Реклама / Ads
6| 11556 |03.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Kриза приключва до два месеца; доходите – същите

.
Икономческата криза В България икономическата криза ще приключи до два месеца - до края на юни т. г., но това ще се отрази върху доходите на населението чак през 2012 г.
 

Георги Прохаски, председател на неправителствения Център за икономическо развитие, направи тази прогноза в понеделник въз основа на експертния доклад “Икономиката на България - април 2011”.

Очаква се всички стопански сектори да минат във фаза на растеж през второто тримесечие на т. г. Те обаче няма да достигнат предкризисните нива. Затова усещането за криза ще остане много силно сред гражданите, каза Прохаски.

Ситуацията ще се промени през 2012 г. Тогава ще стане възможно увеличение на заплатите и на крайното потребление.Ръст на доходите може да се очаква догодина като естествен резултат от стопанското оживление, а не заради
административни решения. Фирмите ще трябва да инвестират първите си “излишъци” в производството и чак след това ще могат да повишават заплати, смята Прохаски.

Дъното на кризата беше през четвъртото тримесечие на 2009 г., когато брутният вътрешен продукт (БВП) се срина със 7,6% на годишна база, а възстановяването започна през второто тримесечие на 2010 г.

Икономическият растеж през първото тримесечие на т. г. е 0,5-1,0% спрямо същия период на 2010 г. Очакваме ръстът на БВП през 2011 г. да бъде над 2,5%, но няма да надхвърли 3%”, допълни Прохаски.

Основните двигатели на растежа са промишлеността и износът. На другия полюс, като най-засегнати от кризата, са строителството и търговията. Те се възстановяват по-бавно.

Секторът “Финанси, кредит и застраховки; Операции с недвижимо имущество, бизнес услуги” отбелязва стабилен растеж, макар и слаб - 1,5% през 2009 г. и 1,3% през 2010 г.

Оживлението ще бъде спъвано главно от свитото крайно потребление, което е далече под нивата преди кризата. Темповете на възстановяване на европейските икономики също се забавят, а това ще се отрази върху износа ни. Преките чуждестранни инвестиции т. г. няма да надхвърлят миналогодишните 1,5-2 млрд. евро, но сега е важно да се подготвят проекти, чийто ефект да усетим догодина, каза Прохаски.

Нивото на корупция все още е високо

“Независимо от полаганите усилия и предприеманите мерки все още в България нивото на разпространение на корупцията е твърде високо”, твърдят анализаторите от Центъра за икономическо развитие в редовния си доклад.

Те припомнят, че през март правителството прие график с неотложни действия в съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията за периода март-юли 2011 г. “Това е четвъртият подобен документ”, отбелязват експертите.

Забелязват се и някои положителни промени. Благодарение на усилията на икономическото министерство намалява административното регулиране на бизнеса и по-широко се прилага принципът на мълчаливото съгласие. Има сериозно раздвижване в областта на приватизацията и концесионирането, каза председателят на центъра Георги Прохаски.

Разрешителните за нови жилища намаляват с 9%


През първото тримесечие на 2011 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 951 жилищни сгради с 2458 жилища в тях и с 320 000 кв. м разгъната застроена площ (РЗП). Това обяви Националният статистически институт в понеделник. Одобрен е и градежът на 37 административни сгради с 21 907 кв. м РЗП.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват със 17,4%, жилищата в тях - с 9,1%. Застроената им площ също пада с 15,3%. Още по-голям е спадът при административните сгради. Броят на разрешителните при тях е с 28,8% по-малък в сравнение с последното тримесечие на м. г. Разрешените за строеж офис площи намаляват с 29,2%.

Зелена светлина за най-много нови жилищни сгради са издадени в София - 112, Бургас - 111 и Пловдив - 92.(Tруд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4974 |02.05.2011 Eксперти песимисти за скока на БВП през 2011 . 0| 5188 |02.05.2011 Бюджетната позиция на страната ни се подобрява . 0| 9080 |29.04.2011 Семейство Жекови грабна наградата за снимка на Пещерска . 0| 8515 |29.04.2011 160 години от първото Експо в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads