Реклама / Ads
5| 5862 |14.08.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Опровергават слухове за застрояване на дюните в Слънчев бряг

.
Слуховете за застрояване на дюните в Слънчев бряг са опит да се разпали нов скандал в курорта. Министерството на регионалното развитие и благоустройството категорично отхвърля инсинуациите - там няма да се строи!
 

Не 550 дка, а нито метър от  дюните в Слънчев бряг няма да бъдат преобразувани от публична държавна собственост в частна държавна собственост. Всички твърдения, че това ще се случи, са чисти слухове, които създават излишно напрежение и целят манипулация на общественото мнение. Това заявява пред различни медии Савин Ковачев, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Пред сайта Бургас Инфо той уточнява, че на въпросното място въобще нямало 550 дка дюни. Освен това той е категоричен, че министерството в момента не разработва никакви изменения и допълнения на подробния устройствен план на курорта Слънчев бряг, както и не е възлагало изработването на нов. Също така не е постъпвало в министерството искане от частни физически или юридически лица за допускане изработването на подробен устройствен план, който да навлиза в концесионната територията на Слънчев бряг.
Още преди пет години, в писмо 53-00-1076 от 18.11.2002 г., подписано от изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД Малина Стратиева, се иска изключване на територия от дюните пред почивната станция на Министерски съвет в Слънчев бряг, като се коригира концесионната граница на плажа.
Пред Fronews.bg  Малина Стратиева потвърди изпращането на подобно искане, като го мотивира с писма, адресирани до "Слънчев бряг" АД, в които собствениците на хотели в тази зона са поискали да купят посочените терени. Причината, според Стратиева, е че басейните на тези хотели попадали в концесионната територия на плажа след приемането на застроителния план. Това е била прилежаща зона към техните обекти за приватизация по време на самата продажба и собствениците поискали да ги купят.
Пясъчните дюни са станали изключителна публична държавна собственост след издаване на акт от МРРБ, определящ границите на концесионната територия на плажа. Те обаче се различават от тези, на които се е простирала първоначално концесионната територия, и от описаните в нотариалните актове на собствениците на хотелите. Стратиева каза също, че такова искане е постъпило от собствениците на четири хотела, сред които тя изброи  "Амфора", "Делта" и "Бургас". От МРРБ обаче изпратили отговор, че искането не може да се удовлетвори и случаят приключил.
Сега обаче се оказало, че това, което е било искано преди пет години, се изкарва на бял свят с обвинения, че в момента има инвестиционни намерения по отношение на дюните. Твърдението обаче не отговаря на истината. По-скоро чрез писмото до държавните институции с искане за мораториум върху строителството в курорта, изпратено от  новосъздаденото сдружение на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, туроператори и собствениците на хотели се атакува ръководството на „Слънчев бряг" АД", смятат запознати с обстановката в курорта.  Според тях акцията е предизборна, в нея прозират политически интереси и се ползва срещу някои определени личности, без значение, че твърденията са напълно безпочвени. Споровете за пропускателния режим в курорта също е било една наказателна акция срещу ръководството на Слънчев бряг. В атаката дори бе включен омбудсманът Гиньо Ганев, което изуми дори свикналите на какво ли не политици. Новите действия срещу ръководството на „Слънчев бряг" АД не били нищо друго, освен продължение на досегашната война.

Самият председател на новото сдружение Михаил Инджов на журналистическо питане какво всъщност се случва, признава, че няма точна информация. След това допълва, че нямало значение дали искането е за 550 дка, 550 кв. м или дори за 5 кв. м - важното било, че  ако се строи там, това щяло да е лошо. Дали обаче става дума за потвърдени данни, той така и не казва.
Слуховете са си слухове, но който сериозно е загрижен за настоящето и бъдещето на курорта, е най-добре да поиска среща и да се разсеят всички лъжи и нелепици, свързани с дюните, категоричен е зам.-министър Ковачев. До този момент никой не бил го търсил, за да узнае истината, а се пускат в публичното пространство твърдения, които нямат нищо общо с действителността в Слънчев бряг. Че нещата са спокойни и няма нищо тревожно говори и фактът, че към зам.-министъра няма допитвания по „проблема" нито от Община Несебър, нито от Министерството на околната среда и водите.
От МРРБ са категорични, че е невъзможна дори само мисъл за узаконяване на строителство върху дюните. „По новия закон за устройство на Черноморското крайбрежие дюните се изключват от плажната ивица. Но с изключването им, те ще се превърнат в защитени територии с още по-строг режим. Сега примерно е възможно някой да използва дюните за плажуване, но след 1 януари те няма да могат да се използват дори за това", казва още зам.- министърът Ковачев. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4965 |13.08.2007 Водите край Галата все още мръсни . 2| 4906 |13.08.2007 Съставят актове на нарушители в резерват Ропотамо . 0| 9351 |13.08.2007 Скалистият рай на Коста Брава . 0| 5114 |10.08.2007 Слънчев бряг отчете 57 на сто ръст на приходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads