Реклама / Ads
20| 41058 |31.05.2018 ГЛАСЪТ

Путин се държа с Борисов като стара пушка с новобранец, Лукойл го унизи

.
Тази снимка не се нуждае от текст...
След фиаското с репортажите на Мадам В. от посещението на Борисов във Ватикана, журналистическата фен агитка явно е била орязана за Москва. Нямаше ги куклите с черните забрадки от Рим, да блеснат като матрьошки край Москва река.
 

Образът на папа Франциск избледня, за да отстъпи място на Путин. Колкото и да орязваха кадри от репортажите в Кремъл, телевизиите не успяха да скрият, че Путин се държа с нашия премиер като стар войник с новобранец. Ако някога Борисов напише мемоари и е откровен в тях, ще признае колко пот е пролял на килимчето в Кремъл.  

В Москва видяхме наведен, мазен, уплашен и накриво усмихнат български държавник. Не знам, как Георги Димитров е влизал при Сталин, но на Борисов му бяха омекнали колената. Нямаше и следа от гиздосания петел, стъпващ наперено край германската кокошчица Меркел. Нямаше я и Мечката, която души в прегръдките си и лепи мокри целувки на Юнкер и европейските лидери. Бойко си прави гаргара със западняците, защото са доверчиви и не познават манталитета на израстналия под крилото на БКП, мутрите и властта кадър. Не, че им е непознато лицемерието, но вярват, че до върха на държавната йерархия се стига, освен с протекции отвън и с труд, образование, упоритост, отдаденост. Милите.

 

Баданарките закъсаха

 

Палячовските номера обаче не минават в Кремъл. Те там са измислени. Банкянските чалъми и „университетите“ на Бай Тошо и царя, не могат да заблудят човек като Путин. Все пак става дума за КГБ...

 

Разбира се, дежурните коментатори, извадиха баданарките, за да придадат блясък на скръбните цветове от посещението. Трябваше доста да се постараят и да докарват вода от кладенци зад девет дерета, за да докажат колко успешно е било пътуването до Москва.  

 

Георги Харизанов, шеф на ТВ „Европа“, направи интересен опит по Нова телевизия да смекчи потокът от благодарности и извинения, изречени от Борисов в Москва: „Няма за какво да се извиняваме на Русия. Тя има много за какво да ни се извинява. "Южен поток” беше спрян, но това се случи, защото нарушава либерализационния пакет и беше натоварен с тежки корупционни процедури тук“.

 

„По-големият (брат, според Борисов), прощавайки ни осъди за „Белене“. По-големият се опита да ни пробута паметници на съветски войници. България е окупирана от Съветския съюз на Сталин. Претенциите на по-големия са важни, но са важни, за да се изрази политическа воля. Борисов бе там като европейски лидер“.

 

Много му се иска на Харизанов да е било така. Но не беше. Харизанов и други като него май са гледали Khmer TV – Камбоджа или Somali Television Network, а не новинарските емисии на руски и български тв канали. Иначе – въпреки майсторството на монтажистите, - щяха да са видели нещо съвсем друго.

 

Борисов – молещият

 

Ето какво каза българският премиер: „Благодарен съм за това, което президентът Путин е правил, защото винаги аз съм бил виновен и аз съм бил този, който е създавал напрежение – имали сме много телефонни разговори. И в най-трудни времена, когато съм казвал, че искам да говоря, винаги ми е давал отговор. И винаги е казвал: „Не съм аз виновен, ти си виновен“. Това е истината, която в нашите разговори винаги е била“.

„Ние сме най-дисциплинираната държава в ЕС и НАТО и ни заобиколиха всички газопроводи. За да сме принципни, отказахме всичко. Тогава бяха най-тежките ни отношения с Русия, но благодаря на Путин, че не ми държи карез. По-големият прощава“. И още: „Много съм благодарен, че не ни се сърдят по този повод. Старшият брат винаги прощава“.

 

Руската агенция ТАСС цитира Борисов от срещата му с руския премиер Дмитрий Медведев: „Благодарим за хубавото време. Благодарим на екипа ви, на министрите, на г-н Алекперов за възможността да се срещнем с вас“.

Според ТАСС именно Вадим Алекперов е уредил срещата, за която не било сигурно, че ще се състои до последния момент.

Алекперов е президентът на Лукойл.

 

Спомнете си хвалбите на Борисов как звънял по всяко време на турския президент Ердоган, на германския канцлер Меркел, на председателя на ЕК Юнкер, на „приятеля“ Орбан, как тупаше по рамото президента Макрон, говорил по телефона с президента Тръмп, папи го галели по главата… И този световен колос не можал да си уреди среща с Медведев?! Този факт, освен, че показва пренебрежението на Москва към Борисов и България, но поражда съмнения за ролята на Лукойл в отношенията София - Москва. И за управлението в България също. Може би тук някъде се крие и отговорът на загадката, защо от години Лукойл – България няма отчетен един лев печалба у нас. Алекперов е бизнесмен от „висшата лига“. Притежава 14,5 млрд долара. Но когато един премиер му благодари публично, че му е уредил среща, това унижава не само него, но и всички българи. Комплексите на Борисов не ни интересуват, но се опитваме да запазим достойнство като нация. Думите на Борисов не са комплимент и за Алекперов, ако разумът все още има някакво значение…

 

Къде е заровено кучето…

 

Кратък, но изчерпателен отговор, за хладината на Путин към Борисов дават руските анализатори Людмила Подобедова, Александър Атасунцев и Ксения Безвиконная. Те са изчислили, че Русия е загубила от „Южен поток“ 800 млн евро.

 

Според зам.-директора на Фонда за енергийна безопасност на Русия Алексей Гривач, много е съмнително България да стане газов хъб при отсъствието на развита транспортна инфраструктура и мощности за съхраняване на газ.

 

След отказа на Русия да транспортира газ през Украйна, България повече няма да има транзитна роля за доставки в Турция, Гърция и Македония.

 

Максим Саморуков, експерт в Московския център „Карнеги“ смята, че: „Конкретни договорености не бива да се очакват. Именно Борисов преди няколко години отказа проекта АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. Затова не трябва особено да му се вярва“.

 

Чухте ли? Не трябва особено да му се вярва. Мисля, че „особено“ е излишна…

 

Освен това нямаше вечеря с водка и чер хайвер, нямаше изпращане, казачок и други протоколни екстри. На Борисов не му остава друго, освен да се хвърли в прегръдките на Тръмп. Но ще изгуби пък Юнкер и фрау Меркел... задават се главоболия. Външният миистър Екатерина Захариева ще трябва да даде всичко от себе си, за да го утеши след неприятните преживявания.

 

Борис Петков

 

П.П. По повод трескавото прелитане на Борисов до Москва и обратно, в мрежата се появиха и два вица – стар и нов.

Българин и руснак откраднали щафета салам.

-         Ще делим по братски, - казал руснакът.

-         Нека този път да е по равно, - помолил българинът.

 

Вицът е от 70-те години. Следващият показва какво се е променило.

Борисов към Путин:

-         Хей, начальник, газ даешь?

-         А кто там у вас трубу строит будет? Опять тот Делян, что ли? Да надоели вы мне

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 77909 |21.04.2018 Да, България е най-мутренската и свинска държава! . 25| 22002 |14.03.2018 New Борисов: Крокодилски сълзи за евреите, лъжи за ЧЕЗ и плажове за свои . 9| 20742 |12.01.2018 Вълшебният стрелец Борисов; „разтворете бузите“ и зайчето Жан-Клод . 38| 93230 |09.01.2018 ГЕРБ източвала държавата чрез Петър Христов. Осемте заговора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads