Реклама / Ads
0| 7488 |16.11.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стара Загора привлича туристите с красивите си паркове

.
Стара Загора е един от стоте национални туристически обекта в България, който наистина трябва да бъде видян – заради своите история, природа и приятна, гостоприемна обстановка.
 
Градът е разположен в Южна България в Старозагорското поле, на 250 км от столицата. Той е атрактивна туристическа дестинатиция поради своите природни и исторически забележителности, както и  заради балнеологичното лечение в Старозагорските бани. Стара Загора е известен, като града на правите улици, липите и поетите. В района виреят рядко срещаните в България екзотични дървесни видове магнолия, кедър, смокиня, лавър (дафиново дърво), нар, бадем, райска ябълка, кипарис.
Стара Загора един от най-древните градове в България и Югоизточна Европа. Доказателства за това са 8-те му имена: Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Зaара, Железник и Стара Загора.
Градът е опожаряван многократно, но построяван отново и отново, за да устои на прищевките на времето. Последното му построяване от пълно опожаряване започва през 1878 г. по план от римската хиподамова система — дълги, прави улици, пресичащи се под прав ъгъл. Планът е изработен от чешкия архитект Лубор Байер. На 5 октомври същата година е положен и първият камък за възстановяването и именно затова датата е обявена за празник на града.
Почти всяка година по решение на Общинския съвет се връчва званието Почетен граджанин на Стара Загора. Носители на това звание са били Леонид Брежнев, Валентина Терешкова, Веселин Ханчев, Иво Папазов и много други.
Градът е част от Стоте национални туристически обекта заради Античен форум Августа Траяна - най-старият по нашите земи; Неолитните жилища, Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора - 1877 г.”. Стара Загора е известен и с красивите си паркове, които в последните години са изцяло обновени. img_9018.jpg
Един от тях е Аязмото, който се разпростира на значителна площ. Преди да бъде превърнат в лесопарк от митрополит Методий Кусев, на това място се е издигал гол скалист и безводен баир, но сега мястото е една от гордостите на Стара Загора. Прeд входа на парка се издига меден барелеф на Старозагорския владика, направил много за съгражданите си, а до върха край малък храм, застроен на мястото на древно езическо светилище, е мраморната му гробница. img_9072.jpg
снимки Вяра Йовева
В парка се намират и зоологическата градина, която е най-голямата по площ в България, ботаническа градина с много редки дървесни видове, както и двете обсерватории. Държавната опера в града е първата извън София. Новата й сграда е най-голямата сред оперите на Балканския полуостров. Друг туристически обект е Ески джамия - единствената оцеляла сграда след опожаряването на Стара Загора през Руско-турската Освободителна война, завършена през 1409 г.
Празник за града е годишният фестивал на оперното и балетното изкуство, основан преди 40 години и утвърден като единственият и най-голям оперен фестивал в България. На него гостуват всички опери от страната и много оперни театри от чужбина. Градът е известен и с Празниците на липите, посветени на цъфтежа на липитe.

s.zagora.jpg

Наред с всички културни забележителности, туристите на града могат да отдъхнат от обиколката си с чаша кафе в някое от многобройните кафенета. На разположение са и луксозни ресторанти и механи с традиционна българска кухня и специалитети от тракийския район, които са достъпни за всеки джоб. За най-големите купонджии в града работят денонощно 3 големи дискотеки. За удобство на гостите на града са 34-те хотела. Най-евтиният от тях еднозвездният хотел-ресторант ,,Хижата”, където цените са от 15 до 30 лв. за човек. В останалите хотели стаите са от 50 до 100 лв. за човек, в зависимост от звездите и броя на леглата. До града има удобни автобуси, тръгващи от София, които стигат за около 4 часа. Билетите за тях струват 12 лв. Цените на жп-билетите са същите, но пътуването е по-дълго.

img_9048.jpg 

Васил Василев 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5160 |14.11.2007 Над 10 на сто ръст на туристите от Великобритания тази зима . 0| 5188 |14.11.2007 Над 10 на сто ръст на туристите от Великобритания тази зима . 7| 6872 |05.10.2007 Рибарица - сърцето на Стара планина . 0| 5251 |19.09.2007 Закриха сезона в Бяла с 8 на сто ръст на туристите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads