Реклама / Ads
2| 5878 |26.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Заковахме кредитният рейтинг на "БББ стабилен"

.
Кредитният рейтинг на България продължава да запазва показателите "БББ стабилен" на рейтинговата агенция „Standard & Poor's„.
 

Експертите й предвиждат за България бюджетен дефицит под 4%, с което заема пето място сред страните от Европейския съюз с най-нисък дефицит. Страната ни е и втората след Естония с най-нисък дълг от 14,8 на сто от БВП за 2009 г.

Това показва, че правителството съумява да запази финансовата стабилност, заяви не без задоволство вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на извънредна пресконференция по повод годишния доклад за България на „ Standard & Poor's.”

Според разпространено по-късно съобщение от Министерство на финансите агенцията прогнозира и ръст от 3% на българската икономика догодина. По този повод министър Дянков каза, че макроикономическата рамка за следващия бюджет е готова. За 2011 година е планиран бюджетен дефицит в размер на 2,5% от БВП и инфлация от 1,8%.

В доклада като положителна тенденция се отбелязва готовността на правителството да провежда „разумна политика за доходите", като продължава да намалява публичните разходи, за да се противопостави на големия спад в приходите през 2010 година.

Три са основните недостатъци, които отбелязват от агенцията:
- ниски нива на просперитет;
- продължителен процес на адаптиране, пред който икономиката е изправена след свръхкредитирането;
- бавния напредък в структурните реформи в системите на здравеопазването и образованието.

Дянков подчерта, че правителството ще внесе проектобюджета за одобрение в парламента през септември, с два месеца по-рано в сравнение с предишните години, за да „се даде по-голяма стабилност на плановете на бизнеса и домакинствата".

Министърът на финансите обяви, че ще внесе утре в Министерския съвет проект на бюджета за следващата година и макрорамката на държавния бюджет в средносрочен план за 2012 г. и 2013 г.

Българската икономика се сви с 5% през 2009 година, а през първото тримесечие на 2010 година е отчела спад от 3,6% на годишна база. Правителството се надява в края на годината да бъде отчетен ръст от 0,3%.

Нова прогноза лансира Дянков: „Излизаме от кризата с увеличен износ." Според финансист номер едно износът ни е 53% от БВП , което запазва страната ни като отворена икономика. За сравнение финансовият министър посочи Румъния, чийто експорт е едва 25 на сто от БВП, а на Гърция - само 20% от БВП. Това според министър Дянков ясно показва капацитета на страната да се преориентира и да реагира по-бързо на външните условия в сравнение с другите страни от региона. Агенцията отразява като положителна тенденцията за повишаване на износа на България.

Симеон Дянков прогнозира, че до края на тази година външнотърговският дефицит на страната ни ще е 5%. В края на 2009 г. той е бил 9%, а през 2008 година - 24%.

Според прогноза на Световната банка, разпространена миналата седмица, икономиката на България ще нарасне с 0.2% през тази година и с 2% през следващата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6066 |03.12.2009 Няма промяна на кредитния рейтинг на българските банки . 1| 5289 |02.12.2009 Скочи кредитният рейтинг на България . 2| 6690 |27.11.2009 Moody’s понижава рейтинга на четири български банки? . 3| 7606 |26.05.2009 Moody's поставя кредитните рейтинги на ДСК и ПИБ под наблюдение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads