Реклама / Ads
14| 19788 |26.02.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дефицитът в армията е над 5000, десет генерала получават и пенсия, и заплата

.
Заседание на социалната комисия в парламента
С осем гласа „за” и осем „въздържали се” Комисията по по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание не подкрепи внесения от правителството на 3 февруари в парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Това, разбира се, не означава, че той няма да влезе в пленарна зала.
 

Утре предстои обсъждане в Комисията по отбрана, която е водеща по него.

 

Мотивите на правителството бяха изложени от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов. Главната цел на промените е по-нататъшно решаване на проблема с дефицита на кадри в армията. Независимо от взетите мерки, той е над 5 хиляди офицери, сержанти и войници. Темпът на попълване не удовлетворява. През 2019 г. са напуснали армията 811 души, а са приети 1100. Три основни решения се предлагат в това отношение. Първото е увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, а за длъжностите, за които се изисква хабилитация и военнослужещите не са упражнили правото си на пенсия – с пет години, пише Otbrana.com.





Второто е създаване на законова възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред. Третото е регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.

 

КСО дава право на военнослужещите при определени условия да упражнят правото си на пенсия без да се уволняват. В момента, стана ясно от думите на ген. Запрянов, тази възможност имат 2500 военнослужещи, като 1500 са се възползвали от нея. От 40 генерали 10 са сторили това. Другите, по неговите думи, смятат, че не е етично командири да получават заплата и пенсия. Другият проблем е финансов. Предстои военните пенсии да бъдат включени в разходите за отбрана и за това се търси ограничаване на възможността за получаване на заплата и пенсия. Това ще стане, като се вдигне с три години пределната възраст за военно звание на тези, които не са упражнили правото си на пенсия. Както и за тези, които са упражнили правото си на пенсия, но да могат да служат по-дълго след съответно мотивирано предложение.

 

Около 40 млн. лв. имал разходи бюджетът на МО заради пенсии. Анализите показвали, че в резултат на тези мерки през 2025 г. ще има 1237 военнослужещи, които са придобили право на пенсия, но не са го упражнили. Т.е. ще бъдат спестени средства за 1237 военни пенсии. А с пенсия и заплата ще останат 200.





За нас, казва ген. Запрянов, това е ход за справяне с некомплекта. Но не единствен. В Програмата за развитие на отбранителните способности до 2032 г., която предстои да бъде приета, ще има развърнат социален пакет. Той ще включва и осигуряването на жилища. В тези промени на закона е заложен ротационният принцип на кариерно развитие на офицерите, което налага тяхното по-голямо социално осигуряване. Комплекс от мерки се налага и от очаквания извод от провеждащия се Стратегически преглед на отбраната за увеличаване числеността на Въоръжените сили.

 

От думите на полковник Станчо Кайков, заместник - директор на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната”, с промените би могло да се задържи текучеството в армията, за да изпълнява своите конституционни задължения.

 

Анализът на динамиката на демографската ситуация у нас показвал, че в следващите 10-15 години Министерството на отбраната ще има проблеми, що се отнася до наличния в страната човешки потенциал. С оглед на това сме направили анализ на всяко населено място, където има военно формирование, каза ген. Запрянов.

Във връзка с вдигането на възрастта за приемане на военнослужещи от 28 на 40 години, бе посочено, че Министерството на отбраната сменя досегашната политика – от създаване на условия за пенсиониране към политика на взаимна изгода.

 

Предполага се, че приетият на 40 години войник ще изпълни един или два договора по три години и ще се върне в гражданския живот.

 

Председателят на комисията д-р Хасан Адемов заяви, че не е убеден в предложените мерки за решаване на некомплекта от личен състав в армията. Според него не се преодоляват, а се създават условия за противопоставяне на отделни групи военнослужещи. Той смята, че критериите на кого от упражнилите право на пенсия ще бъде удължена възрастта за военна служба с три години, трябва да бъдат изписани в закона, а не както се предлага в правилника за прилагането му. Според него, възприетият подход, ще доведе до проблеми в съда при обжалване на едно или друго уволнение.





Не мисля, че по този начин ще се постигне целта на промените и защо се бърза преди да завърши Стратегическия преглед на отбраната, констатира и попита Георги Гьоков.

 

Няма сериозен аргумент, че тези промени ще доведат до увеличаване темпа за преодоляване на некомплекта в армията, смята Весела Лечева. Част от досегашните мерки създават повече противоречия, сега се предлагат други, които са за тесен кръг от хора, посочи тя. Виолета Желева поддържа тезата, че напрежението няма да бъде преодоляно и че критериите за кариерното развитие не са ясни. Надя Клисурска-Жекова обърна внимание на субективизма в решенията, които се предлагат с промените на закона. Гаранция за обратното е въвеждане на длъжностите в регистър, бе отговорено от МО. Категорично за предложения законопроект се изказа Калин Поповски. От ген. Запрянов бе разяснено на членовете на комисията, че законът не разрешава във Въоръжените сили да се приемат граждани на други държави, което не е алтернатива за решаване на проблема с дефицита на военнослужещи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4613 |17.02.2020 Пампорово приема десетото поредно издание на уникалния „Зимен Байк Дуел“ . 4| 6110 |26.12.2019 Всяко десето изделие от пиротехника на пазара е ”като на война” . 8| 5560 |18.06.2019 Велизар Шаламанов: F-16 ще донесе ползи не само в армията, но и извън нея . 0| 7080 |17.04.2019 Израелската ELTA Systems предложи коопериране и радари за армията ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads