Реклама / Ads
2| 5980 |26.06.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ученици и пенсионери бачкат здраво по морето

.
Освен студентите и кадрите, които работят традиционно по морето, ученици и пенсионери това лято заемат свободните работни места по българските курорти. Те се реализират предимно като пикола, като помощен персонал в кухните на ресторантите и сервитьори.
 

Тъй като проблемът с липсата на кадри стои на преден план и този туристически сезон, ситуацията по морето се овладява като се наема и неквалифициран персонал. Учениците най-често се релизират като бармани, пикола, сервитьори и т.н. Така заработват по някой лев през лятната ваканция. На помощ на хотелиерите идват и баби-пенсионерки, които заемат незаетите бройки в кухните или камериерските места. Разбира се не са малко и студентите, които работят като рецепционисти, екскурзоводи, аниматори и др. Изискванията към тях са най-големи.  Те трябва да владеят минимум два езика и да имат добра комуникативност и външност. Заплатите им обаче не са сред най-високите в бранша. Те заработват около 500 лева в по-малки хотели и стигат до 700-800 в петзвездните. С най-добри спестявания от летния гурбет обикновенно са сервитьори и бармани от нощните клубове по плажа.  Заплатите им стигат до 1500-2000 с бакшишите, които заработват. Най-ощетен е обслужващият персонал в ресторантите на хотелите с All inclusive. Там бакшиши няма. Възнагражденията са около 800-1000 лева.

rabota_more.jpg  снимка Вяра Йовева

Най-скромни са заплатите на камериерите и пиколата, както и на помощния кухненски персонал. Те варират около 500-600 лева. Камериерките обаче разчитат на щедростта на чужденците, ако са доволни от почистването на стаите им. За разнасяне на багажа пък младите надежди получават средно между 2 и 5 лева. Така си докарват по сносна заплата. Най-търсени и това лято и съответно най-добре платени са готвачите топла и студена кухня. Хотелиерите се изхвърлят с предложения  достигащи до 2000 лева.

За тези суми, обаче работодателите искат здраво бачкане, от ранни зори до здрач. В повечето случаи персоналът е с уредена квартира от страна на шефът си, но не са малко и случаите, в които трябва работниците сами да си търсят дом за през лятото.

Даниела Георгиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 13664 |25.06.2008 Супер модерно село строят край Ямбол . 3| 8479 |25.06.2008 Страсбург предлага тишина и академично спокойствие . 11| 6018 |24.06.2008 Глобално село в Стралджа ще приюти 20 000 души от цял свят . 1| 5316 |24.06.2008 Ръстът на цените на имотите в цял свят забавя темпо, в България още не

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads