Реклама / Ads
7| 5741 |09.05.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БГ производители категорични: Храните не ще поскъпнат с промяна на закона

.
Архив
Корнелия Нинова от БСП и Петър Славов от Реформаторския блок спориха дали трябва да се променя закона за търговските вериги. Три години водя битка в защита на родното производство. 6 месеца ми отне да се добера до договор на верига, заяви социалистката в "Събуди се".
 

Нинова е на мнение, че тези договори трябва да бъдат публични и предварително да бъдат съгласувани, защото в тях има непазарни и неконкурентни условия, а органът, който контролира е КЗК.

 

КЗК не трябва да се занимава с всички вериги, а само с некоректните, категоричен е Славов.

 

Законът е един. Няма закон за лошите и закон за добрите. Ще бъде дискриминация, ако има. КЗК ще проверява и коректните вериги, като няма да има санкции за тях.

 

Икономическите анализи показват, че цените на стоката ще се вдигат. Разходите за реклама, за услугата „централен склад" вдигат цената от 3 до 5%, коментира Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия.

 

Няма да има вдигане на цените, поне това мога да заявя за млечните продукти. Падна и квотата за тях. Веригите си направиха добре логистичните складове, които улесняват производителя, каза от своя страна Богдан Борисов от „Произведено в България”.

 

Надявам се да не въвеждате плановата икономика със свръхрегулация, обърна се Славов към Нинова.

 

Каква свръхрегулация е да искаш да се плаща редовно на производителите!, възрази Нинова.

 

Тя е категорична, че цените на предлаганите продукти няма  да поскъпнат с промяната на закона. Народният представител обясни, че търговските вериги предоставят  складове, където на едно място производителят доставя стоката: „Производителите твърдят, че това им струва 10% върху стойността на продукта и плащат 3% за брак в склада, ако се случи нещо. Видели са, че не е изгодно и редица производители са си направили собствена разпространителска мрежа, където им излиза между 5% и 6% върху стоката“, допълни тя и подчерта, че с внесените предложения не се ограничават веригите да предлагат тази възможност, но се дава избор и на производителите.

 

Друг аргумент в подкрепа на твърдението, че цените на продуктите ще паднат е свързан със забавените плащания от страна на веригите към доставчиците с по 6 месеца. „Срещнахме се с производители, които ни обясниха, че една част от тях фалират и освобождават хората. Други искат да продължат и взимат кредит с 5%, 6% или 7% лихва. Това те си го включват в стойността на стоката и казват, че ако са им били платили навреме, нямало да повишат цените“, уточни Нинова.

 

Социалистката обясни също, че в момента, в договори на търговски вериги има ограничение, според което една стока не може да се продава на по-ниска цена от договорената, никъде другаде в страната. „Умишлено се държат високи цените, защото ако производителят продаде на друго място по-евтино, клиентите ще отидат там и те ще загубят печалбата си“, коментира тя. Според предложенията на БСП, това ограничение ще отпадне и производителят може да свали цените.

 

Нинова акцентира и на необоснованите такси. По нейните думи за всяка реклама се плаща такса – билборд, брошура или телевизия. „Има и само такса „реклама“, срещу която не се получава никаква услуга. Естествено, че тези такси са включени в стойността на стоката. Ние казваме, че такива такси ще отпаднат“, категорична е тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5117 |06.05.2015 Румен Гечев: Търговските вериги да третират бг-производителите, както немските . 3| 5214 |19.04.2015 Хвръкнаха цените на хранителните стоки на едро . 1| 5294 |12.04.2015 Вижте с колко поскъпнаха храните за Великден . 4| 6629 |16.02.2015 П. Карастоянова пред Фрог: Ще подкрепим родните производители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads