Реклама / Ads
12| 12011 |06.07.2009 ИНТЕРВЮ

Александър Маринов: Станишев срина БСП до времето на Виденов

.
Александър Маринов Източник: Неделчо Хазърбасанов
Президентът се самобламира с нереалистичното предложение ГЕРБ да прави коалиция с БСП и ДПС, казва преподавателят по публична администрация в СУ”Климент Охридски”
 

Интервю на Стойко Стоянов

-Доц. Маринов, как преценявате факта, че на тези избори Сергей Станишев срина доверието в БСП до времето на Жан Виденов?

- Проблемът опира до неумение, грешка, лична слабост на Сергей Станишев. Въпросът е обаче защо тази партия позволява в рамките на 10 години да бъде срината по същия начин, по същия модел, издигайки за лидер човек, който очевидно няма необходимите качества. Той е неконтролируем, заобикаля се със съмнителни хора. Сега виждаме същото, което беше при Виденов, тоест нещата се повтарят.

Истината е, че когато една партия, когато не може да защити своята идентичност, да намери свой път към решаване на проблемите, то тя може само да гастролира във властта, а избирателите я пращат там където и е мястото.

- Актуални ли са все още думите на президента Първанов, че ГЕРБ трябва да направи коалиция с БСП и ДПС?


- Не разбира се. Това беше голям гаф на президента. Първо, направи това внушение в деня преди изборите. Второ, очевидно той е много далече от вярното разбиране на процесите в България, щом си мисли, че може да се повтори 2005 година и създаването на тройната коалиция. Президентът явно иска да повтори номера, обаче, вместо да има някаква драма се получи фарс. Той се самобламира с едно абсолютно нереалистично предложение, не защото ГЕРБ спечелиха с голямо мнозинство и нямат нужда да правят такава коалиция, а по простата причина, че обществото не иска такива коалирания. Самата идея за тройната коалиция тотално и необратимо е отхвърлена от мнозинството български граждани.

- По последни резултати на ЦИК избирателната активност е била над 60%,, какъв знак дава обществото и какво очаква то от новото правителство?


- Това гласуване беше реакция на самозащита на обществото, не става дума за месиански очаквания, няма наивност, нещата не опират само до купуване на гласове. Една голяма част от обществото разбра, че не е все едно каква държава и какво правителство ще имат. Оттук нататък естествено, че има конкретни очаквания за решаване на конкретни проблеми.

 Най-вече справяне с тепърва изострящата се криза. Но по-важно е друго – гражданите искат ясна отговорност, прекратяване на тази отвратителна политическа корупция и схема на договаряне между един тесен кръг от политици, които в името на своя интерес прекрачват всякакви морални, политически и други принципи. Това иска обществото – ясна отговорност, резултати и което е най-важното – справедливост.

Станишев говори за реваншизъм. Но тук не става въпрос за реваншизъм, а за това на всички фрапиращи нарушения и престъпления да бъде потърсена сметка. Не заради някаква кръвожадност, а за да е ясно оттук нататък, че всеки който разполага с власт трябва много добре да мисли как я употребява.

 Недосегаеми няма и няма да има. Между другото, хора, които още говорят с тона на недосегаеми, като Ахмед Доган, вероятно ще разберат, че на този свят такива хора няма. Някога справедливостта се забавя, но изчерпва се тази граница на търпение, при която всеки на власт може да прави каквото си поиска. Българите казаха до тук.

- НДСВ вече остана зад борда, каква е оценката ви 8-годишното присъствие на царската партия във властта?


- Царят се върна в България за да си свърши едни работи, и си ги свърши. Една част от хората от екипа му също постигнаха своите интереси. Все пак НДСВ първоначално беше нещо по-широко. Една идея за либерална формация, с която беше злоупотребено. Това е поредният провал на идеята за либерализъм в България. В тази партия имаше и читави хора, някои отдавна се махнаха, други по-скоро. Но с този им провал слагаме кръст на либерализма в България.

Другите, които претендират, че са такива – ДПС, са просто толкова далече от либерализма, просто на обратния полюс. Но това което се случи с царската партия е един закономерен край. Обществото забелязва, че от известно време Симеон Сакскобурготски изобщо не се интересува от формацията си, той не участва в работата й. Отдавна има симптоми, че е решил да се дистанцира от нея и да се оттегли. Той вече няма за какво да участва в българския политически живот.

- През последните дни БСП и ДПС се опитват да представят анти ДПС говоренето, като атака срещу турския етнос и мюсюлманската общност. От какво се притесняват, има ли опасност за етническия мир?


- Етническата карта е най-важният щит за Доган. Той винаги се крие за да защити себе си и близкото си обкръжение с тезата, че атакуват турците. Въпросът е деликатен, защото аз нямам съмнение, че ако стане напечено и бъде потърсена сметка от него и от неговите хора, той няма да се поколебае да разиграе тази карта. Но никой не може да злоупотребява по този начин.

Според мен голямото предизвикателство пред новото управление и пред новите правителства за в бъдеще е да премахнат този етнокорпоративен модел, така че правата на гражданите да бъдат съблюдавани на индивидуално равнище и никой да може да ги присвоява като някакви крепостни селяни. Защото сега българските турци са крепостни селяни на Доган, ако не и нещо по-лошо. Повтарям, не изключвам такъв опит, но слава богу ние вече сме в друг контекст, членове сме на НАТО и ЕС, няма да е толкова опасно, както преди 15 г. Но очевидно е, че с тази тема се спекулира, говоренето е анти лидерите на ДПС, а не против турците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12884 |03.07.2009 Кр. Райдовски: Приятелският кръг на Станишев владее голфа и рекламата . 54| 9270 |25.04.2009 Яне Янев: Станишев да счита, че ще има реванш, част от министрите му са за затвора . 53| 7750 |26.11.2008 Волен Сидеров: Първанов изпусна от контрол Станишев . 31| 12662 |18.08.2008 Дим Дуков: Пишат, че Станишев е гей, защото не е простак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads