Реклама / Ads
3| 4613 |18.10.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Илиев: Милиони са отпускани за спортни съоръжения, които не се ползват пълноценно

.
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев
"Нецелесъобразното използване на средства ще бъде избегнато чрез Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти", заяви спортният министър Димитър Илиев.
 

"Спортната инфраструктура в страната е в лошо състояние. Така че тези 10 милиона лева, които отпуска кабинетът, определено са малко. Но е хубаво, че има откъде да започнем. Реално с тази програма даваме шанс на всяка федерация, община и спортен клуб да кандидатства, за да ремонтира или доразвие спортната си база. Но различното от текущата Наредба 4 в конкретния случай е, че вече ще има самоучастие. Тоест всеки кандидат за средства ще трябва да се ангажира и да покаже сериозност в намеренията си, осигурявайки 50 процента от средствата".

 

Това заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев в предаването „Пресечна точка” по NOVA, коментирайки отпускането на 10 млн. лева от страна на кабинета за изграждането на спортни площадки, съоръжения и ремонта им по така наречената Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти.


Министърът коментира, че досега парите са отпускани на 100%. „Това обаче е ставало без обективни критерии за оценка на кого да бъдат дадени пари. Много често милиони са били отпускани за общини и малки населени места, където тази спортна инфраструктура не е използвана пълноценно”, посочи той.

 

Илиев подчерта, че в министерството има данни за „нецелесъобразно използване на средства”. „Сега тези пари ще отидат на места, където спортните съоръжения ще се използват от максимален брой спортуващи. Със сигурност това е нещо, което няма как да бъде измерено с точни цифри, но това, което ние се опитваме да направим, е прозрачно, пред всички, да сложим програмата на масата и всеки да знае, събирайки точки, как ще бъде оценен неговият проект", подчерта той. 

 

"Бюджетът за сравнение тази година за високо спортно майсторство е 37 милиона лева. Другата година ще бъде около 45 милиона лева. Съответно, ние се опитваме да разпределим тези средства максимално ефективно сред всички спортуващи. Ще има и приоритетни спортове - олимпийските. Вчера направихме среща с тези федерации, успяхме да представим пред тях програмата с най-добри намерения да дадат своите препоръки, да дадат оценка на тази програма. Мисля, че тя беше приета доста добре", категоричен е министър Илиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3879 |18.10.2023 X - бившият Twitter, започва да тества такса от 1 долар за новите си потребители . 0| 4468 |18.10.2023 Безплатни консултации с проф. д-р Бюлент Юнал, специалист-бъбречни, чернодробни трансплантации, обща и онкологична коремна хирургия на 28-ми октомври 2023 г. в гр. София . 9| 12521 |17.10.2023 Предлагат важни промени в застраховка „Гражданска отговорност“ . 0| 3446 |17.10.2023 Ръководители на полети от Косово се обучават в BULATSA

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads