Реклама / Ads
2| 4396 |09.02.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Таен ли е ритуалът на дервишите и какво видяхме в Мустафапаша?

.
Кападокия е една от най-интересните области в Турция. Уникалната природа, любопитна история и древно наследство привличат посетители от цял свят. 
 

Скътано между скалните образувания, се намира и Мустафапаша. Това е може би най-добре запазеното село в района. Къщите са много големи, а вратите и прозорците са украсени с дърворезба и сложни орнаменти. 


Спираме пред стар конак. Не само ще се докоснем до автентичното минало на това място, но ще обядваме и вкусни специалитети, приготвени, както едно време. Защо тази сграда е толкова интересна? Точно тук е сниман известният турски сериал – Асмалъ конак. Всъщност благодарение на него турското кино започва да се развива толкова бурно. Във видеото на Професия турист ще ви разкажа повече за конака и защо прекратяват снимките на филма. 



.


В Мустафапаша животът си тече, както едно време – бавно, спокойно. Мъжете са на мегдана в кафенето, а жените – вкъщи с децата и домакинската работа. Ако не е в центъра, хора по улиците почти не видяхме. Като го сравнявам с мравуняка от хора в други части на Кападокия, тук си е направо странно спокойно.

Но това е едно от най-желаните места за инвестиция. Част от къщите вече са изкупени и реставрирани. 


Другото място, на което искам да ви заведа, е ритуалът на дервишите. Това не е шоу, а религиозен ритуал, който е абсолютно забранен да се снима. Но Професия турист има специално разрешение. :) Защо ритуалът е толкова специален и какво всъщност символизират облеклото и движенията им, ще ви разкажа подробно във видеото. Церемонията се нарича Сема и се практикува широко от последователите на суфизма. Създаден под ръководството на Мевлява, този танц е духовно пътешествие. Дервишите изпадат в транс и могат да се въртят с часове, а музиката им помага да се унасят. За да стане дервиш, човек трябва да премине през много изпитания на силата на духа и търпението. Учи се месеци наред, но малцина стигат до края. Облеклото също е много любопитно - бяла дреха и черен калпак, символизиращи надгробната плоча и белия плащ. 


.

Тази церемония не се разбира, тя се изживява. Носи усещане за спокойствие и ви кара да се отпуснете и насладите на танцуващите дервиши.


След края се подсилваме и с шербет – сладко питие, което съдържа канела, джинджифил, карамфил и захар.

 

Докоснете се до тези невероятни места с ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ или го изживейте с програмите на ONEXTOUR


Автор: Адриана Русенова




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3892 |07.02.2024 ЕК налива 400 млн. евро в Турция за възстановяване от миналогодишните земетресения . 0| 3228 |07.02.2024 Европейският петролен пазар страда заради хутите . 0| 3288 |08.02.2024 Безплатни консултации с детския нефролог доц. д-р Айсел Тактак на 17.02.24 г. в София . 0| 3554 |07.02.2024 Безплатни консултации за деца с гастроентеролог и хепатолог доц. д-р Хасрет Дживан на 17.02.24 г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads