Реклама / Ads
0| 5269 |29.12.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Магията на предколедна Прага

.
Столицата на Чехия неслучайно е една от любимите дестинации на всеки, който е имал щастието да я посети поне веднъж. Тя впечатлява с прекрасна архитектура, невероятни гледки и специфична атмосфера, която ти помага изцяло да се потопиш в магията на това място.
 

Разходката ни започва от Пражкия замък или Пражка крепост. Днес той е официалната резиденция на президента на Чехия.


Крепостта е разположена на хълм в квартала Храдчани. Датира от 9 век, когато замъкът е седалище на князете на Бохемия, а по-късно и на някои свещено-римски императори. През 20 век той се използва и от президентите на Чехословакия. В Пражкия замък се съхраняват кралските съкровища.


Минаваме през един от сводовете и се озоваваме в следващия вътрешен двор. А пред нас – невероятната катедрала Св. Вит. Тя е най-големият и значим храм в града. Освен религиозни служби, тук се провеждат и церемониите по коронация на чешките крале. В катедралата са положени и останките на редица от светците-патрони, крале, благородници и архиепископи.


Книгата на рекордите на Гинес определя Пражкия замък като най-големия древен замък в света. Той заема площ от почти 70 000 m², с размери около 570 метра в дължина и с ширина средно от около 130 метра.

 

Излизаме от двореца и се открива зашеметяваща гледка към града. При хубаво и ясно време от тук се вижда почти целият град. По въжената линия се стига до хълма Петршин на панорамна площадка, представляваща умалено копие на Айфеловата кула. А от там се открива още една изключителна гледка – приказната Прага на длан.


Прага е толкова колоритна и многолика, че сякаш съживява всички времена. Цяла колекция от архитектурни творения в стил барок, готика, модернизъм кротко си съжителстват по съседски из улиците на града. Съвременните здания почти не се забелязват, а много от тях са завоалирани като старинни.


Музеите в Прага са безброй. Те са толкова разнообразни и предлагащи поредната порция любопитни истории, че можете да дойдете само заради тях. Съобразени са с различните вкусове и интересите на малки и големи. Опитайте се да отделите малко време и за тях, защото няма да съжалявате – градът има много какво да предложи в областта на изкуството и културата.


Спускаме се по хълма от двореца към централната част на стария град. От двете ни страни се редят аристократични постройки и добре запазени стари къщи. Казват, че някога не е имало номерация на улиците, а хората са отбелязвали къщите си с някакъв символ. В много от случаите това е било и като визитна картичка на стопаните на къщата  - обущарят е поставял обувка над вратата, а ключарят - ключ.


Въпреки безбройните забележителности, с които Прага очарова всеки свой гост, една от тях се откроява, като символ на града – Карловият мост. Още стъпвайки на него, няма как да не ахнете. Това прекрасно творение, което се извисява над река Вълтава и свързва комплекса Храдчани и стария град, вече е на над 600 години и отдавна е надскочило първоначалното си предназначение.


Той е построен през 14 век по заповед на крал Карл IV, чието име носи. Дълго време той е бил известен като „Пражкият мост“ и „Каменният мост“. Чак към края на 19 век постепенно се налага сегашното му име.


.


Днес той е като галерия на открито. От двете му страни има 36 скулптури и статуи на светци, повечето от тях направени през 18 век, в актуалния тогава бароков стил. Най-новата статуя тук е на светите братя Кирил и Методий. Статуите били построени през 1938г. на мястото на друга разрушена. Най-старият монумент на моста е този на Св. Ян. Непомук. Според легендата, ако си поставите ръката върху кръста, можете да сбъднете свое желание.


Крачейки по моста, осъзнаваме, че вървим сред толкова легенди и предания, че ни се прииска да останем тук по-дълго, да потърсим скрити символи, да се взрем в очите на светците и да изживеем древната приказка сега.


Не по-малко впечатляващи са готическите кули от двете страни на Карловия мост. Те го превръщат моста в забележителен архитектурен комплекс. Ако се изкачите по стълбите им, пред погледа ви ще се разкрият удивителни гледки.


Промушвайки се през едната кула, слизаме от моста и се впускаме из малките криволичещи калдаръмени улички на стария град. Тук ще ви се завие свят от невероятната архитектура, прекрасни стари сгради с причудливи орнаменти и исторически забележителности. През 1992 година историческият център на Прага е включен в Списъка на природното и културно наследство на ЮНЕСКО. 


Супа в хляб и чешко пиво

 

.


За очарованието на чешката столица изключителен принос има и... бирата - светла, тъмна, пшенична, червена, от големите пивоварни или от малки местни пивоварни - важното е да е прясна. Бирата в Прага е на всяка крачка. Тя се консумира не само в топло време, но и в студено, като днес. Пригладнели от разходката решихме да хапнем нещо традиционно и да изпием по едно чешко пиво. Сядаме в една от стотиците местните кръчми в стария център.

 

Изключително атрактивно и популярно ястие за туристите е супа в хляб. Най-често се приготвя от ситно нарязано говеждо месо, ситно накълцан лук, счукан чесън, подправки, картофи и люти чушки. Традиционно се сервира в купа от хляб. Ароматът и интересният й вид определено го правят едно от най-поръчваните ястия, особено в студени дни.


Друго трапезно изкушение е ребра с мед. Препечени почти до кафяво, овкусени с мед, ребърцата изхрущяват между пръстите ви. Грехота е да се яде с нож и вилица тази вкусотия. Съпроводени с чаша бира, това е най-вкусният обяд на света.


За вечеря избираме едно от най-известните традиционни заведения тук с жива музика. Вижте как ни посрещнаха във видеото.


Колкото и време да прекарате в Прага, никога няма да можете да видите всичко. Затова си оставяйте по нещо и ще имате причина да се връщате отново и отново. Ние си оставихме доста неща, за които си обещахме да дойдем пак...скоро. До тогава оставаме с прекрасните спомени от един прекрасен град – Прага!


Вижте всичко това в Професия турист или изживейте с програмите на ЕКВАТОР

 

Автор: Адриана Русенова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 18014 |25.12.2023 Финансисти: Страховете срещу приемането на еврото са абсолютно безпочвени . 5| 10014 |23.12.2023 България ще плати около 12 млрд. евро за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" . 0| 5824 |22.12.2023 Откъде тръгват Коледните базари? . 0| 4674 |21.12.2023 Американската икономика отбеляза ръст с 4,9% през третото тримесечие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads