Реклама / Ads
0| 4521 |17.11.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Занзибар – полезна информация и какво да видим

.
Вълнуващ, завладяващ, далечен и екзотичен – това са само част от определенията, които могат да ни хрумнат, говорейки за Занзибар. Природните красоти, интересната история и различната култура на този уникален остров му придават една завидна привлекателност, която прави това място идеална дестинация за тези, които търсят мечтаната ваканция сред тропически плажове.
 

Климат и най-добро време за почивка


Островът се посещава целогодишно, благодарение на тропичния му климат. Въпреки това по-предпочитаното време за почивка в Занзибар е от юни до октомври, когато времето е сухо и приятно, казват от тур агенция Бояна-МГ. През този период, температурите са умерени и валежи почти липсват, което прави условията идеални за плаж, пълноценен отдих и разглеждане на забележителности. 

 

От ноември до март климатът е по-влажен заради кратките дъждове, но температурите остават топли и приятни. Това време е подходящо за тези, които предпочитат по-малко туристи и по-спокойна атмосфера по време на тяхната почивка.

 

Забележителности и активности


Откъдето и да погледнеш Занзибар, той представлява една съкровищница от културни и природни забележителности. Започвайки от историческите улици на Каменния град до белите пясъци на екзотичните плажове, всяко кътче на острова вълнува и приканва да бъде видяно и оценено.

 

Каменният град (Stone Town)


В сърцето на Занзибар се намира един от най-важните културни забележителности на острова. Този исторически квартал, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, е известен с тесните си криволичещи улички, водещи до старинни сгради, които са доказателство за богатото културно минало. Колоритният пазар, на който се продават местни продукти, сувенири и подправки, е цяло удоволствие да се посети и да се усети неповторимата атмосфера. Разнообразете почивката си и посетете Старата крепост и Къщата на чудесата – две от забележителностите на Стоун Таун.


Каменният град (Stone Town), Занзибар


Плажовете на Занзибар


Такава красота е трудно да се опише. Плажовете тук са известни със своята кристално чиста вода и бели пясъци, които привличат посетителите с възможности за плуване, гмуркане и слънчеви бани. Най-известните плажове на северния бряг са Кендва и Нунгви, които са подходящи за практикуване на водни спортове. На източния бряг, Паже и Джамбиани са по-спокойни и идеални за тези, които търсят уединение и релакс за своята почивка. Плажовете на Занзибар са не по-малко популярни и със своите коралови рифове, които предлагат невероятни възможности за подводни експедиции с гмуркане и шнорхелинг.


Плажове в Занзибар

Национален парк Залив Джозани Чвака


Този парк приютява Занзибарския червен колобус – това е ендемичен вид маймуна, която живее само тук. Паркът предлага уникална възможност за наблюдение на дивата природа и разходки сред мангрови и тропически дъждовни гори. Посетителите могат да се включат в екологични обиколки с водачи, които предоставят ценна информация за местната флора и фауна. Освен ендемичните маймуни, в парка могат да се наблюдават и други видове животни, като антилопи, различни птици и тропически пеперуди.


Национален парк Залив Джозани Чвака, Занзибар

 

Култура и население


Занзибар е смесица от арабски, африкански и индийски култури, което неминуемо се отразява и на архитектурата, музиката, изкуството и кулинарията на острова, и създава един неповторим и богат културен пейзаж. Населението на острова говори предимно на местния език суахили, но английският също е широко разпространен.

Населението на Занзибар е приблизително 1.3 милиона души. Гъстотата му варира в различните части на острова – по-висока е в градските райони около Каменния град и по-ниска в селските и по-отдалечените райони. Местните жители са известни с тяхното топло гостоприемство, което прави почивката на острова още по-приятна и запомняща се.

 

Храна и напитки


Островът е рай за любителите на морските деликатеси. Той е известен и със своите ароматни подправки и екзотични плодове. Ето някои от вкусните ястия, които е препоръчително да опитате по време на вашата почивка:

 

угали – това традиционно африканско ястие е направено от царевично брашно и често се сервира като гарнитура;
бириани – влиянието от индийската кухня се усеща в това ароматно и подправено ястие с ориз и месо;
самбуси – популярни банички, пълнени с месо, леща или зеленчуци, които са идеални за лека закуска;
свежи тропически плодове – почивката тук няма как да мине без плато екзотични плодове, като манго, папая, ананас и други;


Всяка хапка е вълнуващо кулинарно изживяване, което разкрива богатата културна история на Занзибар и Африка.

 

Пътуване и транспорт


До международното летище Abeid Amani Karume може да се стигне с полети от различни точки на света. На острова има различни видове транспорт, които ще улеснят придвижването ви по време на вашата почивка, включително таксита, автобуси и автомобили под наем.

 

Валута и финанси


Танзанийският шилинг (TSh) е официалната валута на Занзибар, но на много места се приемат и американски долари. Добре е да имате малка сума местни пари в себе си, тъй като много места не приемат кредитни карти.

 

Занзибар е истински рай за туристите, предлагащ незабравими преживявания и екзотична почивка сред прекрасни плажове и невероятна природа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3202 |17.11.2023 Безплатно второ медицинско мнение от специалиста по онкологична и обща хирургия доц. д-р Каан Гьокче на 1-ви и 2-ри декември 2023 г. в гр.София . 0| 3419 |16.11.2023 В Габрово ще се топлят на ток: КЕВР спря лицензиите на ТЕЦ-а . 0| 3066 |16.11.2023 Безплатни консултации с офталмолога проф. д-р Хасан Арифоглу на 1-ви и 2-ри декември 2023 г. в София . 0| 5135 |16.11.2023 Намаления до -50% на Black Weekend в Технополис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads