Реклама / Ads
0| 4677 |04.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Чакаме благословията на ЕК за газовите проекти

.
Днес се очаква Европейската комисия официално да обяви втората група енергийни проекти, които ще получат финансиране от плана за възстановяване на европейската икономика, предаде БНР. Сред тях са и проектите за свързване на газопреносната система на България с Гърция и Румъния.
 

45 млн. евро са предвидените средства за газовата връзка между България и Гърция. Други 10 млн. евро  ще бъдат отпуснати  за връзка между България и Румъния.

По данни на Министерство на икономиката и енергетиката в най-напреднъл стадий е газопровода между България и Гърция. Връзката ще осигури реверсивно подаване на газ за нашата страна с начален капацитет около 3 млрд. куб. метра годишно и с възможност за увеличение до 5 млрд. куб. м. годишно. Дължината на трасето е около 170 км, а стойността на проекта е 150 млн. евро.

Очаква се Еврокомисията да отпусне и 200 млн. евро за начално финансиране на газопровода “Набуко”. Сумата ще бъде разпределена между страните, през които ще премине тръбата, сред които е и България.

Общо 44 проекта, които очакват да получат европейско финансиране, ще бъдат разгледани от еврокомисарите. През март ЕС прие, че планът за възстановяване на европейската икономика трябва да е на стойност 3.75 милиарда евро, но с уговорката, че само проектите с висока степен на готовност ще получат финансиране.

Предстои в Солун да се подпише учредителният договор за планирането, изграждането и търговската експлоатация на тръбата, която ще свързва газопровода Гърция-Италия с газопреносната мрежа на България чрез Комотини-Хасково. Това е важна газова връзка, която ще гарантира доставските на природен газ за страната в случай на криза подобна на тази от януари миналата година.

В компанията акционери с равни дялове ще бъдат Българският енергиен холдинг и Ай Джи Ай Посейдон, в която участват наравно гръцката държавна газова компания ДЕПА и италианската „Едисон”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5036 |10.09.2009 Чакаме милиони от дела по следприватизационен контрол . 1| 5003 |07.09.2009 Брюксел ни пусна 19 млн евро, чакаме още 140 . 2| 6218 |21.04.2009 Чакаме 40 хиляди русначета по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads