Реклама / Ads
0| 14335 |17.06.2022 ГЛАСЪТ

Mafia state: Ченгеджийницата хапе най-много, когато умира

.
Думата „мафия“ бе най-често употребяваната в четвъртък в парламента. Поводът: исканата оставка на председателя на НС Никола Минчев. Прекрасни отзиви за него, но новото болшинство – ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ – било длъжно да се заяви като такова. Как? Като „вземе главата“ на Минчев ритуално. Ние вече командваме парада!
 

Много депутати излизаха на трибуната, много глупости се чуха.

И все едно и също: мафия сте; не сме мафия, вие сте мафия; ние ли, не вие сте мафия, мафиоти такива. В този стил. А уж смешниците били развълнувани заради темата „Македония“. 

 

И човек се замисля: Какво е това мафия и защо толкова се замерят с нея?

Всеки българин има своя дефиниция за мафия и всеки познава поне няколко мафиота. Най-голямата мафия в България е политическата. Подмафии действат в обществените поръчки, строителството, здравеопазването, санирането, службите, прокуратурата и пр. Всички те източват държавата.

Съдията Фалконе пръв нарече симбиозата между власт и организирана престъпност „мафиотизирана държава“. И се бореше срещу този тумор, докато го взривиха.

 

В Италия все пак държавата водеше и води борба с мафията и корумпираните държавни служители. Стотици мафиоти, министри, депутати, кметове и висши чиновници, полицаи и дори магистрати са в затворите.

 

Тук бе спуснат постсъветският мафиотски модел, който създава мафиотизирана политическа система. Пик на мафиотизирането на държавата бе по време на трите кабинета „Борисов“. Конструирана бе корумпирана, автократична клептокрация. Досущ като при Путин, но в по-малък мащаб. Но пък България е член на НАТО и ЕС, което и постижение, ще признаете. Както пише Люк Хардинг в своята книга „Mafia State“: „Путин създаде държава, населена с бивши служители на КГБ и ФСБ, олигарси и организирана престъпност, свързани помежду си. Самият той е начело на това и трупа милиони.“

Няма разлики в модела.

 

Досадно е да слушаме непрекъснато „мафия“, но много по-гадно, тежко и убийствено е, че живеем в мафиотска държава толкова години. И Карадайъ е наясно с това, ето защо всеки път отклонява темата с патетика за „език на омразата“ и „заплахи за етническия модел“.  Наясно са и политиците от ГЕРБ, които знат пътя към чекмеджето, за откраднатите милиарди и опростачването на публичното пространство от техния лидер. Известни са им и връзките с подземния свят, както и да са облечени представителите му.

 

ДС, прокуратура а ла Вишински, корумпиран политически елит, организирана престъпност, силови бизнес-формирования – всичко това е налично. Мафията е тук. И крещи: Вие сте мафията! Ние сме почтени, морални политици, които работят за благото на народа!

 

Желязната завеса най-сетне започва да се вдига и за нас. Намериха се хора, които се опълчиха на Кремъл и той натисна копчето на мафиотите у нас.  

Дали ще успеят да завладеят отново държавата, зависи и от нас. Всеки път, когато Йордан Цонев, Тома Биков или Десислава Атанасова ви говорят за това, как искат честно управление за страната, знайте, че става дума за мафията. Когато пак те и такива като тях ви говорят за морал, да знаете, че става дума за мафията. Когато ви говорят, че други са корумпирани, значи са потънали до гуша в корупция.

 

Много ще е трудно да спасим страната си, защото не остана много за спасяване. Трудно ще запазим и доброто име на Блгария, защото и от него не останаха парчета. Но сме длъжни да го направим. Мълчанието и бездействие са позор.  

 

Mafia state. Мафиотска държава… Но краят наближава.
Когато умира ченгеджийницата хапе най-смъртоносно.


Не сте политици – гангстери сте.

 

Емил Азар
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7546 |15.06.2022 До гуша ми дойде! Или ”Сонет 66” на Шекспир 4 века по-късно... . 0| 17865 |13.06.2022 Бийте се, не се обяснявайте, иначе Путин и Чекмеджан ще ви размажат . 0| 11963 |11.06.2022 Русия при Путин I и Петър I: И тогава и днес милиони руснаци нямат тоалетни и канализация . 0| 14630 |10.06.2022 С кални намерения не можете да направите нищо чисто, пичове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads