Реклама / Ads
29| 12768 |22.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Провален опит за купуване на ВАЦ чрез Дянков, Борисов бесен

.
Иво Прокопиев Източник: БНР
Кръгът „Капитал” искал да купи Полиграфическия комбинат, „Труд” и „24 часа”. Лице на сделката бил Иво Прокопиев, съсобственик на „Икономедия”, издаваща „Капитал” и „Дневник”. 80 плюс 10 милиона евро, била офертата, която Прокопиев предложил на германските собственици от ВАЦ.
 
Посредник бил човек на ръководна позиция в изданията на Вестникарска група България. Този слух упорито обикаля политически и бизнес среди в столицата. Той обаче е само част от вариантите, чрез които бизнес и политически среди се опитват да придобият загубилата блясък медийна империя на ВАЦ в България. Вече писахме за схемата, в която водеща фигура е рекламният крал Красимир Гергов, представляващ финансов кръг зад него.

Прокопиев нямал парите, но бил договорил кредит от СИБанк. С подготвена схема той и посредникът (знаем имената му, но не ги съобщаваме засега) отишли при вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Те му описали в розови цветове идеята и го убедили, че ако купят имотите и изданията на ВАЦ в България, ще придобият голяма медийна мощ, от която ще се възползва ГЕРБ и лично Бойко Борисов. Като част от плана те предложили Националната агенция по приходите, Финансовото разузнаване и други държавни институции да наемат площи за офиси в ремонтирания Полиграфически комбинат на бул. „Цариградско шосе” 47. Дали му и изчисленията какви наеми ще искат. Идеята им била с тези наеми да си обслужват кредитите към СИБанк, а каквото спечелят от реклама и продажби да си остава за тях. За да се още по-убедителни, дали да се разбере, че зад проекта стои приятелката на премиера Борисов - Цветелина Бориславова. На Дянков идеята се видяла добра и побързал да я сподели с министър-председателя, очаквайки похвала за медийния комфорт, който му се осигурявал в следващите години. Реакцията на Бойко Борисов обаче го хвърлила в ужас. Премиерът му се развикал, че го подвеждат и се опитват да го вкарат в капан, по-лош от този с винетките, които бяха спечелени чрез държавна поръчка от СИБанк, което пък предизвика политически скандал за конфликт на интереси и Борисов трябваше да обяснява дни наред за какво става дума.

Така план В за закупуване на вацовите имоти и здания се провалил. Останал план А на Красимир Гергов. Има и трети, за който ще напишем съвсем скоро. В него действащи лица са хора от кръга на президента Първанов, а посредникът от средите на ВГБ е същият.

Междувременно Филип Харманджиев, собственик на 49% от "Икономедиа" - компанията издател на "Капитал" и "Дневник" продаде акциите си на предприемача Теодор Захов. Главният редактор на "Капитал" Галя Прокопиева веднага напусна поста главен редактор на „Капитал”. Засега Иво Прокопиев запазва своите 51%, но редакционната политика на издателската група ще се определя от редакционен съвет.

Появиха се и съобщения за дългове на Прокопиев към банки в колосални размери. За капак считаният доскоро за лице на кръгът „Капитал” бизнесмен обяви чрез столичен вестник, че има намерение да напусне България и да живее в чужбина като щял да си идва от време на време да наглежда бизнеса си. Намеренията си аргументира с отправени към него заплахи, които обаче МВР не потвърди.
Вече се говори усилено, че Прокопиев щял да бъде помолен да освободи и зам.-председателското място в Съюза на издателите.

Собствениците на ВАЦ в Есен били изключително недоволни от опитите на хора от групировката да посредничат в продажбата на ВГБ-България. Първоначално те били убеждавани, че всичко това се прави от лоялност към ВАЦ, но се оказало, че се прокарват интересите на купувача. От своя страна кандидатите за вацовите медии и имоти почнали да се питат, за колко господари играят посредниците и не обслужват ли най-вече своите интереси.
В същото време в някои от изданията на ВАЦ у нас се наблюдавало голямо напрежение. Слухове за съкращения, закриване на издания, падането на тиражи, спад на рекламите, поръчкови публикации, явен PR на определени политици и бизнесмени, както и прехвърчане на искри между ръководствата и журналисти, създавали дискомфорт в работата на екипите.

На 20 август се появиха съобщения в някои електронни медии, че лица от кръга „Капитал” се опитват да сложат ръка върху имоти на държавната агенция „Информационно обслужване”. Имало данни, че самият Иво Прокопиев е кандидат- купувачът в сянка. Това обаче е малко вероятно, тъй като считаният от някои за олигарх Прокопиев е пред фалит. Възможно е обаче той да е подставено лице, а играчът за апетитните имоти да е друг.

Предложението за мистериозната продажба на имотите на държавната фирма дошло от Бисер Боев, член на управителния съвет. Боев е бивш директор на „Икономедия”. „Информационно обслужване” стопанисва голям брой имоти в цялата страна. Ако сделките за продажба бъдат сключени сега, ще са пълен провал, тъй като цените на пазара са много ниски, заради кризата. Това подсказва, че става дума за далавера в услуга на частни интереси.
Новината за скандалното предложение за продажбата изнесе ген. Атанас Атанасов от ДСБ, който доскоро беше част от изпълнителния съвет на „Информационно обслужване”. Съвсем неочаквано обаче получил заповед за освобождаване, според него, за да не пречи на продажбата. Освен Атанасов, още трима ще бъдат отстранени от съвета. Бисер Боев обаче няма да е сред тях. Както и Чавдар Атанасов, шеф на „Информационно обслужване“, смятан от мнозина за проводник на интересите на предшественика си Азер Меликов. Скандалният бивш шеф на агенцията стана известен с огромните си разходи за сметка на държавната фирма, както и с любовта си към Сергей Станишев и червените прашки.

Бисер Боев е бил съученик на министър Дянков в гимназията в Ловеч. Финансовият министър първоначално го предложил за министър на икономиката, но заради връзките му с кръга „Капитал“, премиерът не се съгласил. Затова Боев бил насочен към „Информационно обслужване“.  Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4798 |10.11.2009 ЧЕЗ отново се опитва да надцака държавата . 1| 5338 |30.06.2009 Родни бизнесмени трупат европейски опит . 28| 6202 |04.11.2008 “Накъде върви българският туризъм” попитаха от бранша . 4| 5757 |03.07.2008 Правим опити да върнем скандинавските туристи у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads