Реклама / Ads
0| 4710 |19.04.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кападокия - подземен град и сафари

.
Модерни градове, магистрали, автомобили… днес това ни е даденост и се придвижваме свободно. Но дали винаги е било така? Имало е времена, когато хората са били принудени да живеят под земята, в каменни градове.
 

Още от древността Кападокия е била на кръстопът на важни търговски пътища и често е била нападана. Затова се налага хората да изкопаят подземни градове, за да могат да се предпазят. Един от тях е Каймаклъ, достигащ 4 етажа под земята. Той е добре проучен и достъпен за туристи, въпреки че има тунели, които са недостъпни. Ако решите да влизате в такъв град, следвайте маркировката и водачите, защото има случаи на изгубени туристи. А намирането им е трудно и стресово за всички.

 

В подземните градове хората са прекарвали по няколко години, като са имали всичко необходимо за ежедневието си. Открити са около 200 подземни града, като някои от тях са свързани помежду си. Така не се налагало да излизат на повърхността.


.

В градовете си имали не само жилищни помещения, но и църква, винарна, складове, кухненски помещения, а най-близо до повърхността били конюшните и други животни.

 

Минаваме през тесни тунели, като на места буквално лазим на 4 крака. Ако имате някакви притеснения или страдате от задух, не влизайте в подземните градове. Иначе свеж въздух има до най-долното ниво. Как са организирани, какви капани са заложени за натрапници и още за подземния живот на хората, ще ви разкажа във видеото на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ.

 

А сега ще ви заведа на едно от най-вълнуващите и екстремни преживявания в Кападокия – сафари. Лудо препускане по стръмни пътеки. Мушкаме се между каменните комини и тесни участъци, където си мисля, че и човек не може да мине. Сафари се организира с джипове, ATV или на кон, но имайте предвид, че е доста прашно.

 

Била съм на сафари в Дубай, Тунис, Кения и Занзибар. Но емоцията от това е несравнима с нито едно от тях. Това е съвсем различен поглед и изживяване на Кападокия. Спираме пред един от най-емблематичните долини, но преминаваме и през недостъпни местности и все още непроучени райони.

 

Изпращаме деня с чаша розово шампанско и гледка към емблематичната Розова долина.

 

Още любопитни неща гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и изживейте всичко това с програмите на ONEXTOUR.

 

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 15834 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 6245 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година . 2| 3619 |15.04.2024 БДЖ вдига драстично цените на билетите за пътуване с влак . 0| 2768 |15.04.2024 Безплатни консултации с неврохирурга проф. д-р Дениз Коня на 27.04.24г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads