Реклама / Ads
3| 5226 |03.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Парламентът каза “не” на горските заменки

.
Народно събрания Източник: Вяра Йовева
Парламентът взе решение да се забрани изключването на гори и земи от горския фонд, придобити от частни лица и фирми след замяна с терени от държавния фонд. Забраната ще бъде в сила докато не се изготви нов Закон за горите. Но няма да се отнася за тези общински замени, които вече са в ход и касаят проекти за изграждане на депа или за гробищни паркове.
 

След като предишното Народно събрание прие първия мораториум, влязял в сила на 1 март 2009 г., сега бе наложено да бъде приет втори мораториума. Конкретната причина е информацията, която бе огласена след заседание на парламентарната аграрната комисията преди два дни, на което е обсъждана темата за горските заменки.

Тогава и министърът на земеделието, а след това и премиерът трябваше да обясняват, че има недоразумение. Но така и не стана ясно кой е бил инициаторът за промяна на закона и да се допусне изключения и за частни инвеститори.

Ден по-късно аграрният министър Мирослав Найденов уточни, че забраната няма да важи само за проекти от национално или местно значение. Същото е потвърдил днес в кулоарите на парламента и депутатът от ГЕРБ Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие. По думите й няма вратички в закона. Изключването чрез промяна на предназначението на заменени гори от горския фонд е спряно. Ще се правят изключение единствено за общините и то за значими обекти, подчертава Танева.

Танева уточнява още, че когато има "завареното положение", заменените гори си остават гори. Според нея за периода 2003-2009 година са заменени 33 050 декара земи, а заменените гори с променено предназначение са около 14%. Точно върху тези 14%, ако процедурата е приключила и има издадени съответните разрешителни, решението на парламента не важи, а там където вече има започнат строеж, той не може да бъде спрян", заключава Танева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5627 |13.05.2009 И ипотечните кредити без наказателни лихви? . 4| 4929 |07.05.2009 Кунева против наказателната лихва по ипотечните кредити . 0| 5593 |29.04.2009 Община Несебър отново отказа да плаща за тока в Слънчев бряг . 13| 5324 |17.03.2009 Турция се оказа по-гъвкава от България в ухажването на туристи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads