Реклама / Ads
0| 4748 |30.03.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Какво да си купим от Кайсери и Аванос?

.
Източник: Адриана Русенова
Представата ни за Кападокия се простира до скалните комини и природните забележителности. Но районът всъщност е доста голям и включва красиви градчета наоколо. Някога в Кайсери е била резиденцията на кападокийските царе, а днес е голям и модерен град, в който можете да се разходите и напазарувате интересни и традиционни неща.
 

Една от забележителностите в града е джамията и медресето т.е. училището. Някогашните класни стаи днес са превърнати в интересни ателиета за стари занаяти. Те се предават през поколенията и все още можете да видите как се рисува върху вода, изработване на броеници и специфични инструменти.

 

В Кайсери има голяма чаршия. Освен дрехи, обувки и всичко за бита, има три неща, които си заслужава да си купите – подправки, суджук и злато. Подправките са традиционни за цялата страна. Използват ги добре във всички ястия и десерти. Има златна улица, от където можете да си купите нещо, задължително след пазарлък. Цените вече не са толкова ниски, както преди години. Но със сигурност са по-добри от България, защото тук са работили известни златарски фамилии.

 

А суджукът, ето това е нещо, което задължително трябва да си купите. Предполагам сте опитвали кайзер пастърма. Звучи някак австрийско, но всъщност е от град Кайсери и носи неговото име. Пастърмата е голям местен специалитет, а най-предпочитаната е с отрупани подправки отвън. Цената е на половина, в сравнение с България.

 

Какво още има на чаршията и дали спазарихме нещо, гледайте във видеото на Професия турист.

 

Друго интересно градче в региона е Аванос. През града преминава Червената река, наричана така заради глината, която носи. А тази глина определя и занаятите тук.

 

Аванос е известно с добре запазените традиции в тъкачеството и грънчарството. Предават се от поколение на поколение. Няма как да не се захласнете пред майсторските изделия, толкова фино изработени и изрисувани, че сякаш не са истински. Тук са едни от най-старите работилници, някои от тях превърнати в музеи. Можете дори да се запишете на курс по грънчарство, а ръцете ви да изваят прекрасни модели.

 

За обяд непременно опитайте традиционни неща от турската кухня. Тя е близка до нашата, но с повече подправки, леко пикантна и използват доста патладжан. Препоръчвам дроб на шиш, а за десерт любимото ми – катмер.

Връщаме се към скалните комини и най-високото място в Кападокия – крепостта Учхисар. За да стигнете до върха на крепостта, ви очакват около 300 стъпала, но пък гледката отгоре наистина е невероятна, към цялата долина. Можете и да влезете в скалните комини, където се получават наистина артистични снимки.

 

Още любопитни неща гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и изживейте всичко това с програмите на ONEXTOUR 

 


Шопинг в Кайсери, крепост Учхисар, Кападокия, Турция - Професия турист/Shopping, Kayseri, Cappadocia (youtube.com)

 


Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3852 |29.03.2024 Защо лаптопите на Apple превъзхождат конкуренцията? . 9| 14974 |27.03.2024 Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв. . 11| 7603 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби . 3| 2966 |26.03.2024 Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads