Реклама / Ads
0| 3923 |09.10.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Войната в Близкия изток вдигна с 4% цената на петрола

.
Новата вълна на нестабилност в Близкия изток повиши цената на петрола с 4%, пишат в свой анализ от агенция "Блумбърг". 
 

Повече от 1100 са жертвите след нападението на Хамас над Израел и конфликта в Ивицата Газа. Тел Авив обяви състояние на война за пръв път от 50 години насам. Конфликтът може да донесе потенциални последици в целия регион. 


Фючърсите на американския суров петрол скочиха до 5,4% в Ню Йорк, като в един момент надхвърлиха 87 долара за барел. Ролята на Израел в глобалните доставки на петрол е незначителна, но напрежението в Близкия изток заплашва да въвлече както САЩ, така и Иран. Техеран се превърна в основен източник на допълнителен суров петрол тази година, облекчавайки иначе затягащите се пазари. 


Срещу Иран вече има реакции заради обвиненията в съучастие с Хамас и планиране на нападението над Израел - твърдения, които държавата отрича. Всяко отмъщение срещу Техеран обаче може да застраши преминаването на плавателни съдове през Ормузкия пролив - единственият морски път за износ на нефт и природен газ от района на Персийския залив за световния пазар. Иранското правителство вече е заплашвало да го затвори. 


Скокът след атаките добави нов пристъп на нестабилност към пазар, който претърпя значителни колебания през последния месец. В края на септември петролът Брент беше на път да се повиши до 100 долара за барел, тъй като съкращенията от Саудитска Арабия и Русия стегнаха пазара. Миналата седмица обаче Брент поевтиня с близо 11%, а американският WTI - с над 8%, отбелязвайки най-голям спад от март насам на фона на опасенията относно високите лихви и тяхното негативно въздействие върху световния икономическия растеж и глобалното търсене на важната енергийна суровина.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4015 |09.10.2023 За пациенти с намален яйчников резерв, възрастов фактор, азооспермия и други репродуктивни проблеми – безплатни консултации на 14 октомври, в София . 0| 4856 |06.10.2023 Храмът на зъба – най-свещеното място в Шри Ланка . 0| 4952 |06.10.2023 За всички педиатрични пациенти с нефрологични заболявания- остра и хронична бъбречна недостатъчност - безплатна консултация в София със специалиста доц. д-р Айсел Тактак на 13-ти Октомври 2023г.  . 4| 5770 |05.10.2023 BBC: Банско е най-разрастващият се център за работа от разстояние в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads