Реклама / Ads
16| 11391 |19.01.2015 ГЛАСЪТ

Защо "случаят КТБ" няма шанс да приключи в България

.
Под вербалния, а и не само, натиск от изпълнителната власт и политическата олигархия, съдебната власт абдикира от функцията си да раздава право
 
Повече от ясно е вече, че "случаят КТБ" няма шанс да приключи в България. Не че това е изненада. По-скоро е жалко. Забележителното е как една след друга всички институции в държавата абдикират от вменените им задължения и чисто формално и фасадно оставят случая да мине покрай тях напът към крайната цел - обявяване на КТБ в несъстиятелност и разпродажба на активите и на тъмно и на понижена цена. Ще попитате защо на тъмно и подценено. Ами защото предвид хода на казуса няма кой да ме убеди в противното.

Ново 5

Тъй като за функциите на БНБ, КФН, прокуратура и следствие съм писал достатъчно, ще ги пропусна днес. Действието или по-скоро бездействието на съда обаче, признавам си, ме изненада. Изненада ме не с решението на ВАС да спре делото по обжалването на отнемането лиценза на КТБ. Изненада ме с брутално безпринципните си и правно абсурдни мотиви. Мотивът, че не може да обжалваш отнемането на твоя собственост е наистина правен абсурд. Всъщност абсурността е най-добре обяснена в позицията на единия съдия - Соня Янкулова, която е и подписала определението с осбено мнение.

Страшното обаче е другаде. То се крие в това, че решението на тричленката на ВАС дойде след безпрецедентен и безпринципен натиск от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов и финансовия министър, близкият до ДПС депутата Делян Пеевски Владислав Горанов.

Страшното е, че решението на ВАС дойде в закрито заседание. И това в момент, когато формално се говори за по-голяма откритост на съдебната система.

И при положение, че първото заседание по делото, което беше открито, предизвика небивал обществен интерес. И не само. На първото заседание съдебният състав прие голяма част от исканията и мотивите на защита на акционерите.

Решението на ВАС сега е повече от странно, защото на първото заседание беше определена дата за следващо такова на 9 февруари.

Какво се промени

Промени се средата. Съдиите бяха безконтролно атакувани от тандема Борисов и Горанов. За Горанов е ясно защо - неговата близост с Пеевски, който е пряко заинтерсован от бързото затваряне на "случая КТБ", най-вероятно му е достатъчна "мотивация".

Агресивното присеъдиняване на Борисов в хора на погребалните агенти на КТБ е леко изненадващ. И говори за едно. Борисов е смъртно изплашен от сянката на ДПС. Борисов всячески се опитва да се дистанцира пред обществото от обвързването си с ДПС, но действията му говорят във всяка стъпка за обратното. А когато управляващи и формална опозиция действат в съешени, е повече от ясно, че сме свидетели на заграбване на властовите функции във всички власти от политическата олигархия.
А случаят КТБ далече не е обикновен криминален, финансов, съдебен или политически случай. Той е тест и лакмус за това има ли някаква надежда за правова държавност. И за осветление на съдебната система.  Понеже резултатите от този тест са категорично отрицателни, не вярвам и случаят да завърши в България.

Ден след като ВАС абсурдно отреди, че акционерите в КТБ нъмат правен интерес да оспорват отнемането на лиценса на банката, премиерът Борисов отсече че държавата можела да си върне 1 млрд. лв. от КТБ. Да си призная честно не разбирам какво точно иска да каже Борисов. А това ми се случва все по-често. Не разбирам защото:

1. Силно се надявам държавата да си върне 2 млрд. лв. Толкова поне бяха отпуснати назаем (подчертавам го) на Фонда за гарантиране на влоговете. Т.е. аз лично като данъкоплатец и пряко финансирал тази сделка не мисля да оставям 1 млрд. лв. на българските банки. Но явно Борисов мисли. А това ме тревожи.

2. Не разбирам как точно Борисов очаква прокуратурата да върне тези 1 млрд. лв., излезли от България. Борисов има данни къде са ли? Ако да, дал ли ги е на прокуратурата? За по-малко от месец Борисов за втори път борави с чувствуителни данни за КТБ. Преди Коледа, по време на официално посещение в Германия, той обяви, че КТБ е умишлено фалирана от Орешарски и Чобанов (бившите министър-председател и финансов министър). От тези му думи не последваха никакви действия от прокуратурата. Сега Борисов директно впрегва прокуратурата в някаква роля на следотърсач.

Поведението на Борисов и супер "деликатната" му намеса в работата на ВАС и прокуратурата подозрително съвпада с една друга атака. Атаката по всички фронтове от държавните служби, в които ДПС депутатът Делян Пеевски има влияние - Комисия за защита на конкуренция, Софийска следствена служба и прокуратура. Атака насочена към всички - фирми, мениджъри, личности, които категорично не желаят да минат в орбитата на Пеевски.

От всичко казано дотук, думите на Борисов за по-бързо действие на съда по казуса КТБ (разбирай по-бързо обявяване във фалит и назначаване на синдик, и че се надява "държавата" да си "върне" поне 1 млрд. лв.) биха звучали по-разбираемо така:

"Давайте по-бързо, че не знам колко ще удържа на власт. Двамата с Пеевски и с помощта на Влади (Горанов) имаме 1 млрд. лв. за напазаруване на активи. Давайте да почваме и не ме се пречкайте".

Мирослав Иванов
miroivanov.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 18069 |15.12.2014 Защо Борисов е толкова добричък с главсека Лазаров? . 5| 11515 |17.11.2014 Защо С. Диков се качи на кола като Д. Найденова? Видео! . 20| 19897 |29.08.2014 Кой, как и защо управлява митниците? . 16| 11470 |16.05.2014 Защо, когато говориш с кукла, получаваш лъжа. Избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads