Реклама / Ads
2| 5158 |09.07.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Срив на тока по морето, курортисти щъкат гладни в тъмницата

.
След като Елените и Свети Влас бяха подложени на 10-часов токов срив, същата съдба сполетя снощи и Поморие. Курортистите там бяха "облагодетелствани" от факта, че стояха на тъмно "само" някакви си 3 часа. Липсата на самостоятелна подстанция води до наличието на ток през пиковия туристически сезон по правилата на играта "тука има, тука нема". За сметка на това пък из
 

Ана Кочева 

С нелепи извинения се измъкнаха от Енергото в Поморие, след като снощи повече от 3 часа (от 19 до 22 часа) целият град потъна в мрак. От 15 хиляди през годината, курортът нараства на 45 хил. души през сезона, като числото ще расте главоломно, защото строителството не стихва, включително и през лятото. Почиващите чужденци бяха шокирани от факта, че аварията не може да бъде овладяна, а подаденият ток в първите минути след „справянето” с проблема беше с мощността на две църковни свещи. Крушките едва примигваха с ръждива мъждукаща светлина, гърмяха телевизори и компютри, а бесни хотелиери и ресторантьори атакуваха телефоните на Енергото. Оттам предвидливо бяха избрали тактиката да не вдигат, за да не се налага да дават обяснения. И ако курортистите се вталиха, оставайки гладни, поради невъзможността на кухните да сготвят без ток, ако компютърните клубове изгониха клиентите си, ако в центъра на града настана ад, защото мракът към 21,30 беше гъст и непроходим, местните философи примирено въздъхнаха, заявявайки, че проблемите тепърва започват.

Сривовете в енергоснабдяването са често явление в града, колкото повече сезонът набира сила, толкова расте и потреблението, а за капак – електрическа самостоятелна подстанция в Поморие няма. Затова пък ги има щедрите обещания за такава по време на всяка кметска предизборна кампания. Както и демонстративното размахване на кирки от страна на поредния новоизбран кмет, който помпозно се зарича да разреши проблема. За да забрави за него в следващите четири години ... и да се присети в предизборната, давайки новата порция надежда, че токът в града няма да е дискотечен. Впрочем и снощи пред "Фрогнюз" се чуха възмутени гласове, възнамеряващи да съдят Енергото за пропуснати ползи, но афектът премина заедно със светлината, която, макар и бавно, все пак се завърна във всички квартали. "Такива проблеми се отразяват много зле на туризма. Курортите заявяват определени мощности на една станция, ако НЕК не ги осигури, тогава стават авариите. Това се получава в случаите, в които те са преносочени някъде другаде", коментира Малина Стратиева, шеф на Слънчев бряг АД.

Ден по-рано от подобен проблем изпищяха в Елените и Свети Влас, където сривът беше 10-часов. Тежка повреда в подстанцията, захранваща района, отрови почивката на хиляди туристи в двата курорта. А ако най-мрачните прогнози на песимистите се оправдаят, с напредването на сезона не само крушките ще гаснат, но и чешмите ще пресъхват, защото и канализациите на морските ни курорти не навсякъде ще издеянат. "ФН" 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5293 |06.07.2007 10 нови хотела вдигат край Пампорово . 67| 6267 |06.07.2007 Бордът по туризъм остана и без пресаташе . 0| 5188 |05.07.2007 Столицата е спечелила 620 хил. лв. от туристи за пет месеца . 1| 5149 |04.07.2007 Затвориха 41 хотела в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads