Реклама / Ads
31| 7110 |20.01.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стойне Василев: “Един хляб, който е 1 лев, ще стане 1 евро" - това просто няма да се случи

.
Стойне Василев
"Един хляб, който е 1 лев, ще стане 1 евро” - чували сме го. Това няма да се случи, просто ще има превалутиране". Това каза Стойне Василев, основател на SmartMoney и InvestPRO в рамките на InvestPRO Conf 2024. Темата, на по която говори финансистът и предприемач бе "България в еврозоната през 2025 г. - какво ще стане със спестяванията, кредитите и инвестициите ни".
 

“Вярвам, че ако ни приемат в еврозоната, ще се справим”, посочи той.


“Еврозоната е втората икономика на света след САЩ. 38% от световните плащания се правят в евро - повече дори от долара. Еврото заема 21% от световните валутни резерви", обобщи експертът.





"Приемането ни в еврозоната не е панацея, няма да реши всичките ни проблеми - нито на държавата, нито на бизнеса, нито нашите лични. Имаме обаче много възможности и отговорности. Страхът не бива да ни спира. Отначало е трудно, но не трябва да се страхуваме да направим нещо различно", уверен е той.

 

Как ще повлияе приемането на еврото върху спестяванията и разходите ни?


"Всички спестявания без никакви такси от днес за утре се превалутират от лева в евро. Ще имаме достатъчно време да си обменим парите. Преживели сме четири доминации - 1947, 1952, 1962 и последната 1999 г. Тогава имаше съмнения - спомням си. Буквално всички притеснения свършиха за един месец и хората започнаха да си ползват парите", посочи Стойне Василев. 


Заплатите и цените: “Един хляб, който е 1 лев, ще стане 1 евро” - чували сме го. Това няма да се случи, просто ще има превалутиране. А какво спира цената да расте - търсене, предлагане, конкуренция. Спомняте ли си цената на олиото - купувах го на 10 лева от близкото магазинче, сега е 2 лева".


.
Относно обедняването, той коментира - “и с евро, и без евро - инфлацията е фактор”. 


"Едно от най-добрите решения 1997 г. беше валутния борд. Ако нямахме валутен борд обаче - както повечето страни извън еврозоната, щяхме да имаме по-висока инфлация. Това се случва и в Румъния, и в Унгария заради курса на по-нестабилните местни валути", обясни той.  


Относно спестяванията ни, експертът съветва: "Ако имате до 50 000 лева - оставете ги в лева. До 200 000 лева обаче - имайте резервна стабилна валута (швейцарски франк, долар). Ако имате над 200 000 лева - нека са в две банки".


.

 

Как ще повлияе еврото на кредитите?


"Ако влезем в еврозоната, кредитите ще се превалутират. Има обаче и една клауза от евродоговора ни - че кредитите остават напълно със същите условия. Ако някоя банка опита да сменя условията, това е незаконно. Лихвите по кредитите няма да паднат, защото и в момента сме лихвен рай - лихвите са ниски", посочи Василев. 






Няма логика лихвите да нарастват - независимо дали парите са в лев, или евро, посочи той и предупреди да вземем мерки, ако това се случи с кредита ни. 


“Не теглете кредити в евро, теглете кредити в местна валута лева”, съветва той. 


Да инвестираме в евро или в лева?


"За разлика от кредитите, инвестициите е по-добре да са в стабилна валута. Това може да е и евро, и швейцарски франк, и долари. Инвестираме в евро и реално и в момента сме приели това", съветва Василев. 





 


Цените на имотите

 


“Цените на имотите се обявяват в евро, защото хората възприемат еврото като по-силна валута. В дългосрочен план влизането ни в еврозоната ще доведе до повишаване на цените на имотите, но това е дългосрочно. Ще има и спекула”, предупреди той. 


Повече чуждестранни инвестиции ще доведат до повишаване цените на имотите, посочи още експертът. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5647 |19.01.2024 Да погалиш тигър и къпеш слон – лудост ли е? . 0| 4698 |18.01.2024 10 сноубордисти ще представят България на Световната купа в Пампорово . 2| 4469 |17.01.2024 Служители на столичния градски транспорт излизат на протест утре, настояват за 30% увеличение на заплатите . 0| 4168 |17.01.2024 Безплатни консултации с проф. д-р Зафер Токташ за всички пациенти с неврохирургични заболявания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads