Реклама / Ads
6| 6073 |04.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Декларираме вече и заемите от "братко" и "батко"

.
Всички, които получават доходи, различни от работната заплата, трябва да подадат подоходна данъчна декларация в Националната агенция за приходите (НАП). Данъкът остава 10%.
 

Платилите дължимите суми до 10 февруари, ще ползват 5% отстъпка. Тя важи до 30 април, когато е крайният срок за подаване на декларацият, за тези които са я подали по интернет - удобство, от което могат да се възползват всички, които имат електронен подпис.

С първия работен ден за годината започна и кампанията за плащане на данъци върху приходите, получени през 2009 г., обявиха от НАП. Новото е, че за първи път пред данъчните ще трябва да се отчетат и онези, които миналата година са получили или пък са дали заем над 10 000 лева. Декларират се не само заеми от последната година, а от последните пет години, ако кредитът превишава 40 000 лева.

Когато заемите са получени от кредитни институции и от банки, в този случай те не се декларират. В случай обаче,  че сте взели или дали заем, дори доходите ви да са само от заплата, сте длъжни да подадете декларация, пояснява директорът на дирекция „Обслужване" в НАП Боряна Георгиева, цитирана от БНР.

Младите семейства с ипотечни кредити ще могат да ползват данъчно облекчение, но има и важни условия, за да се приспаднат внесените по заема лихви. Мъж и жена, които имат сключени договори за ипотечни кредити и живеят на семейни начела, без да имат граждански брак, не могат да се възползват от това облекчение. От облекчението могат да се възползват само навършилите 35-години към датата на сключване на договора и ипотекираното жилище да е единственият дом за семейството.

Съществени промени в дизайна на данъчните декларации няма. Попълват се основна част и приложенията, според вида на дохода, който е получен - наем, хонорар или друг. Хората, които получават хонорари, някакви възнаграждения по авторски или лицензионни договори, също са длъжни да подават данъчна декларация, независимо от това, че платецът на дохода им е удържал 10% авансов данък и реално няма да се стигне до довнасяне на никакви суми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4938 |16.12.2009 8.5% по-високи доходи, 30% повече харчове за здраве . 3| 5325 |16.11.2009 Заемите за дом са по-изгодни . 2| 5879 |30.10.2009 Домейни вече и на кирилица . 0| 5019 |02.09.2009 Играчите на БФБ повече песимисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads