Реклама / Ads
1| 13589 |18.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В държавните детски лагери - мизерия, в частните карат сърф

.
Летните дестки лагери, стопанисвани от държавата са последна дупка на кавала и не са ремонтирани от години, за това пък частниците предлагат басейни и тенис на корт.
 

В пика на летния сезон, когато основните терзания на много хора са свързани с почивката, на преден план у родителите на малчуганите излиза въпросът къде да ги изпратят на почивка. 

Въпреки бума на нови хотели по морето, детският лагер остава най-евтиния вариант. Срещу 150 лева за десет дни децата получават пълен пансион, денонощно наблюдение на учител и медицинско лице, а в базите има огромни, макар и малко занемарени площи за игри. Проблемът при държавните бази е, че те са в доста окаяно състояние. Те определено плачат за ремонт. Това е била причинат да се свие легловата база с около 100 легла това лято в сравнение с предходната година.

Лагерите се организират от съответните учебни заведения или от неправителствени организации. За група от 12-15 деца се грижи един ръководител, определен от директора на учебното заведение.

"Ученически отдих и спорт" ЕАД този сезон разполага с 49 бази с общ капацитет 5080 легла. Базите за отдих по морето са 24 с 3380 легла.

За Варна се предлагат възможности за 6 работещи обекта. Те могат да приемат ежедневно около 900 деца.

Лагерите са разположени на Галата, в курортите Златни пясъци, Св. Константин и Елена, както и в Шкорпиловци, Кранево и Балчик. В лагера на Галата е бил извършен ремонт, защото там това лято се помещава кухнята - майка, откъдето става разпределението на храната. Още от началото на сезона, обаче и там не липсваха проблеми. РИОКОЗ състави акт за лоша хигиена на фирмата стопанин на кухнята "Мартони Мит"-ЕООД, отговаряща за изхранването на децата в тези лагери през този сезон. Имало и доста недоволни от качеството на храната, което предлагала фирмата. Стигнало се чак и до стомашно-чревни проблеми на децата в лагера.

Като цяло са необходими милиони левове за реиновация на лагерите. Средствата, които държавата отпуска за ежегодни ремонти, обаче не надхвърлят 30-50 хил. лв., което е смешна сума предвид състоянието им.
Сериозен основен ремонт през последните години е направен единствено в международния лагер в Кранево. Там има и ново строителство. Новата част с около 500 легла предлага съвсем модерни условия на почиващите.
Лагерите могат да се ползват от деца и ученици до 18-годишна възраст. 

Възможностите за морска ваканция на юг по-близо до Бургас са основно в Равда и Обзор. Планинските лагери са в Стара планина, Родопите и Рила, а общият им капацитет е 1700 легла.lageri.jpg

До момента за държавните лагери са записани  над 50 000 деца. Там летуват и деца от социалните домове, които почиват на преференциална цена от 5 лв. дневно.

Вторият вариант за почивка на децата през лятото е тя да бъде организирана от частна фирма и в частни хотели.

Там цената определено е по-висока, но и качеството е друго. В зависимост от звездите на хотела цените са различни, но четири и петзвездните дастигат до 320-400 лева за 5-7 дни. За две и три звезди родителите трябва да приготвят  около 250-300 лева за 5-7 дни. Стаите са с по 2 или 3 легла, тоалетна, хладилник и телевизор. Децата могат да плуват на воля в басейн, както и да играят на волейболно игрище. Резервациите се правят предварително и се заплаща поне 30% от общата стойност на почивката. За учителя всичко излиза напълно безплатно.

Друг вариант за отдих са бунгалата. Например в Приморско те са съвсем нови и разположени в прохладна сянка на широколистна горичка до плажа. Вътре има по 3 или по 4 легла, телевизор и санитарен възел. Групите са от максимум 24 ученици. Цената за август  е 235 лева. Непосредствено преди първия учебен ден през септември тя е 190 лева. Цената включва пътни в двете посоки, застраховка по време на пътуването, медицинска застраховка по време на пребиваването, курортна такса, закуска, обяд и вечеря и нощувка. Осигурено медицинско лице на територията на лагера и придружител на децата в групата.

"Ходим в различни курорти. Тази и миналата година бяхме в Приморско, в края на юни. Нашите деца почиват в четиризвездни хотели. Хотелът трябва да отговаря на високите ни изисквания. Задължително трябва да има басейн (за предпочитане като аквапарк) и самостоятелен заграден двор, обясниха пред Frognews.bg от частно основно училище „Еспа”. 

na_basein.jpgОт друго частно училище „Св. Климент Охридски”  разказа пък, че от 4-5 години ходят на Лозенец. Предпочитат да е относително спокойно. Държат да има сърф училище. Хотелът да бъде по възможност с климатик и максимум до 3-4 деца в стая. Горе-долу това отговаря на хотел от 3 звезди. "По възможност да няма други хора в хотела, по време на почивката ни". Цената е около 400-500 лева.

"Идеята ни е децата да не ходят единствено на плаж. Всеки ден се прави екскурзия, организираме им игри, водим ги с лодки по реки, казаха от училището", добави шефката на заведението.

Ползата на частните училища е, че имат собствен транспорт, който им е на разположение през цялото време.

Фирми предлагат оферти за синьо училище например в Китен. Провежда се във ведомствена станция на МВР. Всичко е подсигурено, има и охрана. Цената приблизително излиза около 300 лв. на дете. Настаняват се най-много по 3 деца в стая. Няма басейн, станцията е до самия плаж. Ползват велосипеди, има алея и тенискорт. 

Организират се екскурзии и в почивна станция „Рубин” в Китен, където цената е 320 лв за 10 дни пълен пансион, транспорт, курортна такса, ползване на спортни съоръжения, денонощна охрана.

Правят се състезания, има нептунова вечер.

Туроператорите предлагат най-различни варианти за удобството на децата. Организират се се екскурзии и за най-малките малчугани от детските градини. Някои от родителите се притесняват, че възрастта на децата е малка и не смеят да ги пускат, държат те да си ги водят на море. Други пък се осмеляват и после са много доволни.

sladyri_1.jpg  снимки Вяра Йовева

"По принцип се организират екскурзии из цялото черноморие - Несебър, Поморие, Китен и други курорти, използват се частни туроператори. Условията в хотелите са много по-добри от тези, в държавните лагери и за това ги предпочитаме. Имам изикване да не са бунгала. В стая държа да има поне четири деца и задължително да има учител с тях денонощно, за да е безопасно за децата. Цените постоянно скачат и за миналата година например не се събраха желаещи при нас, казва директорът на държавната ОДЗ „Обеля 2” Маряна Костадинова.

Примамлив за някои родители остава и вариантът да пратят отрочето в чужбина на море. Екскурзия в Гърция за от 2 до 5 нощувки с луксозен автобус, екскурзовод и панорамни обиколки из най-известните исторически забележителности струва от 160 до 350 лева. В Турция с включената храна ще ви излезе от 165 до 315 лева. А обиколка из Македония не надвишава 179 лева за 3 дни. Самолетните програми с по 4 нощувки в някой голям европейски град като Рим, Париж или Лондон са около 700 лева. Има и различни отстъпки.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12123 |19.07.2008 Велинград – СПА-столицата на България. Девиз: Кабагайда . 4| 7444 |18.07.2008 Сделката с Пловдив БТ ощетила държавата, КФН проверява случая . 2| 5153 |18.07.2008 Концесия ще се дава за срок от 35 години . 0| 4842 |18.07.2008 Концесия ще се дава за срок от 35 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads