Реклама / Ads
15| 6666 |20.09.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Министър Теменужка Петкова защитавала националните ни интереси с ”Турски поток” и АЕЦ ”Белене”

.
Министър Теменужка Петкова
Обсъждахме с руските ни колеги много важни въпроси в областта на енергетиката, на спорта, на селското стопанство, на туризма. Решенията, които се взимат в рамките на Междуправителствената комисия са възможно най-доброто за България. Защитаваме националните си интереси, но не е ставало дума за т.нар. шпионски скандал.
 

Категорични сме, че той не се е отразил на отношенията ни с Русия. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред бТВ.

 

"От началото на процеса за Турски поток досега всичко е извършено в рамките на законодателството и не виждам причина да има проблеми. Беше направена промяна в енергийната стратегия на страната и този проект е сред стратегическите. Нямаме време за губене, трябва да започнем реални строителни дейности. От 1 януари 2020 година трябва да тече газ по тръбата, но тази дата няма как да бъде изпълнена, ще направим всичко възможно да съкратим сроковете. Много скоро трябва да бъдат завършени първите 11 км, след това е налице съществуваща инфраструктура", обясни още Петкова.

 

Попитана дали ще се плащат милиони левове като санкции, тя бе категорична, че не. "Нека българските граждани да бъдат спокойни. Няма клаузи за санкции в договорите", категорична е тя. "Не се отказваме от транзитните такси след 2030 година, направили сме икономически анализ и това, което се показва от тях е, че ще получим над това, което ще е като приход от такси. До 250 дни трябва да бъде изграден проекта. В началото на 2020 година трябва да сме готови. На никого нищо не се подарява, а отстояваме нашия национален интерес. Никой няма интерес да има едни празни тръби. Ще изискваме това, което се дължи по договор, разбира се. Тръбите са наши, решението е наше, трябва да реагираме адекватно и да запазим стратегическото си място на газовата карта на Европа. За Турски поток даваме близо 2 млрд. лева. А ще спечелим над 9 млрд. лева. Това е в пъти повече от всеки друг вариант", обясни още енергийният министър.

 

Тя коментира и  дали ще се случи АЕЦ "Белене: "Надявам се да има възможност за един успешен изход от този казус. Държавата ще участва в този проект - ще имаме блокираща квота, също и като собственик на материалната база. Интересът е много голям и заявките са направени за срок от 20-25 години. Северна Македония иска да купува 10% от произведения ток за целия живот на централата. По отношение на процедурата - до средата на 2020 година трябва да приключи", обясни министър Петкова.

 

"До 30 години е удължен животът и на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй", каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5236 |13.07.2019 Бизнесът иска спешни реформи в енергийния сектор, излезе с остро писмо към Теменужка Петкова . 6| 6032 |11.07.2019 Атанас Запрянов: Министърът на отбраната ще подпише договора за Ф-16 . 2| 5473 |05.07.2019 Петкова: Фирмите да се възползват от държавна помощ, свързана с разходите за енергия . 14| 8598 |12.06.2019 Румен Драганов: Имаме министър, който бъкел не разбира от туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads