Реклама / Ads
4| 10918 |21.11.2019 ГЛАСЪТ

Ще купят ли/продадат Цацаров за 8 лева?

.
Сотир Цацаров и Иван Гешев
Управляващите ни са като бял ден ясни. Думите в българския език не достигат, за да опишат наглостта, безочието, цинизма и покварата, в която блаженно се къпят. И отдавна им е все тая в какви грехове ще ги уличим. Скандалните разкрития за властта не само я бетонират, но я правят още по-мощна.
 

Обезкуражително е, че изборът на Иван Гешев за главен прокурор и  номинацията на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, потвърдиха усещането, че у нас опозиция няма. Тя не само от години  играе по свирката на статуквото, но и  най-нагло си сключва сделки пред очите на всички. 

 

Ако не сте се светнали, следващата също  е на път да стане. За нея трябва само малко време.  Достатъчно е да проследим няколко паралелни сюжета в парламента. Преди ден сякаш през иглено ухо мина предложението на БСП,  преди второто четене на държавния бюджет за 2020 г. партийната субсидия да стане 8 лева. Не се чу много за тази работа, нито пък имаше умопомрачителни дебати. Социалистите отдавна надигат вой, че единият лев не ги устройва, защото  с него са обречени на гибел.






В същото време  повечето членове на БСП останаха апатични към предложението на управляващите Цацаров да поеме контрола върху  антикорупционното звено. Драгомир Стойнев пък даже видимо  направи рязък завой към политико-олигархичния модел „КОЙ“ , след като ударно се изока от ефира на БТВ, че „ Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ. Той е доказал, че може да бъде независим от управляващите“.  Странно е, че социалистическата партия не направи и грам усилие да предложи свой кандидат за поста. Логично  бе да се случи, особено след гръмките изяви на Корнелия Нинова, която разкритикува процедурата за избор на главен прокурор, с мотива, че  била само с  един кандидат.

 

„Състезание с един кандидат не е състезание. Единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание е премиерът Борисов - по закон предложенията се правят или от прокурорите, или от правителството. Надявахме се Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост – за нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат.“, каза лидерът на БСП малко след като президентът Румен Радев върна избора.

 

След необяснимото мълчание на БСП около номинациите за шеф на КПКОНПИ,  като нищо думите й могат лесно да се перифразират. Само трябва „Борисов“, да заменим с „Нинова“. Опитайте и ще ви се получи. Вярно е, че в процедурата за избор на председател на КПКОНПИ има и още един кандидат на „Воля“, когото още от сега всички определят като „сламен“, и „стойкаджия“, най-вече защото е никому непознат.

 

Човекът сигурно си има своите достойнства, но е безспорно, че срещу Цацаров трябва се изправи много ярка и силно разпознаваема фигура.   „Силната“ опозиция, обаче  не само се  отказа да има свой претендент. Тя абдикира от възможността за лидер на  тази ключова институция да бъде поставен човек, който да играе своеобразна роля на „коректив“ срещу  безконтролната власт на главния прокурор.






Преди ден, БСП ясно си казаха  от трибуната къде точно  ги стяга чепика.  Кръгове около тях признават, че те няма да мирясат, докато субсидията не стане 8 лева.  Пък и финансовият министър Владислав Горанов даман ги подкокороса, като им рекна  миналата седмица, че не са си върнали субсидията. Явно наля бая масло в огъня, след като червените под команда се снишиха около издигането на номинациите за председател на КПКОНПИ. Ако Драгомир Стойнев наистина  е заслепен от предложението на Цацаров, то е логично да попитаме какво направи той в качеството си на главен прокурор за аферите, които БСП огласи с гръм и трясък-  „Ало, Банов“, „строителството на магистралите“, „Хасковския дрийм тийм“. Засега нищо! Експерти приписаха на Стойнев близки отношения с депутата от ДПС Делян Пеевски. Дали пък той не е причина за екстаза му по Цацаров, кой знае!  

 

Преди година представляващият комисията за борба с корупцията в парламента-депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски сигнализира КПКОНПИ за начина, по който Георги Гергов от БСП е сложил ръка върху  Пловдивския панаир. От тогава досега ведомството мълчи по тази тема. Истински тест за безпристрастност ще е да разберем дали същият казус ще бъде даден в ръцете на най-вероятния шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров и какво изобщо ще излезе от това. Засега няма да прогнозираме, за да не ни обвинят в черногледство. Пък и чудеса казват, ставали още някъде. Все пак Цацаров и Гергов си знаят спатиите. "Майни" са , пък и нали си устройваха тайна сгледа "на две очи"  в ЦУМ.

 

Депутатите от всички разцветки не смеят да мъцнат срещу скандалните избори на Гешев и Цацаров. Само и само да се спасят. И те са хора, и те душа носят.  Наясно са, че и да не си направил нищо, могат да те унищожат. С една реплика, с един замах. Стотици хора бяха „погребани живи“ след зрелищни акции, показни процеси, нагласени свидетели, дела, запори, медийни атаки  и т. н.  Казват, че така се убива модерно-без следи и доказателства. И без да си цапаш ръцете в кръв.  Ето затова съвсем скоро ще видите как  за Сотир Цацаров ще гласуват хора с гузна и нечиста съвест. Хора, удавени от страх.

 

 Сделка и този път май ще има - Цацаров за 8 лева! Но тя пак не e за благото на  народа.

 

Невена Миткова, Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 12241 |20.11.2019 Чакахме Батман и Супермен - получихме Гешев, Цацаров и Пеевски . 22| 14788 |23.07.2019 Първа заповед на задкулисието: Гешев върза Борисов и Цацаров за Пеевски . 19| 101622 |07.02.2019 Разкрита е супертайната за посещението на Цацаров и Маринов в Дубай . 12| 12631 |05.02.2019 Цацаров и Маринов по пътя на пеевските цигари или на папа Франциск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads