Реклама / Ads
5| 8409 |07.02.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Григор Здравков пред Фрог: Смятат се фасовете в някои кошчета, така контрабандата на цигари е 6%

.
Григор Здравков
Грешка в методологията отчита 6% контрабанда на цигари. Това каза пред Фрог нюз лидерът на легия „Антимафия” Григор Здравков пред Фрог. Припомняме ви, че преди дни премиерът Бойко Борисов се похвали с тази статистика. В същото време от МВФ съобщиха, че страната ни е първа по сива икономика. Ето какво още обясни Здравков пред екипа ни:
 

- Г-н Здравков, изследване сочи, че контрабандата на цигари е паднала на 6%. Възможно ли е това, при положение, че който и да отиде на пазара, може да си купи нелегални папируси?
- Първо-това изследване се провежда всяка година и никога не се публикува изцяло. Правят се само презентации. Не може да се намери никъде в интернет. Изследването дава само малка част от контрабандното потребление не само у нас, но и в Европа като цяло. Ние, обаче сме го побългарили. Фирмата, която го прави за страната ни е българска.

 

- Защо казвате, че е побългарено?
- Когато провериш в кошчетата на столичния бул. „Витоша” за фасове, контрабандата ще ти е 0 %. Ако, обаче се разровиш в циганските гета, там тя ще е 99 %. В това е и големият недостатък на тази методология. Въпросното изследване не отчита контрабандното потребление на цигари в ромските гета.

 

- Наистина ли се търси в кошчетата, за да се изкара тази статистика?
- Да, наистина се проверяват кошчетата. Ако някой, обаче пуши контрабандни цигари вкъщи или в офиса, да речем, тогава фасовете обикновено се изхвърлят в найлонови пликове. Това количество няма как са се отчете. То по никакъв начин не може да се отчете. Има и нещо друго-не може в държава, в която се обмитяват по-малко цигари, в сравнение с предходни години да се получат тези стойности.

      

- Бихте ли ни дали конкретни данни?

- През 2016 г. са обмитени 13, 834 млрд. къса, а през 2017 г. 13, 705 млрд. Агенция „Митници” дори е хванала по-малко контрабандни папируси. И тук ще подкрепя думите си с конкретика. През 2016 г. са хванати 44, 5 млн. къса, което е 4 камиона и половина. През 2017 г. са хванати 37 млн. къса, което е под 4 камиона. Не може при тези показатели да има намаляваща контрабанда. Цифрите сочат, че по-драстичен е спадът от заловен нарязан тютюн, от който в страната се произвеждат контрабандни цигари. През 2016 г. са хванати 52 тона, докато през 2017 г. –само 16 тона. Това е 4 пъти по-малко.

 

- Има ли промяна в потреблението на цигари?

- Потреблението на цигари у нас между, 2002 и 2009 г. е над 20 млрд. къса цигари. А от тогава досега е между 11 и 14 млрд къса цигари. Независимо колко хора са се отказали да пушат и колко са емигрирали, едни 6 млрд. къса цигари ги няма. В противен случай излиза, че 30 процента от пушачите са отказали цигарите.

- Не е ли възможно?
- Не, от МЗ взимат мерки в тази посока, но ведомството отчита, че едва 1,5 % са се отказали, не повече. Ние сме втората най-пушеща нация в Европа след Гърция. Това не го казвам аз, а ЕС. Освен това сме и с най-ниска по години граница на пушачи, което значи, че и децата захапват цигарата.


- Защо тогава се представят данни от изследване, което няма нищо общо с реалността?
- Целта е да покажем, че сме готови за Шенген, както и че се борим незаконния трафик. Забелязва се драстичен спад в обмитените късове цигари по времето на ГЕРБ, в сравнение с другите акцизни стоки. Не забравяйте, че голяма част от цигарите се продават от роми, а те съставляват основната част от купените гласове по време на избори.

- Има ли нови тенденции в трафика на наркотици?
- Анализи на агенция „Митници” сочат , че от 2 години България се превърна в транзитна страна за марихуана към Франция, Холандия и Германия. След като италианските власти затегнаха граничният контрол заради трафика на хора, албанците предпочетоха да използват пътя през България за да пласират трева на Запад.

 

- Управляващите от години се хвалят, че са преборили контрабандата. Защо няма нито един задържан и уличен контрабандист?
- Защото са им приятели.


Интерю на Катя Илиева


Снимки:


1. Графика на обмитените цигари през годините


2. Контрабандните цигари вече се продават в пликче, а не в кутия





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5881 |29.12.2017 БНБ пуска монети за европредседателството . 0| 7302 |25.11.2017 Брюксел предупреждава: В България се надува нов имотен балон . 17| 24069 |22.11.2017 Предложение на ЕЦБ: Махат гарантираните депозити, отпускат джобни на ужилените вложители . 1| 7193 |26.10.2017 Мария Капон: Предлагат ни постната пица на Дянков с обещание за пармезан от Менда Стоянова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads