Реклама / Ads
1| 4700 |05.04.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кварталът на „свободните хора“ в Копенхаген - Кристияния

.
Какво е да живееш по собствени правила и какви биха били те? Това се запитахме, отивайки към Кристияния в Копенхаген. В това прелюбопитно място живеят около 1000 души, които са си абсолютно самодостатъчни. Наричат себе си „свободни хора“.
 

В този квартал се продават и леки наркотици. Въпреки многократните опити на власти и полиция, не могат да се преборят с жителите на това място. Имайте предвид, че е абсолютно забранено да се снима, дори не можете и телефона да си извадите да говорите по него. С риск да остана без телефон, успях да направя няколко кадъра, дори се опитаха и да ми го вземат. Всичко това и как изглежда Кристияния ще ви разкажа във видеото на Професия турист.

 

Мястото е много особено. Непрекъснато се чувстваме наблюдавани и нащрек. Туристите по принцип не са желани. Допускат външни хора само, защото те купуват сувенирите и нещата, които произвеждат в този квартал, които никак не са евтини. Като цяло са недружелюбни, дори груби.

 

За храната в Дания, не мога да кажа, че съм впечатлена. Има много места, където можете да си купите нещо за хапване. Това е екологична страна, която толерира здравословното хранене. И въпреки това ядат много пържено, а сандвичите са признати за основно ястие. Затова се стремят се да ги правят с черен хляб и полезни съставки. И ние опитваме нещо традиционно – пържени рибни филета с картофки и калмари, които не мога да препоръчам. Да не говорим, че този семпъл обяд струва, колкото богато ястие в луксозен софийски ресторант. Но това е…стандарт.

 

Да ви предупредя и че навсякъде се плаща с карти. Доста се борих 3 дни да ми върнат някъде монетите, които да запазя за спомен.

 

Докато се разхождаме, минаваме покрай театъра. Той е свързан с друга история – тази на Андерсен. Той идва тук на 14 години с мечтата да стане актьор. Заради интересния си глас е приет в кралския театър. Но след време губи мястото си, а мечтата му е разбита на парчета. Цялата история гледайте във видеото.


.

 

Сърцето на Копенхаген е каналът Ню Хевън. Това е най-колоритното място в града. Шарени сгради, много магазини и заведения създават неповторима атмосфера. Тук е и най-бурният нощен живот в града, а наблизо са едни от най-скъпите и известни магазини тук – за порцелан и сребро.

 

Още интересни неща и полезна информация вижте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и се абонирайте за канала ни в YouTube.

 

 

Aвтор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3926 |03.04.2024 Вдигат заплатите и на чиновниците със задна дата . 0| 4375 |02.04.2024 Въпреки Шенген, ако сте с дете трябва да носите всички документи . 0| 3527 |02.04.2024 Петролът се покачва, очаква ли ни нов ръст на бензина? . 0| 3958 |01.04.2024 ERP4 — ефективна, надеждна и бърза ERP система за всеки бизнес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads