Реклама / Ads
12| 9775 |19.02.2010 ИНТЕРВЮ

Т. Безлов: Трактора си създаде силни противници

.
Тихомир Безлов
Тайната власт на Трактора в обществото изчезна. Ако го бяха пуснали от ареста, той е склонен да търси реванш от свидетелвите, казва анализаторът, който познава криминалната обстановка в страната.
 

Интервю на Милан Николов


- Г-н Безлов, каква е вашата оценка за скандала с ареста на Алкесей Петров?


- Мисля, че това е едно очаквано от много време усилие на правителството да засегне структурите, за които се смята, че са на Алексей Петров. В същото време, имаше много скептици, които смятаха, че въпреки всичко Алексей Петров няма да бъде обвинен. Самият факт, че се отива на толкова сериозна стъпка, говори че хората, които вземат решения са готови да рискуват много. Аз мисля, че има достатъчно факти, които доказват, че влиянието на Алексей Петров по отношение на различни криминални проекти е значимо през последните 10 години, и трябва да се търси възможност това да бъде прекратено.

- МВР заработи през последните месеци доста сериозно срещу престъпността, защо предишните вътрешни министри не постигаха такива резултати?

- Нека да изчакаме, да видим какви ще са резултатите. Както знаете една от българските слабости е, че имаме много престъпления и обвинения, но след това не можем да ги докажем в съда.  При всички положения обаче има усилия, да се работи по-интензивно и да се засегнат зони, които преди това се избягваха като тема и обект на работата на МВР.

- Да Ви разбирам ли, че предишните министри не са искали да работят умишлено?

- Не мисля, че някой съзнателно е ограничавал дейността на МВР, просто често е имало лица и групи и пазари, по които се е избягвало да се работи. Между другото, аз съм далеч от мисълта, че по тези структури се работи, има различни сектори, по които не се действа.

- Предишният премиер Сергей Станишев твърди, че в момента работата на полицията се превръщала в пиар? Така ли е в действителност?


- Не следя много внимателно неговите изказвания. По-скоро виждам различни преразкази, които варират от това, че съюзяването с Алексей Петров е било като това на английската кралица с британските пирати, през това, че се е виждал 2 пъти с обвинения, каткто и до това, че акцията е рекламна. Една от големите теми е - до колко структури, като тази на Алексей Петров са оставяни да работят без да бъдат засягани. Бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов няколкократно описа как е правен опит да се работи върху Алексей Петров, а в неговите структури нищо не се е случило.

- Сега ще ви насоча към друго дело. Защо по убийството на българския студент Мартин Борилски съдебната система заработи, едва когато се намесиха френските власти?


- Много от нещата при нас се случват в резултат на външен натиск. От моя гледна точка по този случай се взе решение, когато бе наложен международен натиск. Според мен това дело ще има такова въздействие, че много магистрати, които са склонни да избягват смели решения, с осъдителни присъди ще имат пред себе си пример, и ще знаят, че не всичко е безнаказано.

- Като заговорихме за външни намеси, как ще коментирате изявленията на американския посланик Джеймс Уорлик, който коментира ареста на Алексей Петров?

Не е само той, поздравления МВР получи и от английското правителство, френското и испанското. До сега не се сещам такъв случай - да се е изразявала такава международна подкрепа за вътрешен криминален случай в България.

- Вярвате ли на българското правосъдие и как гледате на идеята чужди съдии да решават делото срещу „Октоподите”?


- Много трудно може да се каже дали да се вярва след толкова много факти за влияние , мрежи и назначения, но от друга страна ми се вижда доста унизително чужди съдии да решават наш случай. По-скоро трябва да се потърси някакъв вид специализиран съд за тежките дела и корупция на високите нива. Такава практика има и в Италия и Сърбия.

- Ако чужденци участват в това дело, означава ли, че е признание на държавата, че съдебната ни система е ненадеждна?

- Според мен идеята е безсмислена, чужденци не могат да влязат в това дело.

- Какво ще се случи в политически план в страната, ако Алексей Петров бъде оправдан по делото?


- Самият факт, че този случай доведе до нови факти, тоест започнаха да говорят за неща, за които преди не смееха, които не бяха известни, за неговото вербуване и придвижването му по службите. Твърде много факти станаха публични и според мене тази тайна власт, която той притежаваше изчезна, неговото връщане ще е един проблем да речем и за политическата стабилност. Но при всички случай, няма да има това влияние, което преди имаше.

- Много хора проговориха срещу него, а ако съдът го бе пуснал от ареста, имаше ли опасност за саморазправа със свидетелите?

- Това, което се твърди за неговия профил от страна на службите е, че той е склонен да търси реванш.

- Ако Петров спечели делото, може ли скандалът с операция "Октопод" да се използва като реклама, за да навлезе в политиката?


-Не вярвам.Според мен позиция на повечето хора, които влияят на общественото мнение е, че Петров е една много противоречива фигура и не може да получи такава обществена политическа подкрепа.

- Политици, магистрати и бизнесмени се отричат от Алексей Петров. Прави ли го това по-слаб или има още силни скрити позиции?


- Неговото нарастващо влияние в последните години е довело до това, че си е създал много силни противници. И не мисля, че те ще се откажат от войната срещу него. Според мен, както премиерът се изрази: „Ще е война до край”.

- Очаквате ли още подобни силни акции мафията, много ли са силните организирани престъпни групи?


- Не бих казал, че има много групи, но има още какво да се направи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 20573 |12.02.2010 Веселина Томова: Трактора е надценен, “Галерия” и РЗС издадоха гнилото в него . 28| 26138 |11.02.2010 Босия: Чакам самоубийства на политици след ареста на Трактора . 13| 8213 |21.08.2009 Г. Б., политик и бизнесмен: Защо да дразниш и да се смразяваш със силните хора? . 10| 10034 |22.07.2009 Х. Брам: Б. Борисов е не просто силният човек в кабинета, но и големият му проблем.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads