Реклама / Ads
11| 4476 |03.02.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

The New York Times: Бавният темп на ваксинация в Европа ще доведе до нова рецесия

.
Новата година трябваше да донесе със бесе си по-добри икономически показатели в Европа, след като ваксините влязоха в играта и започнаха да текат във вените на все повече хора. Вместо това обаче икономиката на ЕС се сви в края на 2020 година. Това от своя страна поражда страховете за нова рецесия и показва, че пандемията ще е движеща сила поне още няколко месеца заради откровения провал на ЕС да осигури ваксини срещу COVID-19.
 

Производството в 19-те държави, които са част от еврозоната, е спаднало с 07% процента през четвъртото тримесечие спрямо предходния период, според данните на Евростат. За цялата година спадът е 5.1%. 


Много е вероятно свиването на икономиката в Европа да продължи през първите три месеца от тази година, а може би и в началото на второто тримесечие. Причината - правителствата в държавите-членки са принудени да удължават действията на ограничителните мерки, които влияят върху търговския живот. Това се посочва в доклад, публикуван днес от Oxford Economics.


“Определено съществува риск дистрибуцията на ваксини да остане разочароваща”, посочва икономистът Томас Дворак.


Според неговата прогноза второто тримесечие ситуацията да се влоши още повече. 


Провалът на ЕС да достави ваксини до гражданите в страните-членки може да има политически последствия - недоволството към Брюксел може да се подхрани още повече и да влоши и без това обтегнатите отношения между държавите в блока. Конкуренцията за количествата от препаратите вече създадоха напрежение между ЕС и Великобритания.


“Трябва да внимаваме за потенциалните политически последствия”, посочва още един икономист - Хоглед Шмийдинг. 

Преди това Оксфорд и други икономисти прогнозираха стагнация за първото тримесечие на годината, последвана от значително подобрение през пролетта. Тази гледна точка бе водена основно от надеждата, че разпространението на ваксините ще е широко и ще позволи на властите в страните да разхлабят противоепидемичните мерки. Със завръщането на хората в магазините, ресторантите и почивните дестинации, както и с възстановяване дейността на фабриките, икономиките отново ще се разширят, смятаха тогава.


Този развой на събитията обаче изглежда ще закъснее, защото Европа изпитва трудности да осигури доставката на ваксини. Еврозоната се изправя пред втора рецесия за последните шест месеца.


Фабриките на стария континент вече са се приспособили до голяма степен към пондемията и работят почти нормално. Но хората, чийто работни места зависят пряко от личния контакт, страдат. Повече от половината жители на германия, които работят в хотели или ресторанти (или около 600 000 души), биват подпомагани от държавата и на практика са безработни, обясняват от института Ifo в Мюнхен.


Германия успя да постигне оскъден растеж през четвъртото тримесечие на 2020 г., но икономиките на Италия и Франция се свиха. И трите държави остават под локдаун. В 27-те страни от блока едва 2.5 процента от населението са получили поне една доза от ваксините срещу COVID-19. Германия, Франция и Италия са под тази цифра.


Напълно противоположна е ситуацията във Великобритания, която купи агресивни количества ваксини и разчиташе изцяло на националното здравеопазване за разпространението им. По една доза от препаратите са получили над 13% от населението. За сравнение - САЩ са ваксинирали 7%. 

Икономистите предполагат, че Европейският съюз ще успее да увеличи значително ваксинацията до пролетта, позволявайки постепенно премахване на ограниченията. Но възможностите за повторно разочарование остават.


Европейците се надяваха на стабилност, след торбулентната 2020 г. През второто тримесечие на миналата година БВП спадна с 11.7%, тъй като пандемията се задържа. След това се възстанови растежа с 12.4% през следващото тримесечие заради вдигане на част от мерките - много фирми заработиха отново и се приспособиха към кризата.


Икономистите не очакват толкова тежки водовъртежи през тази година, но малцина очакват, че икономическата сила ще успее да се възстанови до 2022 г.

 

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6733 |04.02.2021 Държавният департамент на САЩ: Ще има още санкции заради Северен поток 2 и Турски поток . 3| 4523 |03.02.2021 За първи път в България идва един от най-добрите специалисти по ринопластика д-р Ибрахим Аксакал - 12 и 13 февруари в София . 0| 4406 |02.02.2021 ЧЕЗ и Стопанския факултет на СОфийския университет подписаха споразумение за стратегическо партньорство . 7| 6299 |30.01.2021 Големият сблъсък на Австралия с Гугъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads