Реклама / Ads
21| 15052 |24.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тарикатлъци свалят сметки за ток и парно с 20%

.
Чистият радиатор пази топлото, завесите вдигат сметката.Часовникът на микровълновата печка харчи повече енергия, отколкото отива за свинско печено.
 
България е най-бедната страна в ЕС, а същевременно българите са най-разхитителната нация в енергийно отношение. Според данни на Агенцията по енергийна ефективност ние харчим два пъти повече енергия в сравнение със средното за останалите страни-членки. В домовете ни обаче има много резерви за икономии които могат да доведат до чувствително намаляване на сметките за ток и парно. „Торнадо” се допита до енергийни експерти и подбра най-практичните съвети и правила, чието изпълнение гарантира свиване на разходите за енергия с повече от 20%. Ако имате, макар и слабо парно, печките трябва да се слагат на достатъчно голямо разстояние от радиатора. Когато пък разчитате единствено на тях, е добре да ги поставите под прозореца.

Така спестената енергия може да достигне до 5 на сто. Ако не допускате по отоплителните уреди да се натрупва прах, също може да вдигнете градусите вкъщи. Едно елементарно почистване на радиатора може да увеличи в голяма степен отделянето на топлина от него, обясняват експерти. При дългите завеси, които покриват радиатора пък, уредите за дялово разпределение отчитат между 10 и 20% по-висок разход на топлинната енергия. Доказано е, че
30% от топлината се изпарява през пролуките в дограмата. За двустаен апартамент ще ви трябват около 20 метра дунапренени ленти за добра изолация на прозорците, което може да доведе до повишаване на вътрешната температура от 1 до 3 градуса.

Разстоянието между двете стъкла трябва да е 2-3 сантиметра, за да се ограничава движението на въздуха в затворения между тях обем. Увеличаване на топлинния комфорт се постига с облицоване на стените с допълнителни слоеве топлоизолационни материали като пенополиуретан, стиропор, минерална вата и специални бои. Тези слоеве могат да се прибавят външно или вътре в помещенията. Топлоизолацията на стените повишава вътрешната температура с 2 градуса и спестява около 20% от енергията за отопление. При изолация на тавана пък разходите за парно се намаляват с 25%.
С добър контрол на топломерите сметките могат да спаднат между 10 и 15 на сто. Топлинните счетоводители съветват радиаторните вентили никога да не се оставят в максимално отворено положение. Така топломерът ще отчете възможно най-високия разход енергия. За да спестите месечната си сметка за отопление, трябва да понижите температурата на радиатора нощем, но не бива да оставяте помещението да изстине изцяло, защото повторното му загряване ще отнеме повече енергия, отколкото поддържането на равномерна температура. Хубаво е да отоплявате всички помещения, но това не означава да поддържате еднаква температура в тях. Достатъчно е само да няма голяма температурна разлика в две съседни стаи, уточняват специалисти.

Съобразяването с няколко елементарни правила ще доведе и до спад в разхода на електрическата енергия, а оттам и до по-ниски месечни сметки за ток. Електроуредите продължават да харчат ток, дори когато са изключени, защото са в режим на очакване да бъдат включени (за това свидетелстват и малки светодиоди до копчето на телевизора или на монитора). Ако ги изключвате от контакта, когато не ги използвате, ще постигнете икономия с повече от 5%. Подмяната на старите с нови енергоефективни уреди пък намалява разхода на енергия с 38% Поне 5 минути, преди да бъде окончателно готово яденето, може да изключите печката, защото времето, за което котлонът изстива, е около 15 минути. При готвене трябва да използвате само тенджери и тигани, чиито размери на дъното са еднакви с диаметъра на използвания котлон. Ако съдовете са с по-малък диаметър, излишната топлина се разпръсква в помещението, а ако са по-големи - изразходват по-голямо количество еленергия, за да се затопли дъното на излизащия извън котлона съд. Подгряването на вода за чая е добре да става с бързовар, тъй като котлонът обикновено е по-голям от дъното на съда и се губи излишно количество енергия. Честото отваряне на фурната също излиза доста скъпо. Тя трябва да се използва само при приготвянето на по-големи порции храна, а за по-малките са подходящи микровълновите печки. Там енергията се отделя директно в продуктите и загубите са много по-малки Часовникът на микровълновата печка харчи повече електроенергия всеки ден, отколкото е необходима, за приготвяне на вечерята в нея. Затова експертите съветват да я изключвате от контакта, когато не ви трябва за готвене.

Върху котлоните на готварската печка поставяйте съдове с дебелостенно дъно без закръгляния - неравност от 1 милиметър на дъното води до преразход на електроенергия с 15%. Използвайте в максимална степен тенджери под налягане. Така постигате икономия до 20%. Трябва да избягвате и честото и продължително отваряне на хладилника и фризера. Размразявайте хладилника редовно, защото дебелият слой лед изисква ненужно голямо количество енергия. Образуването на 1 см лед води до 75% по-висок разход Монтирайте хладилника на места, отдалечени от нагревателни уреди и пряко слънчево греене. Температурата в помещението трябва да бъде в границите на 15-30 градуса с влажност 80%. Ефектът е икономия в размер на 2-5 на сто. Настройте температурата на хладилника на 4-5 градуса, а в камерата за замразяване от -1 до -12 градуса. Така ще икономисате до 3% електроенергия.

Фризерите с добра топлинна изолация също могат значително да понижат консумацията на ток. В никакъв случай не трябва да поставяте уреда за охлаждане в близост до печката за отопление. Колкото е по-ниска температурата на околната среда, толкова по-малка ще бъде и консумацията на електроенергия. Намалете с 1 градус температурата на термостата, която сте свикнали да поддържате през зимата, или я увеличете с 1 градус, ако използвате климатик за охлаждане през лятото. Това почти няма да се отрази на комфорта ви, но ще намали енергийното ви потребление с около 4%. Поставянето на енергоспестяващи лампи също е добра инвестиция, тъй като те използват около 80% по-малко ток в сравнение с обикновените. Освен това животът им е значително по-дълъг. Ако смените трите най-често използвани електрически крушки в дома си с енергоспестяващи, пък ще намалите енергийните си разходи за осветление с 25%.

При гладенето също могат да се реализират икономии. Ако използвате ютия с регулатор на температурата, се спестяват около 5% енергия. Ютия с парно гладене пък свива енергийните харчове до 10%. Друг източник на сериозни енергийни икономии е компютърът. Ако той работи непрекъснато, ще похарчи за 90 дни електроенергия, равняваща се на 1 барел течно гориво. Ако инсталирате специален софтуер за по-ефективна работа на компютъра си от https://localcooling.com и го гасите всеки път, когато не го ползвате, може да намалите потреблението му на ток двойно и същото количество електроенергия да ви стигне за повече от 6 месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5111 |19.12.2010 Сметките за парното ще бъдат по-високи с 15,6% . 4| 6517 |16.12.2010 Неплатени сметки замрaзяват "Бургас-Александрополис" . 8| 6472 |30.11.2010 Такса „електромер” няма да повиши сметките . 4| 5242 |10.11.2010 Свалят осигуровките с 0.2%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads