Реклама / Ads
11| 7789 |22.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът поиска лицемерно: Икономика без приятелски кръгове!

.
Идеята е популистка, пращат балъците на война с вятърни мелници
 
„Заклеймявайки” подобни групировки, „Орион”, „Олимп”, „Обръчите на Доган” засмукаха милиарди от държавата „Те такова животно нема”, би извикал шопът, но социално отговорният български бизнес миналата седмица риторично зададе въпроса на премиера Бойко Борисов „Искаме ли икономика на офшорките, консултантите и приятелските кръгове, или конкурентоспособни и социално отговорни икономически субекти”. Няма правителство в света, което да си е поставило подобна задача и да я е реализирало! Нещо като война с вятърни мелници  т.е. донкихотовщина в съвременен вариант.
Демократичната ни история изобилства от примери за приятелски кръгове, сраснали се с властта и благодарение на тази симбиоза разраснали се прекалено бързо и агресивно. При този тип бизнес структури става въпрос преди всичко за „осребряване на политическата власт“.

Почти всеки български премиер след ноември 1989 г. се е обграждал със съответния си приятелски кръг. Виденов имаше своя “Орион”, за който призна едва една година, преди да падне от власт. Именно Жан Виденов стана и кръстник на израза “приятелски кръг”. През лятото на 1995 той заяви, че: “Това не е икономическа групировка, няма такава, има един приятелски кръг между определени хора”. Неговото продължение беше „обръчът от фирми” на Доган  Това е най-уродливата издънка на срастване на бизнес и власт. Според природозащитници „обръчът от фирми” (Ахмед Доган и приятели) притежават по техни данни над 300 хотела, които са построени полулегално или в близост до защитени местности. Нещо повече, по време на тройната коалиция ДПС контролираше Министерството на земеделието и чрез него дърводобива, респ. износа на дървен материал в чужбина. В повечето случаи този износ бе нелегален и плащанията не ставаха по банков път, а в брой по автобусни шофьори, които прекарваха парите през границата.

Емблематичните примери на прехода: Кръгът “Орион” Създава се по времето на Жан Виденов. “Орион” бе изграден от група фирми, всяка от които носеше име на звезда от едноименното съзвездие. Някои от съдружниците в „съзвездието” са членове на правителството на Виденов или близки до него: Румен Спасов, син на Мирчо Спасов; Николайчо Кривошиев, наричан “агнешкия крал” от Ловеч - собственик на 49% от в. “Дума” по това време; Михаил Данов; Красимир Райдовски; Любомир Коларов; Ангел Василев; Веска Меджидиева и др. Луканов го нарича “мародерска групировка”  Кръгът “Орион” е известен и с измамата, извършена от Павел Тренев спрямо Майкъл Чорни за 6 000 000 долара, като половината от присвоената сума е преведена по сметка на Българска земеделска и промишлена банка (известна като банката на Веска Меджидиева и Румен Спасов). Според неофициални данни съзвездието "Орион" е завлякло няколко банки с общо около 2 млрд. лв. Първоначално разкритията за “Орион” бяха направени от Андрей Луканов, а след неговото убийство Иван Костов поде битката със съзвездието от приятели на Виденов.

На свой ред обаче и Костов се обзаведе с приятелски бизнес кръг  Кръгът “Олимп” Създаден от Славчо Христов, близък до премиера Иван Костов, в периода 1997-2001 г. (собственик на ресторант “Олимп”) В ресторанта се правеха срещи на ръководството на СДС с представители на бизнеса (членовете на НИС имаха карти с 10% отстъпка за консумация). Във фирмата на Славчо Христов “Бул ойл трейдинг” ООД работеше зетят на Костов - Георги Христов. Славчо Христов купува фалиралата Стопанска банка, след като притежаваната от него БРИбанк плаща 80 млн. лв. на кредиторите й. Около банката се структурират цели отрасли и тя започва да обслужва парите на много държавни фирми и институции: БТК, НОИ, НЕК, МВР, митниците, тотото и "Лукойл Нефтохим". Почти целият държавен бюджет, вкл. и съдебната система, започват да се обслужва от една частна банка. Една от първите успешни сделки на банката е покупката на “Златни пясъци”. След това банката се преименува в СИБанк и под това име чрез РМД-та успя да купи и др. курорти, като например “Пампорово” АД. 

Според неофициална информация по време на мандата на правителството на Костов през олимпийския кръг са преминали около 5% от БВП на страната. След падането на СДС от власт мястото му в банката се зае от Цветелина Бориславова.
Извън тези два емблематични примера за приятелски бизнес кръгове, гравитиращи около определен политически елит (правителства), има и др. не толкова мащабни по отношение на „осребряването”, но достатъчно политически влиятелни групи, като: Кръга “Пожарната” (формиран от група депутати от НДСВ, наречени така, защото повечето от тях живееха в квартала, близо до Пожарната в Пловдив). Смяташе се, че лидер на този кръг е бившият заместник-председател на жълтата група, а впоследствие секретар на НДСВ Владимир Дончев.

Всички депутати създават свои “приятелски кръгове” по места, които обаче не могат да се сравняват нито с “Олимп”, нито с “Орион”; Кръгът “Монтерей” (кръстен на едноименния ресторант на ул. “Жолио Кюри” в столичния кв. “Изток”). Участници - Виктор Вълков, бивш посланик в Турция, ген. Любен Гоцев, генералът от резерва и бивш главен секретар на МВР о.р. ген. Георги Ламбов, Георги Вутев, бивш зам.търговски министър, Любен Левичаров, според някои бивш шеф ЦСБОП. А според в. "Труд" сред участниците в кръга са: Иван Чобанов, ексшеф на НСС; Иван Драшков, зам.-шеф на новата ДАНС; Чавдар Чернев, бивш шеф на Столичната полиция; Максим Димов, бивш депутат от ДПС и ексшеф на ДФРР; бизнесменът Младен Мутафчийски, бивш дългогодишен директор на Кинтекс; Ангел Стойчев, бивш начаник на 8- мо РПУ, чийто шофьор до 1988 бил Румен Гайтански - Вълка; треньорът Димитър Пенев, вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов; Христо Христов, бивш министър на външната търговия. Приятелският кръг “Монтерей”нашумя при правителството на Станишев.

Според анонимeн автор във форума на actualno.com вече се формира нов приятелски кръг “Хелиос” по името на хотел “Хелиос бей” в Обзор, официално собственост на някогашния кмет на Правец от времената на Тодор Живков Васил Златев. Неофициално се твърди, че е строен с парите на сина му Валентин, който е президент на “ЛУКойл България”.  Новият приятелски кръг “Хелиос” се завъртал около поредния премиер на България и опитвал активно  да заема мястото си в управлението на държавата според неизвестния автор. Четвъртият член на кръга е дясната ръка на Златев - Диана Дамянова (бивша синдикалистка от КНСБ, а сега президент на пиар компанията “Ди енд Ди”, която обслужва медийно всичко, свързано със семейство Златеви. Последният член на “Хелиос” е адвокат Тодор Батков, издател на  “Стандарт”.

Едва ли е възможно всяко едно правителство да се дистанцира от бизнеса. В крайна сметка то раздава икономически индулгенции за всички сектори на икономиката и пряко или косвено определя бизнес отношенията в една национална икономика. Въпросът е: • да не се създават бизнес групи чрез усвояване на политическа власт (негативните примери по време на правителството на БСП при Жан Виденов и на СДС при Иван Костов); • да се гони бърза възвръщаемост по отношение  на печалба, чрез явен сблъсък на интереси с останалите участници в стопанския живот; • да не се създават „черни“ каси, които пряко да обслужват партийните централи; • да не се отнема бизнес чрез политическа протекция; • да не се „обличат“ в законова норма конкретни бизнес интереси, водейки до злоупотреба с власт и пр.

Един от вариантите да се ограничи влиянието на приятелските кръгове или поне да излезнат на светло е да се регламентират лобистките практики в България. Първият, макар и неуспешен опит беше направен в 39-ото Народно събрание с внесения от депутата Борислав Цеков и група депутати от НДСВ законопроект на Закон за публичност и регистрация на лобистите и лобистката дейност. Оттогава досега реални стъпки в тази посока няма. Вероятно въпрос на „лобистки” интереси.

Петкан Илиев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5980 |19.12.2011 Бизнесът алармира за нови съкращения през 2012 . 14| 10738 |13.12.2011 Ето на кое му се казва икономика... . 14| 5342 |24.10.2011 290 лв. минимална заплата поиска Тотю Младенов . 10| 5574 |06.09.2011 Европа диктува темпото и на БГ икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads