Реклама / Ads
1| 4730 |17.04.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Екстремен дух в здраво тяло

.
Атракциите и забавленията по време на почивката са подправката на всяка екскурзия, без която изкарването не би било пълноценно. Все по-разнообразни форми на туризъм се появяват и туристите могат да се наслаждават на ре
 
Атракциите и забавленията по време на почивката са подправката на всяка екскурзия, без която изкарването не би било пълноценно. Все по-разнообразни форми на туризъм се появяват и туристите могат да се наслаждават на редица развлечения и модерни спортове, които навлизат отвън или се създват във връзка със специфичните характерни особености на страната.
Географските дадености на България предоставят на почитателите на слънцето, въздуха и водата прекрасни възможности за практикуването на воден туризъм. Северната и изтoчната ни граници са по вода. Десетки са реките и язовирите, по които целогодишно, или в определени периоди, могат да се провеждат водно туристически походи. Модерен и разпространен в момента е рафтинга, този спорт представлява спускане с големи лодки, специално предназначени за буйни реки. Това е перспективна форма за активен годишен отдих, който може да се практикува от хора на различна възраст. Разнообразието, предлагано от маршрутите прави този вид туризъм изключително привлекателен. Ежедневното гребане, плуване, ловене на риба, всяка вечер пребиваване на различно място, всичките нови запознанства и други, дават един много интересен и заинтригуващ облик на това занимание. Още през края на 19 век плуването с лодки е започнало да добива туристически характер у нас. По-късно този вид занимание заема сериозни позиции в туризма като цяло. Създава се Федерация по воден туризъм. Организират се походи по редица наши реки: Искър, Огоста, Янтра, Вит, Осъм, Струма, Марица, Тунджа, Арда и други, както и участие в международен воден поход по Дунав - ТИД. Не по-малко интересни са походите организирани по българските язовири. България разполага с огромен брой такива, привличащи вниманието на водния турист. Много голяма част от тях предлагат възможността да се видят изключително живописни кътчета на българската природа. Съчетаването на водния туризъм с възможността да се осъществяват пешеходни преходи в близост до водните площи прави този вид туризъм още по-привлекателен. Той позволява да се докоснеш и да станеш част от заобикалящата ни красота на българската природа.
Това е начин да се насладите пълноценно на приказната природа по водните маршрути и да усетите удоволствието от хармонията между физическото натоварване и психическата почивка. За една седмица рафтинга излиза около 500-600 лева. Цената включва транспорт, наем на екипировка, водач, палатка, спален чувал и шалте. Програмите обикновенно се провеждат на групи от по 4-5 човека.
Друга интересна атракция, която придоби популярност напоследък, е сафарито с джип. Времетраенето на тези преходи обикновенно е 6-7 дни. Наем на един джип е около 60-70 евро. Нощувките, ексукурзоводът и водачът се заплащат допълнително както и горивото.
Интерес за много туристи представляват и екстремните бънджи скокове. Те се извършват на Аспаруховия мост, Витиня и в близост до с. Карлуково. Цената на един скок варира от 30 до 50 лева. А когато е тандем, тоест от двама вързани заедно, скокът струва 60 лева. Модерен напоследък стана и така нареченият Paintball. Той може да се играе по няколко начина като се формират отбори между които има битка, при която участниците се стрелят с топчета пълни с боя.
Началният пакет оборудване за един играч е пушка (маркер), 60 бр топчета, предпазен шлем, защитни дрехи и ръкавици струва около 15 лв.
Фирмите организират и екскурзии с различни екстремни преживявания наречени седмичен мултиспорт. Той включва различни походи, каякинг, катерене по скали, спускане с въже и вело преход. Цената за една седмица е около 400 лева като се включват и инструктур и спане в палатки, транспорт и екипировка. Има и едноседмични велопреходи, които също са около 400 лева и се разглеждат много красиви месности. Там през повечето време туристът е на колело.
Интерес представляват и конните преходи, които могат да бъдат за два дни или седмични. При тях се изисква ездачите да са опитни.
Освен на земните атракции и развлечения туристите и любителите на силните усещания могат да се наслаждават и на редица въздушни спортове.
Парапланеризмът е доста разпространен. Извършват се полети с парапланер с инструктор в Албена, Сопот, София, Банско, Монтана.
Преди началото на всяко мероприятие се провежда инструктаж за безопасност. Има и така наречените акро полети - за хората пристрастени към адреналина, изпълнение на някой от основните акробатични фигури. Претоварването варира от безтегловност до 3.5 пъти земното прителяне, а земята и небето не спират да си сменят местата.
Продължителността на полета е приблизително 10 мин. Височината е 600 – 900 м. Цената е 95 лв.
Ако и това ви е малко можете да направите въздушна разходка със самолет. Такива се организират в района на западната част на Стара - Планина, както и в районите на Банско, Боровец, язовир - Доспат, Рожен, Мелник.
Може да се видят Рила, Пирин и Родопите от въздух, както и Рилски манастир.
Има полети над старите столици и крепости на България – Плиска, Преслав, Шумен, Мадара, над черноморските курорти и черноморското крайбрежие. Цената е 90 лв. за 30 мин. и 180 лв. за 1 час.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3239 |30.04.2024 До 8 май цените на горивата нe мърдат от сегашните. А после? . 0| 2138 |03.05.2024 Лятно бельо: горещо излъчване и прохладно усещане . 0| 2271 |02.05.2024 Какви са ползите от сондажите за вода? . 1| 2430 |30.04.2024 Радост за търговците! Нулевото ДДС за хляба остава до края на годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads