Реклама / Ads
1| 3309 |25.08.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

”Ройтерс”: Цените на петрола растат заради страх от съкращения на доставките от ОПЕК+. Затваря рафинерия в САЩ

.
Цените на петрола се повишиха в четвъртък поради нарастващите опасения за недостиг на доставки на фона на прекъсвания на руския износ, потенциала големите производители да намалят производството и частичното затваряне на рафинерия в САЩ след пожар.
 

Суровият петрол Brent се повиши с 45 цента, или 0,4%, до 101,67 долара за барел, докато американският суров петрол West Texas Intermediate се повиши с 32 цента, или 0,3%, до 95,21 долара за барел, предават от агенция "Ройтерс". 


И двата референтни договора за суров петрол достигнаха триседмични върхове вчера, след като саудитският министър на енергетиката отбеляза възможността Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да намалят производството, за да подкрепят цените.


Дискусиите за споразумение за ядрената програма на Иран остават в застой, което поставя под въпрос всяко възобновяване на износа. Преговорите между Европейския съюз, Съединените щати и Иран за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. продължават, като Иран заяви, че е получил отговор от Съединените щати на "окончателния“ текст на ЕС за възраждане на споразумението.


Анализаторите от ANZ Даниел Хайнс и Сони Кумари казаха, че ако се стигне до сделка, това вероятно ще натежи върху настроенията и ще понижи цените в краткосрочен план, тъй като сделката повишава перспективата за 1 милион барела на ден ирански петрол да се появи на пазара.


В Съединените щати, най-големият потребител на петрол в света, BP съобщи, че е затворила някои блокове в своята рафинерия Whiting в Индиана след електрически пожар в сряда. Заводът с 430 000 барела на ден е ключов доставчик на горива за централните Съединени щати и град Чикаго. Намаляващите запаси от суров петрол и продукти в САЩ също добавиха към възходящия натиск върху цените. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3320 |25.08.2022 Цените на горивата у нас ще растат още, прогнозира Делчев . 0| 3222 |22.08.2022 Цената на петрола тръгва надолу, еврото почти се изравни с долара . 0| 6104 |14.08.2022 Скок на цените по борсите, тържищата, магазините . 0| 4520 |26.04.2022 Световната банка: Цените на горивата и храните ще останат високо до края на 2024 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads