Реклама / Ads
7| 10901 |24.11.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Опасен плаж на о-в Пукет

.
О-в Пукет е от най-желаните и изключително нашумели места за пътуване последните две години. Тайландският остров предлага не само красива природа, прекрасни плажове, хубави хотели и добро обслужване, но и вкусна храна и много забавления. За туристическите места можете много да прочетете, но искам да ви разкажа за не толкова популярни и любопитни неща от острова.
 

Пътуваме до о-в Пукет извън сезона. Най-туристическият остров е изключително спокоен. Освен, че отново изпуснахме полет, ни се случиха и други премеждия, за които ще ви разкажа в Професия турист.

 

Вече отпочинали отиваме до Пукет Таун, столицата на острова. Градът е много красив, но често се пренебрегва от туристите. Разказвала съм ви за него и можете да гледате видео в канала ни.

 

В Тайланд движението е обратно на нашето. Тук автомобилите са с десен волан и първите няколко дни се шофира по-трудно. А трафикът е ужасен. Отвсякъде се пъхат между колите моторчета и всякакви малки превозни средства. Улиците са тесни и криволичещи. И колкото по-тясна е улицата, толкова по-големи коли карат.

 

Знаците забранено спирането са рядкост. Всеки спира, където и както си поиска. Но хората не се сърдят. Тук всичко е спокойно. Няма клаксони, а ако има те са от чужденци. Много пъти сме обърквали посоката на движение. Спират, изчакват ни и дори ни се усмихват с разбиране. Неприятно е, че автомобилите са със затъмнени стъкла. През нощта все едно карате със слънчеви очила.


.

 

Това, което не харесвам на острова е, че тротоарите са рядкост. Има на някои централни улици в по-големите градчета, но като цяло пеша се ходи трудно. Дори и да има място за пешеходци, то е заето от паркирали мотори и автомобили.

 

На о-в Пукет се намира един от най-опасните плажове в света. Той е точно преди летището и буквално на метри над главите ни кацат и излитат самолети.

 

Въпреки че навсякъде има предупредителни знаци, плажът е пълен с желаещи да си направят зрелищни снимки. Има доста охрана наоколо. Тук е опасно, защото минавайки ниско, самолетите завихрят въздуха и се получава като пясъчна буря. А понякога могат дори да повлекат хора.

 

Районите, където най-често отсядат туристи, са Патонг, Ката и Карон. Ние предпочитаме Равай, който се намира накрая на острова и не е толкова туристическо място. Изключително зелен район, с вили и ниско строителство, предимно за хора, които живеят тук или наемат къщи дългосрочно.

 

За обяд сядаме в приятен ресторант на брега на Равай. Избираме хрупкава риба с пържен чесън, както и най-разпространената супа Том-Ям. По принцип е лютива, но можете да я поръчате и леко пикантна. Предлага се с морски дарове или пиле. Другата супа, която мога да препоръчам, е с кокосово мляко. Тя не е люта, а кокосът й придава сладникав вкус.

 

Тайланд е известен с добрите и евтини масажи. Традиционният тайландски масаж е малко по-силов и не всеки може да го направи добре. Затова препоръчвам релаксиращ oil massage.

Можете да изберете и маслото, с което ще ви масажират, но това се заплаща допълнително. Масажът продължава около час, час и половина, а цената е между 15 и 20 лв, в зависимост от това колко луксозно студио изберете.

 

На много места вечер се правят нощни пазари. На тях се продават всякакви традиционни и местни стоки, вкусни плодове и фрешове, храна, дрехи и сувенири. Можете да опитате и буболечки. Понеже Равай не е толкова туристическа зона, цените са доста по-ниски. Купуваме връзка банани за 0.50 лв и кралски скариди за 7 лв/кг.


.

 

Всичко това и други любопитни неща можете да видите в Професия турист.

 

Автор: Адриана Русенова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3053 |23.11.2023 Инжекция за 260 млн. чака хазната от таксата за транзит на руски газ . 0| 3373 |24.11.2023 Съвети за опаковане на багаж – как да приготвите багажа ефективно за пътуване? . 2| 5749 |23.11.2023 Честито! Вдигат цените в магазина заради нови данъци . 0| 2829 |22.11.2023 "Булгаргаз" предлага природният газ да поскъпне с 8% през декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads