

Също както преди дни председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски, Костадинов посочи, че идеята за инсталиране на поръчания за АЕЦ “Белене“ реактор в АЕЦ “Козлодуй“ е технически изпълнима, но лицензирането на площадката ще забави реализацията на подобен проект, докато при АЕЦ “Белене“ е необходимо само одобрението на Агенцията за ядрено регулиране на техническия проект.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5556 |02.03.2011 Колев: Няма квалифицирани кадри за нуждите на бизнеса . 1| 5381 |08.02.2011 България ще се обърне към ЕК заради гръцката блокада . 0| 6120 |25.01.2011 Близо 252 хил. лв. компенсации за умъртвените животни заради шапа . 1| 5244 |12.01.2011 100% покриват загубите на стопаните заради болестта шап

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads