Реклама / Ads
9| 5645 |22.08.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Категоризират местата, предлагащи "ол инклузив"

.
Ще се наказват хората, които умишлено предлагат храни с изтекъл срок на годност.
 

Министерството на земеделието и храните ще работи по нови законодателни мерки, с които да се повишат глобите и да има последващи действия след санкции при нарушения на ресторантьори и търговци. Това съобщи преди дни по БТВ министърът на земеделието Мирослав Найденов. Новите санкции ще бъдат за продажба на храни без ясен произход или с изтекъл срок на годност.

Тази промяна в закона се налага, тъй като считаме, че санкциите не са достатъчни и те трябва да бъдат завишени. Това коментира по телефона за предаването „Тази сутрин” изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Така ще бъдат наказани хората, които умишлено предлагат храни с изтекъл срок на годност, поясни той.  

След като някой неколкократно е нарушил закона ние го предаваме на прокуратурата, за да му бъдат повдигнати обвинения. Към момента обаче законът е разписан така, че на въпросният виновник могат да бъдат повдигнати обвинения само, ако чрез предлаганите от него храни, е била причинена смъртта на човек. Идеята е това нещо да се криминализира и за този, който умишлено нарушава закона, заблуждава потребителя и препакетира стара храна, трябва да има строги наказания, допълни шефът на Българската агенция по безопасност на храните.  

Проверките, които ние провеждаме по морето показват че се предлагат изключително много храни с неизяснен произход и с изтекъл срок на годност. Идеята е за следващия сезон е да се категоризират местата, които могат да предлагат "ол инклузив". Натъкнахме се на предлагане на храни на плажната ивица – нещо недопустимо, което е практика от години. Концесионерите не бива да допускат подобна търговия, защото тя е опасна. Налагаме санкции, държим отговорни самите концесионери, които трябва да съблюдават дали има подобно предлагане по плажовете. Имахме доста активни проверки – над три тона храни бяха конфискувани. Взели сме си поука за следващия сезон, обяви д-р Войнов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5726 |21.08.2011 В. Танов: Потребителите, а не ЛУКойл, са истинските данъкоплатци . 0| 5483 |19.08.2011 НЕК и "Атомстройекспорт" на пътя на компромиса . 45| 12844 |19.08.2011 Банкерка прилапа ски центъра "Картала" . 6| 5549 |18.08.2011 НЕК започва битка с Росатом в Женева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads