Реклама / Ads
2| 5266 |09.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Скандал: Фирми плащали акциз върху 10% от продукцията

.
Ваньо Танов
Фирми са плащали акциз само върху 10% процента от продукцията си. Това съобщи директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов.
 

Според него това са фирмите, които в момента атакуват в съда т.нар. Наредба 3. Тя регламентира информацията от данъчните складове да попада директно в агенцията, като по този начин се цели да се прекратят множество практики за реализация на алкохол или горива без акциз на пазара.

Единствено отпадането на наредбата би могло да застраши изпълнението на годишния план на агенцията за постъпления в бюджета. Ако тя бъде приета, в най-лошия вариант агенцията няма да успее да събере само 150 млн. лева по-малко от предвиденото. Ако бъде отхвърлена обаче, тази сума може да нарастне многократно, заяви Танов.

По отношение на акциза върху алкохола – постъпленията са се увеличили три пъти в сравнение с миналата година. „Все още има фирми, които имат резерв да излязат на светло”, заяви Танов.

До края на годината се очаква увеличаване на приходите от акциз върху тютюневи изделия. По думите му в момента най-рискови от гледна точка на контрабандата са границите на България с Македония, Турция и Сърбия. „В Северозападна България контрабандата на цигари се е превърнала в поминък за част от хората”, допълни Танов. По отношение на съмненията за фиктивен износ на цигари, Танов заяви, че „Булгартабак” не е замесен. Въпреки това има установени множество случаи, в които по документи български цигари са изнесени за чужбина, но всъщност не са напускали страната или са върнати обратно.

Той каза още, че една от причините за неизпълнението на акцизите от цигари към момента е нуждата да се възстановяват средства на фирмите. До момента са възстановени пари за стари бандероли в размер на 200 млн. лева, като остават задълженията само към една фирма.

При ДДС-то от внос преизпълнението е с около 200 млн. лева. При митата очакваното изпълнение е около 130 – 140 %.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5522 |13.07.2010 Много фирми на червено, разплащат се с имущество . 0| 5913 |14.06.2010 Закриват служебно фирми без регистрация в ТЗ . 0| 5007 |09.06.2010 Затягат контрола върху сделките с държавни имоти . 0| 5914 |08.06.2010 13 фирми мерят сили за пътя 'Ямбол-Карнобат'

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads