Реклама / Ads
0| 5093 |20.02.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Недостигът на кадри в туризма може да доведе до внос от чужбина

.
Туристическият сектор усеща сериозен недостиг на кадри пред старта на летния сезон. Това стана ясно на провеждания във Варна 29-ти панаир на туризма и свободното време.
 
Туристическият сектор усеща сериозен недостиг на кадри пред старта на летния сезон. Това стана ясно на провеждания във Варна 29-ти панаир на туризма и свободното време. Работодателите тази година имат нужда не само от обслужващ персонал, но и от кадри за ръководни длъжности. Една нова позиция, която се появява тази година е “Мениджър връзка с гости”. “Това показва, че хотелиерите вече се замислят не само за материално-техническата база, но и за качеството на обслужване на клиентите”, коментира Стоян Маринов, един от организаторите на туристическия панаир. Силният недостиг е обусловен от увеличения брой нови хотели по Черноморието. Само между Бяла и Обзор ще трябват около 1000 човека тази година, тъй като се очаква откриване на нови комплекси. А от Колежа по туризъм и Варненския университет само излизат толкова специалисти годишно. Друга причина за свръхтърсенето на кадри са и все по-актуалните студентски бригади в САЩ, които влияят за намалелия брой студенти, желаещи да работят през летния сезон тук.
Наблюдава се сериозен ръст на възнагражденията, които се предлагат тази година. Ако до миналата  за дадени позиции са плащали 250-300 лева, то сега вече възнаграждението е двойно. Във връзка с това има възможност да бъдат привлечени студенти от Украйна, Беларус и Румъния, където заплатите са по-ниски от предлаганите по нашето Черноморие.
На изложението беше и новият шеф на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова, която обсъди интересни идеи с представителите на бизнеса. Бяха разисквани и възможностите за усвояване на средствата от европейските фондове с представители на Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Присъстваха 24 работодатели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8190 |28.05.2007 Малина Стратиева: Проблемите в туризма идват от липса на добра реклама и актуални закони . 0| 5740 |23.04.2007 Европейски страни ще споделят опит в спа и уелнес туризма . 0| 5378 |07.05.2007 Стартира изготвянето на стратегия за туризма . 0| 5307 |07.05.2007 Създаването на Министерство на туризма е скъпо за нашия джоб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads