Реклама / Ads
14| 6844 |10.04.2024 ГЛАСЪТ

Безценен съвет: Вече сте мъртви, но запазете самообладание. Да живее шефът!

.
Картината "Опять двойка" в съвременен вариант...
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов към стотина служители на МВР пред църквата „Св. Седмочисленици“: „Дошъл съм да поздравя и да благодаря на колегите за силната подкрепа, която имат към мен!“.
 

Стоянов повторил и любимата си фраза от последните дни, че докато е министър, няма да позволи, който и да било да му нарежда кой, къде и на какъв пост да бъде поставен. Истински мачо, без съмнение.

Една приятелка, добре запозната с работата на службите и МВР и посветила им няколко книги коментира Стоянов: Прилича на първолак, който е хванат без домашно. Все едно е героят от онази съветска картина „Опять двойка“, която висеше и в българските училища едно време.

 

За зависимости говорим. Те са на всички нива в държавата, но се проявяват по един и същ начин – зависимите изглеждат гузни и се хващат за сламката, за да запазят поста, който заемат.

Отдавна знаем, че МВР е едно от министерствата, което страшно много напомня място за изливане на социални помощи. Във ведомството работят над 50 000 души, на които се плаща сравнително прилично, за да бъдат ползвани като гласоподаватели от определени политически сили. Затова за началници в системата през последните години се назначават хора на принципа на лоялността. Изключенията са рядкост, а кадърните и независимите сръчно се прокуждат от МВР.

 

Това поражда силна зависимост по цялата верига.

 

Което е прекрасната почва за корупцията. Защото всеки служител е зависим от началника по един или друг начин.

В демократичните общества тази зависимост обикновено поражда съпротива.

 

В страни с фасадна демокрация като нашата зависимостите пораждат слугинаж и злоупотреби със служебното положение в най-различни варианти. Затова сме свидетели на брутално нелепи ситуации, в които действия и последвали коментари от служители в дадена ситуация са насочени към това тези хора да се харесат на шефа, а не с отговорност към обществото и населението. Важни са политическия бос, министъра и прекия началник, а не гражданинът. Гражданинът да го духа, той е деветата дупка на кавала – грубо казано.

 

Пример в това отношение е пожарът в жилищен блок в столичния кв. „Люлин“. Загиват трима души – възрастен мъж, майка и дъщеря. Пред медиите се изправя представител на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН), който гледа смутено, може би се вълнува. Емоцията му обаче не пречи да изтъкне, че виновни са гражданите, които се обадили със закъснение на 112. Моментално допълни, че в едното жилище имало прекалено много вещи (?!), което затруднило пожарникарите. Имало и много дим!... Дим? - ти да видиш...

 

Няма да изброявам всички оправдания. Униформеният обаче премина бързо към изнасяне на лекция. Първо, заяви спецът, е при пожар да запазите самообладание. Ама как е възможно жертвите да не спазят това указание! Не спазили и второто указание – да отидат на тераса или на отворен прозорец, където да бъдат забелязани. Да не говорим, че купували покъщнина, която може да гори…

Важното е да схванем, че ГДПБЗН е действала героично, но подготовката на гражданите издиша, хора. И ето ви три трупа.

 

Друг пример. Преди дни по време на футболната среща между „Левски“ и ЦСКА имаше за пореден път димки, пиратки, сигнални ракети, червени и сини пушилки, сблъсъци и пр. Също и десетки арестувани след мача на ст. „Васил Левски“.

 

Пред камерите е отговорен служител на МВР. И първото, което казва е дълбока благодарност към всички униформени. Надълго и нашироко обясни колко професионално, себеотрицателно и дори вдъхновяващо действали стотиците защитници на реда. Но гамените, тези организирани хулигани в банди, внесли забранена пиротехника и се случили познатите варварски изпълнения на стадиона и около него. Отговорният служител иска да се хареса на началството по цялата верига, та до най-високото място, където са назначаващите.

 

И никой не го пита, защо след като в полицията и МВР знаят, че всеки път се повтарят едни и същи погроми, не са взети адекватни мерки да не се допуснат на стадиона съответните атрибути за „военни действия“?

Ето затова министър Калин благодари за подкрепата. Защото, който умее да накисне жертвите и побойниците и да изтъкне „високия професионализъм“ на служителите, е полезен за политиката на ведомството. Девизът е: Ние винаги сме прави, грешните сте вие!

 

Или както е казал Дзержински, първият комисар на вътрешните работи на съветска Русия: Това, че не сте в затвора не е ваша заслуга, а наш пропуск. Символ верую на родната полиция, прокуратура, тайни служби, КПКОНПИ и прочие „демократични“ институции.

 

Важното е да запазите самообладание, дори когато вече сте… отлетели в отвъдното… Вероятно така се е родил сериалът „Живите мъртви“. Жанрът е пост-апокалиптичен.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Току що бе съобщено,  че президентът Румен Радев е подписал указ за освобождаването на главния секретар на МВР Живко Коцев. "Взеха му главата", както се казва. Ако Коцев е мъж и спази указание №1 "запазване на самообладание", може да даде пресконференция и да разкаже своята версия за скандалите, в които бе замесен, както и за модела на ръководството на МВР. Може ли да го направи? Съмнявам се, но да видим.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5860 |09.04.2024 Ще нападне ли Русия САЩ заради "куфара с лед"? Какво е общото между Аляска и освобождението на България? . 15| 8890 |08.04.2024 Ето какво ще стане след изборите: Пътят през българската пустиня продължава, миражите също . 19| 11399 |02.04.2024 Калин Стоянов обиден и яростен. Ореле, ах недей недей ни наранява! . 26| 15062 |01.04.2024 Прокурор Станислав Иванов: Повдигаме обвинение на Бойко Борисов за Балкански поток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads