Реклама / Ads
1| 6051 |25.11.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как децата в меката на българския алпинизъм Лакатник се учат на пътя "От стената до скалата"?

.
Наричат Гара Лакатник меката на алпинизма, защото през 30-те години на 20. век тук са тренирали алпинистите, прокарали първите катерачни турове на българските стени.
 

От четвъртък Лакатник официално си има десетметрова изкуствена стена за катерене върху фасадата на физкултурния салон в местното Основно училище “Христо Ботев”. 


.
Кадри от откриването на стената, 23.11.2023 г: Kaloian Hristov/Facebook


Идеята катеренето да се пренесе “От скалата до стената” се ражда преди около година. Мария Лазарова-Илиева е преподавател по история и география в училището в Лакатник, от години се занимава с планинарство и алпинизъм. Тя е отговорен редактор на “Върхове” - специализирано издание за планини, екотуризъм, зимни спортове. Учениците проявяват интерес към катеренето, виждайки публикациите на преподавателя си планинар, и са провокират да опитат сами.






Първоначално - след дълги процедури на разрешителен режим и с помощта на директора на училището Десислава Младенова - се провеждат три извънкласни модула с катерене по Лакатнишките скали - които са буквално на един хвърлей разстояние, разбира се, с помощта на модерна екипировка, така че безопасността на децата да е гарантирана. Идеята се харесва и на други преподаватели в близки населени места, процедурите по получаване на разрешение за такава дейност обаче остават сложни. Галина Войнова - ръководител на клуб по акробатика и физкултурник в Церово, се включва в мисленето как децата да имат достъп до катерене по-лесно.


И така се появява идеята за обучение по пътя “От стената до скалата” в меката на българския алпинизъм - Гара Лакатник. 


.

Лакатнишките скали: Илияна Маринкова, личен архив


“В Лакатник са тренирали и хората, направили първите изкачвания на високите планини. Къщичката “Орлово гнездо”, която е символ на скалите, пък е построена след първото изкачване на Северната стена на връх Мальовица - епично за времето си събитие, епично и за техниката, която тогава се е използвала в катеренето. Хората, направили това първо изкачване, са тренирали в Лакатник. Затова решили да монтират този символ, с който увековечават това наистина важно събитие в българската история на алпинизма”, разказва Мария Лазарова-Илиева пред ФрогНюз

 





“Пътят нагоре е стръмен. Нека подготвим деца” гласи лозунгът на кампанията, инициирана от училищното настоятелство по предложение на преподавателя по география. Това на практика е и мисията на инициативата - децата да получат правилна и полезна подготовка на стената, преди да се отправят към естествения полигон за катерене - Лакатнишките скали, след това и към върховете. 


.
Мария Лазарова-Илиева на път към връх Монтасио в Юлийските Алпи


Тази стена обаче е част от по-широк и амбициозен проект за учебен полигон за млади алпинисти, който дава много възможности. “От рано трябва да приобщаваме децата към катерачни, аутдор и традиционни дейности на открито, свързани със скално катерене, пребиваване сред природата и здравословен начин на живот. Колкото и изтъркано да звучи, обичам да повтарям, че чрез катеренето, ги подтикваме към един по-здравословен начин на живот”, казва Мария Лазарова-Илиева.


За изграждането на стената средствата идват от няколко места - от училищното настоятелство, от Общинския съвет на Община Своге, от дарения и от частни дарители, които помагат с екипировка. Училищното настоятелство прави авансово плащане на база избран изпълнител. Около поръчката инициаторите имат и вътрешна шега: на първите обсъждания с Община Своге си говорили за суми в лева, оказали се в евро. Става ясно, че ще трябва финансирането да се отпусне след решение на Общинския съвет. Самият Общински съвет в Своге пък гласува почти единодушно решението финансиране за стената да бъде отпуснато. “Застанаха зад този проект безкопромисно и оказаха много ефективна подкрепа”, посочи Мария Лазарова-Илиева.

 





Стената вече е монтирана, остават още няколко стъпки преди децата да могат да я използват пълноценно. “Предстои да бъде направена площадка с ударопоглъщаща настилка и да бъде изградена защитна мрежа - тогава вече стената ще бъде пусната в експлоатация. Общината ще сключи и договор с клуб по алпинизъм - Тренелариум, който да обучава децата на спорно катерене и алпинизъм”, каза още тя. 


.


Проектът се нуждае от още средства, за да бъде доразвита инфраструктурата около него, да се направят и няколко боулдър зони, включително вътре във физкултурния салон. “Ето например днешния дъждовен ден - ако вътре има стена, децата щяха да се катерят. Това предстои да бъде направено, текат разговори”, обясни тя. 


“Искрата обаче вече е запалена”, казва Мария. “Сега остава да научим децата как да извървят пътя от стената до скалата, която виждат буквално отсреща”. 

 

Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3052 |23.11.2023 Инжекция за 260 млн. чака хазната от таксата за транзит на руски газ . 0| 3373 |24.11.2023 Съвети за опаковане на багаж – как да приготвите багажа ефективно за пътуване? . 2| 5749 |23.11.2023 Честито! Вдигат цените в магазина заради нови данъци . 0| 2829 |22.11.2023 "Булгаргаз" предлага природният газ да поскъпне с 8% през декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads