Реклама / Ads
13| 17058 |04.04.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кой се опитва да лови риба в мътна вода?

.
Пиша тези редове с ясното желание да се разграничим от манипулативния опит на група екоекстремисти за приватизация на зеленото пространство и да заявя, че зелената идея няма и не желае да има нищо общо със зеленото лицемерие.
 

Това твърди бившият депутат Валентин Симов, председател на участващата в предстоящите избори „Партия на Зелените”, кандидат за кмет на София от коалиция "Зелените" и водач на листата за общински съветници.

Очаквано, чрез Валери Мечев, зелената мафия е на път да подари на Тома Белев и изработването на новия план за парк „Пирин”

Както винаги в бурни времена на вълната на народните протести и искрено недоволство, над вълните започват да се показват познати физиономии. Това са представители на добре организирани групи, които под прикритието на граждански, неправителствени сдружения осъществяват топлата връзка между държавните политики в различни сфери и представлявания от тях частен интерес. Затова именно днес е особено важно да се знае: Кой кой е и за какво се бори!

Една такава група за „топли връзки” между политиката и частния интерес е структурирана в зеленото обществено икономическо пространство, наричана често и „зелен октопод”. Нейният генезис е в далечната вече 1998 г., когато се създават неправителствените организации „Зелени Балкани” и „Българско дружество за защита на птиците” (БДЗП). Постепенно групата по интереси се разширява с екологичните сдружения „За земята” и „За да остане природа в България”.

С времето освен икономически интереси се появяват и политически апетити. Затова през 2007 г. се създава и политическа партия „Зелените” с основни инициатори: Андрей Ковачев, Петко Ковачев и Евгени Дайнов.

В днешни дни начело на това „природозащитно” образувание са редица взаимосвързани лица, а именно: Тома Белев - виден „еколог", председател на неправителственото екологично сдружение „Зелени Балкани", а в последствие и председател и на „Асоциация на парковете в България" (това става след назначаването му от правителството на СДС с ходатайството на русенската депутатка Свободка Стефанова за директор на Природен парк „Витоша"). Белев е член на политическа партия „Зелените" и неин кандидат за евродепутат и активист на коалиция „За да остане природа в България"; Весела Кавръкова - съпруга на Тома Белев, представител на WWF (Световен фонд за дивата природа) за България; Симеон Марин - син на вицепрезидента Ангел Марин; Андрей Ковачев, председател на сдружение „За земята" и бивш (а по фирмено дело на СГС все още действащ) съпредседател на партия „Зелените"; Катерина Раковска - съпруга на Андрей Ковачев, също от WWF;  Петко Ковачев, член на коалиция „За да остане природа в България" и на партия „Зелените"; и Петко Цветков – фондация „Биоразнообразие”. Тази всячески взаимосвързана компания упорито се опитва да се представя за единственото и най-значимо лице на екологичната общност в България.

Днес основната цел на групата на крайните зелени в голяма степен постигната: установен е монопол върху усвояването на пари по по-голяма част от екологичните проекти и програми от Брюксел и София. Същевременно тази част от зеления спектър е получил от българските правителства с нищо незаслуженото право да бъде върховен арбитър какво е и какво не е екологично в страната ни.

Чрез създадените или прикоткани от тях други малобройни неправителствени екологични сдружения и фондации, те покриват територията на цялата страна. От друга страна – чрез участието на своите активисти в ключови органи (Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към МОСВ,  Екатерина Раковска в Комитета по наблюдение на Оперативна програма околна среда и на Тома Белев в „Асоциация на парковете в България") те пряко оказват натиск върху правителството и влияят върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни или публични.

Големият удар на този другарско-семеен кръг е „Натура 2000" (Европейската екологична мрежа създадена, за да съхрани биоразнообразието на Европа). Научните институти към всяка една държава - членка на Европейския съюз, изработват цялостни правила и норми за съхранението и управлението на природата. Впоследствие те са приети от съответните правителства и официализирани в защитени зони по "Натура 2000". За Австрия те са около 9% от територията на страната, за Германия – 8%, за Франция – 9%, за Полша – 14%, и т.н. Какво правят у нас крайните зелени?

В България, против всякакви правила и европейски директиви и вероятно не без помощта на вицепрезидентската институция („татко-синко”), този проект е възложен на неправителственото екосдружение „Зелени Балкани" с председател Тома Белев под прякото ръководство на Симеон Ангелов Марин, който междувременно разполага и с личен кабинет в сградата на МОСВ. Само за изготвянето на зоните „Натура 2000“ в България „Зелени Балкани“ успяват да „усвоят” около 9 милиона лева. Това става като МОСВ осигурява 3 млн. евро финансиране от датското, холандското и великобританското правителство, а от ПУДООС са заделени още 3 млн. лева. Не са поканени да участват нито БАН, нито Софийският университет или други специализирани институции или държавни органи. Изключение правят определени личности от Лесотехническия университет, гравитиращи около Белев и компания.

Обхватът на зони „Натура” в България е най-голям в Европа и достига 35% от територията на страната. Целта е тотален контрол върху всички инвестиционни намерения и същевременно усвояване на още средства, защото годишно за мониторинг върху зоните на „Натура 2000" се предоставят 8 милиона лева. Тези пари отново се получават от „Зелени Балкани". Гениалният със своята елементарност кръг се затваря!

Да не говорим за милионите, получени за определяне на влажни зони край Дунав и покупка на земи край морето в района на Шабла или пък за разселване на бухали, щъркели, лалугери, жаби и други животински видове. Досега никой не е извършвал проверка как са харчени тези пари, не е проверена тяхната целесъобразност. Не стига това! Фактът, че пред три парламентарни комисии хората на Белев и Ковачев не можаха да докажат как са картирани зоните по „Натура 2000”, не им попречи да поискат от Оперативна програма по околна среда още няколко милиона.

Планината Витоша е съществена част от проекта за усвояване на средства, като тук Белев е вече в качеството на директор на Природен парк „Витоша". От 2010 г. се „усвояват” 2 милиона лв., получени от МОСВ за запазване на биоразнообразието на Витоша и изграждане на екопътеки, заслони и друга туристическа инфраструктура. Още 1 290 000 лв. са отпуснати от същото министерство за подобни дейности. Същевременно, тези огромни суми никак не кореспондират с днешното трагично състояние на природния парк „Витоша”.

Групата на крайните зелени използва целия си арсенал от неправителствени организации, които ръководи, за да притиска и заплашва правителството. Целта на нейното участие в днешните протести е да ги използва за подкрепа и гръб в търговията със служебното и следващото правителство, за оставане в бизнеса по източване на държавата и Европейските фондове в екологията. Те искат да продължат да управляват „НАТУРА 2000” чрез своя неправителствен „екологичен” сектор.
 
Искаме да напомним на тези, а и на други подобни „природозащитници”, че природата не е създадена само да я съзерцаваме и да се възхищаваме на нейните красоти. Тя е имала и ще има една много важна първостепенна функция – да изхранва нейното висше творение – човека и да бъде ползвана за отдих и спорт. Затова всякакъв екстремизъм в тази сфера най-често е свързан със задкулисни, нездрави лични и корпоративни интереси. Това ни кара да подчертаем необходимостта от привличане на свестни, разумно мислещи хора в бъдещите обществени съвети към премиера и екологичния министър, които да търсят и намират оптимален баланс между опазването на природата и гарантиране поминъка на хората.

Изводите за същинската природа на зелената мафия се потвърждават и от алчното домогване на консорциум между „Зелени Балкани“, представляван от Тома Белев, и фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков до спечелване на търга за актуализация на плана за управление на парк Пирин на стойност 1 650 000 лева, както и, че предстои усвояване на 19 000 000 лева за дейности в Национален парк „Пирин“ в рамките на този план. Това, а не опазване на природата е основната причина, поради която коалиция „За да остане природата в България“ организира поредица от протести, пресконференции, митинги, шествия и бдения. Предстои обявяване и на търгове за актуализацията на плановете за управление на Национален парк „Рила“ и природен парк „Витоша“. Това е достатъчно основание да очакваме нови протести на зелените, породени от финансовите параметри на поръчките.

Доказва се, че Тома Белев и Сие се занимават с екология единствено, за да се обогатяват чрез източване на екологични фондове и проекти, както и с екологичен рекет, чрез изкуствено и предварително създадените от тях ограничения в тяхната „НАТУРА 2000”.

Публиката е добре запозната с механизма, по който протече конкурсът за новия план на парк „Пирин”. Освен алчната сръчност, която е придобила през годините, този път зелената мафия – чрез шефа на парка Валери Мечев - демонстрира тотално пренебрежение към законността, манипулира експерти и фалшифицира документи. Само и само финалният победител да е Тома Белев и придворните му. Е, познайте единствено чий проект е класиран в края на първия етап на конкурса за новия план на „Пирин”. Логично: този на Тома Белев! Всички останали, утвърдени фирми с дългогодишен опит и експертен потенциал, са отсвирени от зелената свирка. Защото покриват критериите, но няма да изпълнят поръчката.

Само Белев и производните му могат да гарантират на своите щедри работодатели манипулации на конкурси, спиране на всякакви инвестиции и платени драматични роли по кръглите маси. Само те никога няма да пречат на скъпата и опасна „зелена” енергия, няма да протестират пред „Коалин” или в Меричлери, където раковите заболявания са повече от шарката. Хора като Иво Прокопиев могат да са спокойни. Дадената от зелената мафия дума тежи, затова е тежка и кесията им. В зелените среди работата отдавна не ухае на гора, а мирише на прокурор. И близкото бъдеще ще го докаже.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6380 |31.01.2013 Проект по ОПАК подобрява условията за развитие в държавната администрация . 4| 5821 |29.12.2011 Половината фирми - в историята . 6| 6203 |11.08.2011 "Росатом" с едно условие, за да оттегли иска срещу НЕК . 0| 4907 |02.08.2011 Мидена ферма за над 2 млн. лв. ще бъде изградена югоизточно от нос Иканталък със средства от ОП „Рибарство”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads