Реклама / Ads
0| 4369 |21.08.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Екзотичните съставки: Разкриване на продуктите, използвани в суши ресторантите

.
Ако сте посещавали суши ресторанти или сте преглеждали менюто в някой сайт, сте забелязали колко разнообразни и изкушаващи изглеждат тези малки хапки. Но какво е това, което прави това популярно японско предложение толкова специално и неповторимо? Тайната се крие в екзотичните съставки. Нека разгледаме кои са те и как се приготвя.
 

Кои екзотични съставки в сушито го правят така неповторимо?


Мнозина от нас са посещавали суши ресторанти и са си поръчвали от тези изящни, вкусни хапки, представляващи автентичната японска кухня, без да знаят какви продукти са използвани за приготовлението им. Основната характеристика на това ястие, различаващо го от другите, е комбинацията от уникални, екзотични компоненти. Ето кои са те и как обогатяват вкуса:

 

ориз – това не е обикновеният ориз, който познаваме, а друг сорт. Той е по-къс и запазва целостта си при варене, като е достатъчно лепкав, за да може да се оформи. След варене, оризът се залива с микс от оцет, захар и сол, който добавя уникална балансирана нотка и текстура;


свежа риба – най-често използваният продукт в приготовлението на сушито. Може да се поднесе сурова, леко пушена или варена. Основно се залага на сьомга и риба тон;
морски дарове – в допълнение към рибата се добавят калмари, скариди, стриди, миди и други;


нори – това са тъмнозелени водорасли, съдържащи много витамини и минерали. Използват се за обвиване на сушито, като внасят морски привкус и хрупкавост.
сосове и гари – пикантният соев сос шиори, лютата подправка уасаби и гари маринованият освежаващ джинджифил, наричан гари, са ключов компонент. Те подчертават вкуса на останалите продукти и придават допълнителна ароматна нотка.


Sushi не е просто ястие - то е изкуство и истинска наслада за всеки любител на азиатската кухня.

 

Как суши майсторите избират и смесват съставките?


Суши майсторите в ресторантите, известни като "itamae", посвещават години в учене и усъвършенстване на техниките по приготвяне на японското ястие. За да се допълват по хармоничен и деликатен начин, те трябва да изберат и да комбинират най-висококачествените продукти.

 

Изборът на риба е много важен. Освен да е качествена, трябва да бъде прясна. Водораслите нори също се подбират внимателно, тъй като едновременно трябва да са тънки, устойчиви, но и с наситен вкус.

 

Сосовете и маринованият джинджифил, от своя страна, са важни за завършека на вкусовата палитра. Майсторите може да добавят по-малко или по-голямо количество от тях, в зависимост от предпочитанията на клиентите в ресторанта.

 

Как се подреждат съставките в ресторантите, за да се създаде уникален вкус и визия?


Вкусът на сушито е важен, но визията също оказва голямо влияние. Всяка хапка е миниатюрно произведение на изкуството, включваща балансирана комбинация между цветове, форми и текстури. Майсторите подреждат елементите така, че всяка хапка да се превърне в незабравимо удоволствие не само за вкусовите рецептори, но и за очите.

Именно екзотичните компоненти правят сушито в ресторантите толкова специално и уникално. Както водораслите нори, така и свежата риба, специалният ориз и уникалните сосове и маринованият джинджифил, имат свой специален принос за тази прекрасна японска кухня.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6180 |06.03.2013 Янев иска разкриване на доходите на енергийната мафия . 10| 7862 |25.09.2012 Банки спъват разкриването на кредитните милионери . 2| 9942 |21.02.2009 Най-екзотичните пътешествия в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads