Реклама / Ads
0| 7640 |01.08.2022 ГЛАСЪТ

Урок за политици: Първо е ”ура”, после ”бум” и накрая - ”Чао”

.
От възторга до... сбогом...
За диктаторите и Иран: От 18 до 20 декември 1989 г. Чаушеску е на историческо посещение в Иран. В Техеран страните се споразумяват за военно и политическо сътрудничество. Връща се в Букурещ на 22 декември. През това време цяла Румъния е обхваната от протести срещу комунистическия режим. На 22 декември той и съпругата му Елена са арестувани, а на 25 им е прочетена смъртна присъда и са разстреляни.
 

Седмица преди това рейтингът му е показвал 99% обществено доверие...

 

Доверието в президента Путин през февруари е било 78,4%. През март вече е 79,2 на сто. 81% му вярват през април, а през май – 82,2 на сто от руснаците. През юни популярността му расте, а в средата на юли вече е 84,3%. Вълнуващо увеличение. Вероятно след срещата в Иран с колегата му Ибрахим Раиси и с турския президент Реджеп Ердоган общественото доверие чувствително се е увеличило, защото той се разбрал с тях за взаимопомощ в различни области.

 

Отнася ли се всичко това и за българските политици? И още как.

 

***

Диктатурата е автократична форма на управление, при която властта е концентрирана в една личност – диктатор - или ограничена група от хора (партия, хунта, кръгове по интереси). За разлика от абсолютната монархия диктатурата не легитимира съществуването си чрез историческа традиция, а най-често с „нуждата“ от преодоляване на някаква извънредна заплаха или спасяване от политическа, икономическа и пр. кризи.

 

***

Депутатът Вадим Коровин получава 10 дни арест за публикуване на статия от 2 май 1945 г. в „Ню Йорк Таймс“, че Хитлер е мъртъв. Какво би било наказанието за дискредитиране на фюрера, който е жив, спотаил се е в бункер в Ново-Огарьово и нарежда оттам да се бомбардира Украйна, докато Ева Браун почива с децата си в Швейцария?

 

***

Руският бизнес умира със скорост от хиляда компании на ден. Повече от 110 000 компании са фалирали или са прекратили дейността си от началото на войната. Точно като в онзи стар виц: „На среща в ЦРУ ръководството обсъждали как да навредят на Русия колкото е възможно повече. Надделяло мнението: „Да не пречи на Путин“.

 

Тези бяха по Михаил Ходорковски, бивш приближен олигарх на Путин, след това осъден и излежал десетина години в руски затвори, сега живее в чужбина.

 

***

Альона Попова, известна руска природозащитничка и борец да граждански права, споделя:  Имаме неизбродими гори, но и дефицит на хартия. Имаме огромни запаси от газ, но по-голямата част от Русия не е газифицирана. Имаме и стотици, хиляди талантливи програмисти, но в света няма нито един руски ИТ продукт. Една богата обещаваща страна, благодарение на Кремъл, се превърна в деградирала, неспособна диктатура

 

***

Отново Альона Попова: Излишните печалби от продажбата на петрол и газ могат да бъдат изразходвани за подобряване на живота в Русия. Но Кремъл не би могъл да се справи с подобна задача. Затова реши да насочи всички средства към влошаването на живота в съседните страни до изравняването им с руското ниво. Подобна задача е по-реалистична за Кремъл.

 

***

Само за няколко месеца Кремъл успя да направи това, което нито една чужда професионална диверсионна група не би могла да направи за 10 години: НАТО се разшири, руската икономика беше подкопана, златните и валутните резерви бяха загубени, армията беше дискредитирана, страната беше превърната в световен бедняк.

 

***

При наличието на огромните запаси от нефт, газ, диаманти, злато, платина, алуминий, никел, титан и пр., властта в Кремъл успя да постигне невиждан стандарт на живот за руските граждани – 90-то място в света.

 

***

През февруари Кремъл щеше да превземе Украйна за 3 дни, да накаже НАТО, да накара целия Запад да трепери от страх. След 5 месеца руските власти се страхуват, че Украйна ще премине в настъпление и войната ще се разпространи на територията на Русия.

 

Подборка: Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 40091 |20.01.2022 Андре Токев даде урок по достойнство на ексминистър Горанов и прокуратурата . 32| 8135 |10.01.2022 От първо лице: Заплахите срещу журналисти са реални и се изпълняват . 21| 16445 |10.06.2021 Ами ако теманетата на Карадайъ в Турция са съгласувани с Борисов, Пеевски, Доган и Гешев? Първо Кърджали... . 37| 34187 |29.11.2020 Урокът на д-р Велизарова: Скъпи сънародници, няма нищо страшно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads