Реклама / Ads
14| 6548 |17.08.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Георгиева: Правим план ала Юнкер, за да освободим инвестиционен интерес

.
Кристалина Георгиева
Тежки реформи очакват Гърция до есента; партиите там все още имат силно влияние върху политиката и парламента. Но парите ще се получават след извършени стъпки. Периодично зацикляме в обсъждане на гръцката криза и губим енергия, вместо да обсъждаме нашата икономика, заяви по БНТ еврокомисар Кристалина Георгиева.
 
Програмата е трудна, а времето за изпълнението й - кратко, обобщи тя. Излизането от еврозоната носи неизвестности и рискове за ЕС. Сега има промяна в поведението на политическия елит. когато Гърция е зле, това на нас ни влияе; когато са добре - и ние сме добре, хвърля се сянка върху съседите, смята Георгиева, която посочи, че много нашенци работят там и това има значение.

Икономистите са прави обаче, че ние имаме вътрешна икономическа стабилност и когато гърция се разтресе, това е било игнорирано от пазарите; нямало директен риск. не знаем обаче какви ще са последици от евентуално излизане на страна от еврозоната.

Целта ни с министър Ивайло Калфин за създаване на план, подобен на Юнкер, е да освободим инвестиционен интерес и да намалим риска, каза Кристалина Георгиева. Планът Юнкер не е за това да се наливат обществени пари в проекти със съмнителна икономическа активност. Той не е за отглеждане на бели слонове. Той не е за това държавата да казва на бизнеса къде да инвестира. Той е за решаване на един много голям проблем пред европейската икономика, след 7 години на тежка криза, инвеститорите са притеснени да извадят своите пари и да ги влагат в реалната икономика, заяви Георгиева.

Тя обясни, че не е въпрос само на пари, а на това какво пречи на инвеститорите административно и законодателно, какво трябва да се направи, за да могат инвестициите да вървят и защо проекти, които би трябвало да се реализират не намират своето място. Това са въпроси, които стоят пред Европа и пред нас. България има много ликвидност във финансовата система, а парите спят и не работят за българската икономика. В България също има притеснение, че рисковете са много големи. Такова презастраховане срещу риска значи, че и в българската икономика днес разчитаме на парите от европейския бюджет. Почти изцяло растежът, който имаме, идва оттам, а не от частни инвестиции, каза Георгиева.

Проведени са разговори с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Ивайло Калфин. В България има някои области, където полето за инвестиции е сравнително голямо като енергийната ефективност. Има програма за саниране на сградите, която върви, но и много други инвестиционни проекти, каза още Георгиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4988 |14.08.2015 Управлаващите: Трябва ни инвестиционен план, подобен на Плана „Юнкер“ . 9| 5513 |13.04.2015 Режат ни по плана "Юнкер", дават ни 1 проект от 18 . 8| 6410 |27.03.2015 Българинът планира от януари лятната си почивка . 0| 5560 |29.12.2014 Планова подмяна на електромерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads