Реклама / Ads
16| 16132 |02.11.2009 ГЛАСЪТ

Четвърти километър

.
Из делниците на един луд
 

Тони Филипов, д-р


Понеделник, 26 октомври

Още мисля по статията на аналлизатора Бареков” - „Протагонистът Бойко”. Не може бе, братя, в ХХІ-ви век да се пише за премиера като за Краля-Слънце. Все пак демокрация, парламентарно управление, Цецка имаме все пак…
В „Хайка за вълци” Ивайло Петров пише: „Един древен цар казал на поета, който го възпял и го сравнил със Слънцето: “Преди да ме сравняваш със Слънцето, трябваше да видиш нощното ми гърне”.
Бареков, надничал ли си там? Може би ако хвърлиш един поглед, ще размислиш. Ще осъзнаеш, че „моментите на дефекация са ежедневно доказателство за неприемливостта на Сътворението” (Кундера). В това число и сътворението на Бойко.

Касим Дал се изхвърлил в Шумен: “Един ден ДПС ще управлява България самостоятелно.”
Те депесарите, като видяха, че заплахите на Бойко са били само за парлама, пак надигнаха главица…
Не си познал, ага! Ред е на индобългарите, пък и им се пада. Лично съм видял как един стар и мъдър индобългарин налага малкото индобългарче с климията на талигата и му говори: „Учи бе, мама ти мангалска, като избягат българите, кой ще управлява България!” Тъй че турците ще почакат. Преди 3 г. една Иванка на 30 г. роди 12-то дете. Докато й изтече „мандата”, ще ги направи вероятно къде 20. След 20-30 г. Иванка ще има 300- 400 внуци. А сред българите царят, дето е най-фертилен, па и той има едва 11 унуки. 15 да станат!

Абе, братя, не ви ли се блюва вече от тоя доклад за ДАНС? Мен ми се. Не може настоящият мандат да се занимава само с миналия. Трябва да се направят едно две неща и за бъдещето. Какво бихте си помислили ако шофера на рейса е забил нос в огледалото за обратно виждане? Че рано или късно ще катастрофира. Не ли?

За тия 4 месеца в НС се внесе един проект само – да се удължи срока за отстрел на глигани с две седмици. И то въпреки, че „Труд” написа, че според китайския хороскоп, премиерът е глиган. И журналистите като папагали - доклада, та доклада…
Не че не искам да видя Станишко в Пазарджишкия. Той ми е срещу дома, пък и директорът е от махалата, няма да ми счупи хатъра за едно свиждане. Ще му занеса марксистка литература, да си завърши брошурката. Щото в тоя й вид я нема фабулата. Аз временно я държа марксистката литература в Пз в мазето…

Знам какво ще ми кажете, ама знаете ли аз какво ще ви кажа?! "Мрачно. Студено. Потискащо направо. Цялата държава се юрнала след някакъв доклад за някакъв договор с някакви агенти на английската корона..."
Това съм го писал на 25 март 2002 г. Сега сме 2009 г. Седем години и два кабинета по-късно. Но по нищо не личи...
Ама не може само с простотии да се занимаваме! В смисъл не бива!

Премиерът забранил представителните разходи в МС. Който му се пие кафе, да се бръкне. „Моето разбиране е, че като идва гост - отиваш и плащаш едно кафе. Ако някой ми е много скъп и драг, го черпя. Ако не ми е - не го черпя.”
Вашето разбиране, господин премиер, да ме прощавате, ама е твърде селско с оглед на поста ви.
Представете си, че ви доде на гости друг премиер. И вие викате: „Миче (примерно), иди мойто момиче вземи две кафета и две минерални „Банкя”! И давате два лева на Мичето. Пък ако Мичето я няма, вие отивате: „Чакайте да ида да пусна по едно кафе.” Ако ви е драг госта, де. Иначе пускате една вода. А може и котлонче с джезве да си турите в кабинета… Я най-добре в поканата още да се упомене, че ако гостът възнамерява да пие кафе, да си носи. Та да стане хептен „габровско госте”, както пише Хаджийски.

Това вече не е популизъм, не е демагогия… Не съм единодушен какво е, но мисля, че е много опасно.
Иначе, дето премиерът е забранил цветята, не съм против. И доктора да питате, и попа, и даскала, от цветя хаир никой не е видял…

Президентът, въпреки протестите на демократите, е в Корея. Ще посети пещерата Соккурам, будисткия храм Пулгукса, музея Кьонгджу, ще му връчат титлата "доктор хонорис кауза" на университета "Ханкук”…
Айде тая година доктор хонорис кауза, пък догодина и пердута…

Вторник, 27 октомври
Вестниците съобщават, че тръгнала нова мода сред автоинструкторите - материалното стимулиране вече в дебитна карта. Да, има я тая мода, но тръгна през 2002 г. от депутатите. Защото се осъзна, че е унизително за достойнството на депутата да му се подават пари под масата. Над масата пък е опасно. По тая причина благодарните почнаха да дават на депутата карта. Така той яде, пие и пазарува без да оставя приходно-разходни следи.

Дет’ викаше проф. Василев, безкрайна е хайдушката евристика на българския политик!
Понеже на много места по родината се провежда изборна кампания, та да предупредя. Братя, предстоящите избори са месни, не местни. И след тях ще блажите толкова, колкото и преди тях, ако не и по-малко. В тая връзка във Видин един пич влязъл на сесията на общината и раздал на всички съветници малко пакетче с панделка. Вътре имало тениска с надпис: "Аз нямам нужда от секс, мен общината ме е.е всеки ден".

Я какво съвпадение! И мен! Пък аз се ласкаех, че едва ли не мен ме уважават ексклузивно… Ей, братя, ами то ние ако вземем да се съберем и си разкажем един на друг истината, може да се окаже, че общината всичките ни е.е, бе!
Пък в София кампанията "Направи си кмет” установила, че само 8% от столичани желаели кмет, който слуша попфолк. Глупости! Бойко като слушаше турбофолк, та сигурно не го избрахме, че и повторихме? И Ивана му пееше по десет пъти „Кой сега е номер едно?!” Макар че, като го питат журналистите каква музика обича, той каза: „Филмова музика”!
Един политик не бива да си позволява да лъже, дори и за дребни неща. Щото който лъже на дребно, ще почне и на едро.
В едно интервю за „Плейбой” (бр. 46, 2006 г.) Бойко казва между другото: В „Братя Карамазови” („тази моя любима книга”) е казано: "Неговата шуба ли бяха откраднали или той беше откраднал шуба?! Имаше нещо около този човек!"

Консултация с русисти установи, че това е известен руски виц, идиом, както щете: „Шут его знает. То ли он украл шубу, то ли у него украли шубу. Что-то у него там с шубой!» Но Достоевски, по някаква причина е пропуснал да го вкара в „Братя Карамазови.

Не знам кой е излъгал премиера. Затова към момента завеждам делото „срещу неизвестен извършител”. Ще работя по няколко хипотези. Първата е, че е жертва на ФСБ. Бойко казва, че е „човекът, които най-много се е срещал с руските служби на най-високо ниво.” И те са го заблудили. Сефте! Колкото и да е високо нивото, то не предполага боравене с Достоевски.
Другата е, че е Фандъкова. Тя си лягала с Достоевски. Сигурно. „Престъпление и наказание” например е точно книга да се приспиваш! Особено там, дето Разколников коли бабичките с балтията…

Добре де, излиза, че Бойко няма един човек край себе си, на който да се довери по литературните въпроси!
Ще използвам случая да предупредя моята колежка и шеф на кабинета на Бойко. Руми, по никакъв начин не споменавай Вебер, Макиавели, Кант и другите, дето проф. Фотев ни насилваше да ги четем. Макар че мисля, че за Кант вече някой се е изпуснал. Особено се пази да не споменеш „Законите на Хамурапи”. Защото там има работи, които звучат гаче са писани миналия четвъртък. „Ако човек извърши грабеж и бъде заловен, той трябва да бъде убит.” Да не почне премиерът да разнася из София и „Законите на Хамурапи” както разнасяше Закона за изтреблението на разбойниците на Стамболов…

И му обясни, ако прецениш че е удобно де, че трябва да продължи да си говори като прост човек, това най се харесва на хората. Изобщо нищо да не променя! Защото забелязвам, че напоследък се стреми да не си държи главата на ебем страна.
Що му е на Бойко да лъже, че е чел броточките Карамазови, ли? А Доган що говори на неговите като извънземен – „екзестенциален момент”, „социалният вектор”... За да цъка с език електоратът: „Бу адама чок челеби!” (този човек е много учен.) Хаджийски дава друго обяснение: „…По въпросите на изкуството… мълчанието е гражданска смърт. Пък и парвенюто обикновено не е човек, който се примирява да мине за неразбиращ и от по-тънките работи…”

Пък един ми вика: „Що очакваш Бойко да е чел Достоевски?” Не очаквам да го е чел. Очаквам само да не лъже, че го е чел. Познавам доста, дето са го чели. И много други, които не подозират, че съществува. И знам на кои животът дава голямата награда…

Вижте, бе, не съм некой прост човек, та да не знам, че и от много знание файда нема. „Целта на човека е знанието, но той не знае едно. Ще го спаси ли това знание, или ще го погуби. Той неизбежно ще загине, но няма да узнае какво го е погубило – дали знанието, което е овладял, или знанието, което му е липсвало…”(„Цялото кралско войнство”)
Разбирате ли? Знанието и незнанието са просто диагноза, нищо повече.
И какво, ако Бойко го погуби незнанието?! Станишев пък го погуби знанието. Неподходящото знание. Тъй че знанието не е нещо еднозначно.


Така изглежда Темида в новите тоги. Не виждам нищо лошо...


 Ако може външният ни министър да се носи като… като докторша, що пък обикновените съдийки да не изглеждат малко по-секси.
Снимки: Крадени

Сряда, 28 октомври
Обади ми се едно приятелче от МФ. Вика тука работата не отива на добре. Верно правели къщичка за котката на съпругата на Дянков. Паралелно с бюджета. Самата съпруга щяла да си има кабинет в МФ. Щото и Мишел Обама си имала в Белия дом. Наблюдавам и други тревожните идеации…
Пак за малките лъжи, които неизменно порастват. „Стандарт” пише, че премиерът Борисов нямал заеми. А Цецко взел кредит от 59 хил. евро или 115 394 лв. за 30 год., за да си купи апартамент.

Бойко и Цецко обещаха, че ще си ипотекират жилищата и ще теглят кредит за изборите. Или бъркам? Сега излиза, че Бойко изобщо не е теглил, а Цецко теглил, ама си купил апартамент. А някои викат, че повече от един бил купил.
Пък може да е теглил кредит, да е врътнал парата в кампанията и с печалбата си е купил апартамент. Не вярвам толкова грубо да ни лъжат!

Казах ли ви, че Янето няма да се въздържи да бвг на Б. Имал бил сведения за корупция в кабинета. Естествено, Бойко му стана неприятно. Вика, че ще предизвика предсрочни избори и ще им гледа сеира на всички, дето само му създавали „допълнително напрежение". Господин премиер, ами тя опозицията е за това, да създава напрежение. Един много по-умен от нас двамата заедно човек, е казал… Казвам от нас двамата, щото ние с вас по сами не сме някоя интелектуална сила, особено вие… Та този човек е казал, че по определение „Опозицията е политическа партия, която следи правителството да не сбърка нещо, докато спъва действията му.”

Бойко си мисли, че само от него зависят предсрочните избори. А то не е така. В момента никой няма файда от избори. Дори и Сидеров. Най-малко той. „Атака” вече се е сурнала по нанадолнището, па и оня подлец Антон Сираков им отмъква областните организации. Нито Янетата. Луди-луди, но не чак до там, че да не усещат, че клизматично добитите 4.18% няма да се повторят. Костов от 41-то НС отива направо в историята, Мартин вече е там, но още не му казват… Не, господин премиер, няма сила, която да ви свали преди да се… Дали да го кажем? Не, няма смисъл. До тук се въздържахме от простотия, не бива накрая с едно насиране да развалим впечатлението.

Четвъртък, 29 октомври
Премиерът вика: „Аз тайно съм се надявал, че не може до такава степен да превърнат службите в пачавра.”
Не че не може, не бива! Ама това си има и добра страна - пачавра леке не хваща. Вече каквото и да им се случи на службите, няма да личи. И хомосексуален скандал да лъсне в ДАНС, и педофилски… Това го казвам само условно, да не помислите, че нещо съм чул. То аз, че чух – чух.

Прескачам сюжета „Котараците”. Не виждам потенциал за развитие в него. Напънал се Станишко и родил мишка. И да има нещо „с шубата” при тия Котараци, то е нещо пернишко, а за Перник и изобщо Граово отговаря Гоце Маца…
Вчера Болен Лидеров вика: „Има един човек, който се е заел истински – аз съм убеден в това – да движи напред държавата. Трябва по всякакъв начин да помагаме за това.”
Точно както пожела оня ден Бойко някой да каже. Чест му прави на Сидеров! Да каже такива думи, при условие, че беше казал едни други думи…

Но и ГЕРБ оценяват подкрепата. Въпреки че лятото се направи ремонт на НС, тия дни се ремонтирали основно стаите на „Атака”. Не че е нещо Бог знае какво, но при тези икономии, дето Цецка е наложила, си е силен жест. Купили им бели кожени гарнитури, столове фешън дизайн, огромна плазма, бял мокет. Те мокета, естествено, го засрали на втория ден. Бялото не за навсякъде. Имахме една колежка, която ходеше само с черни сутиени. Щото, вика, пипат, цапат...
Н. Св. патриарх Максим навършва 95. Господ здраве да му дава. Аз туй, попското дълголетие, го давам като много силно доказателство, че трудът е вреден.

Папа Бенедикт няколко пъти вече на литургии възхвалява ценността на почивката и казва, че „свободното време в модерния забързан свят е нещо добро за хората”. А православната църква крие от нас, че Господ не е против да почиваме и малко повече.

Те и други работи крият. Още папа Йоан Павел ІІ призна, че сексът за удоволствие е богоугоден. Даже издаде наръчник „Грях е да не го правиш”. В него има и пози, различни от мисионерската. Е, „Артино” (бригадирска количка) чак няма, но задна… да го кажем по културно… фронда е допустима. А нашата църква ни оставя да правим секс със свито сърце.
Пък шведската лутеранска църква оня ден разреши на хомосексуалистите да сключват църковен брак. Естествено беше точно лутеранската църква първа да се престраши. Докато Тома Аквински, Августин Блажени, Тертулиан, Климент Александрийски и др. налагат виждането, че сексът е грях и е допустим само с размножителна цел, т.е. без ентусиазъм, през Реформацията Мартин Лутер учи, че е нормално да се прави секс по 8 пъти седмично! Което едва ли е възможно без ентусиазъм. Лутер вероятно е бил повлиян от възгледите на Еригена (ІX в.), който твърдял, че членът на Адам се вдига горе-долу така, както се вдига ръка или крак – тоест, когато и както пожелаел Адам. Кам да беше така! Всъщност, то беше…

Петък, 30 октомври

„Стандарт” се фукат, че пускат „100 крилати фрази на Борисов.” Интересно дали ще пуснат това за шубата. Не вярвам. Бас слагам, че и определението за електрически ток няма да включат. А то е не крилато, ами направо реактивно. Като го питаха от къде знае за далаверите в „Мариците”, Бойко каза: „Имаме наши експерти, които познават този бизнес, защото той е много специфичен, а и, както е определението във физиката – насочен от движение на електрични товари, това е електричният ток, той минава и не се усеща.”

Мисля, че няма да включат и една ранна саморефлексия на премиера, която граничи с ясновидство: „Когато всичко зависи само от личното желание, а не от системата, се получава смешната история такива като мен да ги обявяват за герои, за борци на справедливост, за Индже войвода. Може ли такива смехотворни неща за 21 век?” (10.01.2003, "Труд")
И други мисли на премиера имат пророчески характер. „Държавата в момента е на ръба. Или ще тръгне напред, или ще се върне обратно. (06.03.2002, "Стандарт")
Оттогава два пъти вече тръгва напред…

Кажете не е ли реактивно следното: „Непрекъснато говорим на полицаите да бъдат вежливи, любезни, внимателни. Да помагат на възрастни дами и на деца. И наистина повечето го правят. Но тежкото ежедневие им се отразява зле. …Дъжд, сняг, жега - те са на улицата и стоят по 5 часа. После ги пращаме на друго събитие. И накрая някой го среща и го пита колко е часът и полицаят му удря един шамар. (22.12.2004, "Стандарт")

И една последна: „При този парламент и при това правителство, дори да стана президент, ще съм в хватка, в която нищо няма да мога да направя. Защо тогава да жертвам основната си фигура - тоест аз, за нещо, което няма да промени живота на хората. ("Стандарт" от 02.09.2006)

Не мога да изцитирам всичко. Няма да е пресилено, ако кажа, че в творчеството на Борисов има повече мисли отколкото в това на Достоевски. Поне с една повече – за шубата. И понеже говорим за милиционери. Четирима в Търговище взели асансьора и изчезнали в неизвестна посока. После се оказало, че въжето се скъсало и ги намерили в мазата. Сега разследващите се опитват да установят, дали съоръжението е било за три лица, а те са се качили четири, или то си е било за четири лица, но сред тях е имало двуличник.
Когато става дума за полицаи, нищо не звучи невероятно. Обаче си спомням случай от преди няколко години, когато на един семинар във В. Търново 13 даскали се качиха в асансьор за четирима и той естествено се срути. Добре, че оцеляха. Па де да знам дали е добре…

Дянков връчи бюджета на Цецка с думите: "Щастлив съм да продам проектобюджета за 2010 г. …" Колегите наричат това „неволна езикова грешка”. Да, бе! Толкова е неволна, колкото когато г-жа Касабова рече на царя Секскобургготски! Човек като си мисли само за едно нещо…
Ало, пенсиите, стига сте ми задавали глупави въпроси! Обажда се един байчо от София. Пита: „Докторе, мен има ли ме в новия бюджет?” Викам му: ”Има те, не може да те няма”. „А къде точно бе, докторе?” Викам: „На колко си?” Вика: „На 75 ненавършени”. „Ами тогава си в разходната част...”Ами така де, какво да му кажа?
Едно време във Византийската империя финансовите министри (протовестиарии) са ги избирали сред евнусите. Смятало се, че, понеже евнухът няма жена, деца, любовница, та няма за кого да краде. От Византия протовестиариите минали и в българското царство, но българите забравили, че трябва да им резнат… таковата и иначе добрата идея не проработила на наша почва. Ние колко идеи претаковахме…

Според Алфа Рисърч хората били против да се вдига акциза на цигарите и алкохола. Против са, ама наум. Управляващите да не четат мисли бе, граждани?! Те ако четяха мисли, специално моите ако можеха да прочетат... Щеше да ги сърби… Те всъщност нищо не четат де, ама това е друго. Откъде да знаят, че сте против? Бийте им една телеграма поне! Или нещо друго им бийте…

Човек, като не е съгласен, протестира. Ето оня ден съдиите се разбунтуваха срещу новите тоги. Били от грозен и груб китайски плат и се мачкали. Пък съдийките се оплакват, че прозирали. Което е наистина кофти. Представяте ли си съдийката с прозрачна тога и отдолу по прашки?! Точно заради този дрес код медицинските сестри са най-често насилвани. И като тръгнат съдийките по прашки какво ще остане от Съдебната институция? Махнете съд и ще видите.
Любимият на „Стандарт” ясновидец Божидар Караджов вика, че мъжете изневерявали повече, но последните 3 г. процентът на неверните жени се е качил с 25% и те настигали мъжете. Качил се е дръжки. Спаднал е бе, шарлатан! Баба Ванга казваше: „От 1943 г. гледам, мъж курварин не съм видяла, а всяка втора жена е уруспия.”

Не е ли така? Една жена, ако не иска, се води изнасилване, бе! И ако не й се плати пак е изнасилване!
Тоя направил разбор и по професии. Първи уруспии били докторшите. И набляга специално на джипитата, което ме вбеси: „Алчността на джипитата пък им докара много на брой пациенти, повече, отколкото им позволяват физическите сили.”
Това е пълно непознаване на този бизнес. От доктора на Нушич съм запомнил: „Моят принцип е: по-малка печалба, но колкото може по-голям оборот. Лекарят, който е лекувал вашия покоен приятел, е спечелил от неговата смърт пет хиляди динара, а за същото време аз ще спечеля от десет покойника пак същата сума!”
Както викаше Клинтън, „оборота, глупако!”

А моряшките съпруги хич не изневерявали. Верно? Учуден оставам. Имаше един случай през 1986 г. във Варна. Един кораб се върна внезапно. 62 развода от 68 възможни. Една булка била в родилното, една у мамини си, една била партиен секретар и другите 3 нямали уважителна причина да са сами в къщи, но имали късмет.
В Сомалия един, не знам как да го нарека – човек, мъж, мумия? – на 112 г. се оженил за 17-годишна. Прав е Селин, „във вагината има открития за всяка възраст”. Пък един друг казваше, че човек не е импотентен, доде не си глътне езика и не му отреже бандзиг пръстите… И той е прав. И изобщо всички, които са писали за смешните движения, са прави…
Още две думи за смешните движения. Станишев напъди двата Румена от ВС на БСП.
Айде стига толкова. Да не преуморявам повече основната си фигура – тоест аз…

P.S. Братя, имам една молба. Зам.-министърът на транспорта Камен Кичев рекъл, че нафтата от локомотивите на БДЖ се продавала в интернет и блогъри я предлагали на търг. Проверих в блога на Инджев и Бедров, не предлагат. Та, ако некой знае нещо, много моля да ме информира. Мен ми стига две цистерни да разтикам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 21113 |25.10.2009 Четвърти километър . 13| 18602 |18.10.2009 Четвърти километър . 26| 50558 |11.10.2009 Четвърти километър . 32| 38089 |04.10.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads