Реклама / Ads
20| 5841 |10.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Националният борд по туризъм се разпадна

.
Петима членове на Управителния съвет, двама членове на Контролния съвет и учредители напуснаха Борда. Те препоръчват да се направи финансова ревизия, за да се види как са харчени парите от членския внос от изпълнителния директор Поли Карастоянова.
 
Петима членове на Управителния съвет напускат Националния борд по туризъм дни преди третото общо събрание на сдружението. Освен Соня Колтуклиева, която на 25 юни заяви желанието си да напусне борда, чието писмо беше публикувано единствено във „Фрогнюз” и предизвика огромен интерес, сега от него се оттеглят Ветко Арабаджиев („Виктория груп”), Людмил Стойков (”Дюни”), Валентин Йосифов (TUI-България), Евгения Банева („Русалка Холидейз”). Те излизат от организацията, разочаровани от авторитарния стил на Георги Гергов, председател на НБТ.

Петимата членове на УС на борда смятат, че сдружението се е превърнало в трамплин за кариеристични амбиции и политически домогвания, вместо да отстоява обществения интерес в туристическата индустрия.

Напусналите препоръчват да се направи финансова ревизия на Националния борд по туризъм, за да се види как са харчени парите от членския внос от изпълнителния директор Поли Карастоянова. В нарушение на закона няма изготвен финансов отчет на сдружението, който да е разгледан и одобрен от Контролния съвет, липсват протоколи от заседанията на Управителния съвет и не са представени документи като основание за направените разходи, надхвърлящи 100 000 лева.

Националният борд по туризъм напускат още членът на Контролния съвет Николай Божинов („Глория палас”) и Димитър Хаджиниколов (консултант и бивш заместник-министър с ресор туризъм).

От сдружението се оттеглят и учредителите му. Това са Милчо Благоев (собственик на НИКМИ), Орлин Попов (собственик на веригата ресторанти Happy), Миролюб Столарски (собственик на фирма „Каратс” и х. ”Двореца”, Велинград), Пламен Маринов (Sixt), Ангел Манолов (Витал тур, съсобственик на х.”Олимп”, Велинград), хотелиерите от Слънчев бряг Румен Анастасов, Владимир и Петър Кисьови и други.

Двама от членовете на Управителния съвет на Борда Радка Минева („Балкан Холидейз) и Калин Сутев (представител на концерна ИТС в България) най-вероятно също няма да отидат на общото събрание на 12 юли, защото категорично са се обявили против създаването на ново юридическо лице – конфедерация на туризма, за която най-силно настоява Георги Гергов.

Скандалите в Националния борд по туризъм тръгнаха от 20 април, когато Гергов, без да има мандат от Управителния съвет, подписа в „Златни пясъци” меморандум за създаването на конфедерация по туризма. Мнозинството от членовете на Управителния съвет на НБТ се обединиха около създаването на Консултативен съвет, който да обедини браншовите организации на равноправен принцип и след дискусии по най-значимите за българския туризъм проблеми да представя единно становище пред изпълнителната власт.

Заради неефективната работа на Борда първи се дистанцира от него един от стожерите на създаването му, изпълнителният директор на „Албена” Красимир Станев.

Националният борд по туризъм беше учреден като сдружение на големите инвеститори в туризма на 3 май 2006 г. в София. Несъгласни с избирането на Поли Карастоянова за председател на НБТ и с апел към обединяването на всички браншови структури в обща организация, Бордът напуснаха членовете на Управителния му съвет Петя Славова, Стефан Шарлопов, Недялка Сандалска, които месец по-късно създадоха Съюз на българската туристическа индустрия (СБТИ). По същите причини банкерката Цветелина Бориславова замрази членството си в Управителния съвет на Борда и не участва в дейността му. Поли Карастоянова влезе в Борда като изпълнителен директор на Българската организация за конгресен туризъм, която се саморазпадна наскоро, защото членовете й се вляха в Столичното конгресно бюро, оглавено от шефа на НДК Христо Друмев.

На 3 май, когато се навърши една година от създаването на Националния борд по туризъм, членове на Управителния съвет поискаха оставката на Поли Карастоянова като председател на УС и изпълнителен директор на Борда.

Медиите заподозряха в активността на Георги Гергов за създаването на конфедерация на туризма изпълнението на политическа поръчка. Не случайно меморандумът за конфедерацията беше подписан на 20 април само от четири организации в присъствието на Сергей Станишев, който часове по-късно откри предизборната кампания на БСП за евровота. Гергов се обяви и за създаването на министерство на туризма, което лично да оглави, смятат запознати. Но срещна отпор от вицепремиера Ивайло Калфин, който отговаря за туризма в правителството. "ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 6268 |06.07.2007 Бордът по туризъм остана и без пресаташе . 28| 6131 |02.07.2007 В Борда по туризъм скандалите не секват . 0| 5381 |18.06.2007 Туризъм ще се учи и в Царево . 0| 12811 |31.05.2007 Швейцария - меката на обучението по туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads